Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Μην ξαναβάλετε τη σάλτσα πάνω στα μακαρόνια μετά το βράσιμο: Μεγάλη προσοχή

Δε σας βγαίνουν όπως θέλετε με αυτό τον τρόπο

7 Οκτωβρίου 2021 14:24
Μην ξαναβάλετε τη σάλτσα πάνω στα μακαρόνια μετά το βράσιμο: Μεγάλη προσοχή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μεγάλη προσοχή πρέπει να κάνετε για τα μακαρόνια σας, ιδίως μετά το βράσιμο, καθώς ίσως δε θα έπρεπε να ξαναβάλετε σάλτσα πάνω τους, ακολουθώντας τη διαδικασία.

Συνηθισμένοι στο να τρώτε μακαρόνια, όπως τα έχετε μάθει, ακολουθείτε αυτή τη συνήθεια, η οποία όμως δεν είναι η πλέον ιδανική, αφού δεν πετυχαίνετε το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα, αν και μπορείτε να προχωρήσετε στο ιδιαίτερο κόλπο με το κρεμμύδι.

Μην ξαναβάλετε τη σάλτσα πάνω στα μακαρόνια μετά το βράσιμο: Μεγάλη προσοχή

Η σάλτσα στα μακαρόνια (όποια κι αν είναι αυτή) ανακατεύεται μέσα σε αυτά και δεν «κάθεται» από πάνω. Την επόμενη φορά ρίξε τα βρασμένα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα που ετοίμασες και απόλαυσε μια θεϊκή μακαρονάδα.

Ξεχάστε όσα ξέρατε: Αυτή είναι η καλύτερη σάλτσα για τα μακαρόνια σας

Τα μακαρόνια είναι ένα λατρεμένο έδεσμα σε όλο τον κόσμο και, φυσικά, μας αρέσει να τοποθετούμε την ιδανική σάλτσα. Σας προτείνουμε, λοιπόν, την καλύτερη για κάθε περίπτωση ζυμαρικών.

Τα ζυμαρικά χωρίζονται, ως προς το σχήμα, σε οκτώ βασικές κατηγορίες, όμως εμείς θα ασχοληθούμε με τις επτά – τα ζυμαρικά που γεμίζονται (λαζάνια, κανελόνια κ.λπ.) συγκρατούν ούτως ή άλλως τη γέμιση / σάλτσα τους. Αντίστοιχα και οι σάλτσες χωρίζονται σε κατηγορίες γεγονός που καθιστά το «πάντρεμα» ευκολότερο.

Βέβαια, μεγάλο ρόλο στο γάμο ζυμαρικού - σάλτσας παίζουν πλέον και οι συστάσεις των ζυμαρικών που είναι σήμερα πολυποίκιλες. Μιλάμε για πολλά και διαφορετικά αλεύρια (ολικής αλέσεως, χωρίς γλουτένη, ζέα), και για αναρίθμητες αναμείξεις τους με διάφορα υλικά, όπως αβγά, σπανάκι, μελάνι σουπιάς, ντομάτα, μανιτάρια, που παίζουν, λίγο πολύ, ρόλο στην επιλογή της σάλτσας.

Ο οδηγός που σας παρουσιάζουμε αφορά στα συνηθισμένα ζυμαρικά (όχι με ειδικά αλεύρια, ούτε «χρωματισμένα»).

Μακριά και λεπτά

Λινγκουίνι, μπουκατίνι.

Ταιριάζουν με σάλτσες θαλασσινών και με κρεμώδεις ή βασισμένες στα λάδι σάλτσες.

Δοκίμασε: Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτα (ναπολιτάνα), ντι μάρε, αραμπιάτα και καρμπονάρα.

Κορδέλες

Ταλιατέλες, παπαρδέλες, φετουτσίνι, χυλοπίτες.

Δένουν με πλούσιες σάλτσες που περιλαμβάνει κρέας (ή υλικά με «κρεατώδη» υφή).

Δοκίμασε: Πάλια ε φιένο, με άγρια μανιτάρια.

Κοντά

Πένες, ριγκατόνι, μακαρονάκι κοφτό.

Δένουν με σάλτσες λαχανικών ή με σάλτσες τυριών ή κρέμας που περνούν από το φούρνο. Επίσης ταιριάζουν ιδανικά με κιμά ή με ραγού (φώτο).

Δοκίμασε: Μπολονέζε, 4 τυριά, παστίτσιο.

Μην ξαναβάλετε τη σάλτσα πάνω στα μακαρόνια μετά το βράσιμο: Μεγάλη προσοχή

Μικρά

Κριθαράκι, ρυζάκι, κουσκουσάκι, πεπονάκι, αστράκι.

Σε όλες τις περιπτώσεις δίνουν «σώμα» σε σούπες. Επίσης το κριθαράκι λειτουργεί ως γαρνιτούρα σε διάφορα είδη κρέατος, εάν συμβράζει μαζί. Όμως μπορούν να λειτουργήσουν και αυθύπαρκτα μαγειρεμένα, στη λογική του ριζότο – το ζυμαρικό δεν βράζει σε άφθονο νερό, αλλά σοτάρετε στο σκεύος όπου προστίθεται σιγά σιγά νερό / ζωμός.

Δοκίμασε: κριθαρότο σε διάφορες γεύσεις.

Αχιβαδόσχημα

Κοχύλι, αχιβάδα, νιόκι.

Λόγω σχήματος εγκλωβίζουν σάλτσα (τα μεγαλύτερα του είδους μπορούν και να γεμιστούν). Οπότε ταιριάζουν με σάλτσες που δεν είναι ομοιογενείς, αλλά περιλαμβάνουν κομμάτια. Συμπεριφέρονται σαν τα κοντά ζυμαρικά, αλλά δεν έχουν ανάγκη το λιωμένο τυρί για να «δέσουν».

Δοκίμασε: Αλά Καπρέζε, με «βότκα, προσούτο κι αρακά».

Στριφτά

Φουσίλι (βίδες), καζαρέτσε, φιογκάκι.

Δένουν ιδανικά με ελαφριές σάλτσες που «κολλάνε» στις «στροφές» τους.

Δοκίμασε: Πέστο (ίσως η πιο δύσκολη σάλτσα μαζί με τον κιμά που δένει με τα μακαρόνια).

Γεμιστά

Ραβιόλι, τορτελίνια.

Επειδή η γέμισή τους περιλαμβάνει πλούσιες γεύσεις, η σάλτσα τους οφείλει να είναι απλή, βασισμένη στο λάδι ή το βούτυρο, που λειτουργούν ως συνδετικός ιστός.

Δοκίμασε:: Τορτελίνια αλά κρεμ.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share