Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Φτιάξτε πεντανόστιμο τυρί κρέμα από γιαούρτι

Εύκολη συνταγή

8 Οκτωβρίου 2021 15:55
Φτιάξτε πεντανόστιμο τυρί κρέμα από γιαούρτι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το λάμπνε (Labneh) είναι ένα νόστιμο τυρί κρέμα το οποίο φτιάχνεται από γιαούρτι. Για το λόγο αυτό είναι χαμηλό σε λιπαρά και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτείνη. Είναι επίσης πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία συμβάλλλουν στην υγεία και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Με λίγα λόγια είναι ένα από τα πιο υγιεινά τυριά που μπορείτε να φάτε!

Πώς φτιάχνεται;

Το λάμπνε δεν είναι τίποτα άλλο από γιαούρτι το οποίο στραγγίζουμε για πολύ ώρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε απλό γιαούρτι είτε στραγγιστό, είτε πλήρες ή ένα 2%. Το ζητούμενο εδώ είναι να χρησιμοποιήσετε ένα γιαούρτι του οποίου η γεύση σας αρέσει.

Συνήθως 24 έως 48 ώρες αρκούν για να πάρετε ένα πηχτό, κρεμώδες τυρί κατάλληλο για ντιπ ή για να το αλείψετε στο ψωμί σας. Επειδή κάθε γιαούρτι έχει και διαφορετικό ποσοστό υγρασίας, η ώρα που θα το στραγγίσετε ίσως διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα. Το καλό είναι ότι μπορείτε να τεστάρετε την υφή του ανά πάσα στιγμή της διαδικασίας.

Αν και έχω δει συνταγές που το κρεμάνε για να στραγγίξει εκτός ψυγείου, εγώ προτιμώ να το έχω στο ψυγείο γαι να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

Πόσο καιρό διατηρείται στο ψυγείο

Όπως με όλα τα φρέσκα τυριά και λοιπά φαγητά, το λάμπνε διατηρείται καλύτερα όταν είναι αποθηκευμένο σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο. Τις περισσότερες φορές δεν πετάω το δοχείο του γιαουρτιού, αλλά το κρατάω για να μεταφέρω το λαμπνε εκεί, όταν έχει στραγγίσει.

Θα διατηρηθεί για 2 βδομάδες ή και περισσότερο. Συνήθως χρησιμοποιώ την ημερομηνία λήξης από τη συσκευασία του γιαουρτιού ως σημείο αναφοράς. Αν έχει περάσει αυτή η ημερομηνία, τότε τσεκάρω τη μυρωδιά και την όψη του τυριού για να δω αν έχει χαλάσει.

Φτιάξτε πεντανόστιμο τυρί κρέμα από γιαούρτι

Μπαλάκια από Λαμπνε

Το μόνο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε το τυρί λίγο παραπάνω για να στραγγίσει. Θα γίνει πιο σφιχτό και έτσι θα μπορέσετε να το πλάσετε σε μπαλάκια. Αν κολάει στα χέρια σας, μπορείτε είτε να τα βρέξετε με λίγο νερό ή να λαδώσετε με λίγο ελαιόλαδο. Διατηρήστε τα μπαλάκι σε ένα βάζο μαζί με ελαιόλαδο και τα αγαπημένα σας αρωματικά βότανα. Ωστόσο δοκίμασε πεντανόστιμα μακαρόνια με γιαούρτι και πάπρικα!

Εύκολη συνταγή

  • Σερβίρετε το λάμπνε σαν πρωινό μαζί με φρυγανισμένο ψωμί και μέλι ή μαρμελάδα.
  • Μπορείτε να φτιάξετε ορεκτικά με φέτες από ψωμί, λάμπνε και καπνιστό σολωμό με λίγο άνιθο ή ζαμπόν και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Βάλτε το στις σαλάτες σας για να τις κάνετε πιο κρεμώδεις, ή κάντε το ντιπ σερβίροντάς το με στικς από αγγούρι, καρότο, και κριτσίνια.
  • Μία εύκολη και νόστιμη συνταγή είναι να το πασπαλίσετε με ένα μίγμα από ξηρούς καρπούς και μυρωδικά και να το σερβίρετε με ψημένες πίτες και κριτσίνια. Θα ενθουσιάσετε τους καλεσμένους σας!
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share