Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Εκπληκτικός νηστίσιμος μουσακάς

Θα σας ξετρελάνει!

6 Οκτωβρίου 2021 09:30
Εκπληκτικός νηστίσιμος μουσακάς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Athensmagazine.gr σας καλημερίζει με μια υπέροχη συνταγή για νηστίσιμο μουσακά, για τους vegan φίλους μας!

Μουσακάς: Παραδοσιακό και λαχταριστό πιάτο της ελληνικής κουζίνας. Αγαπημένο φαγητό για μικρούς και μεγάλους.

Αξίζει σίγουρα να γευτείτε αυτή τη διαφορετική νηστίσιμη εκδοχή του μουσακά!

Αυτός ο νηστίσιμος μουσακάς δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε γεύση και άρωμα από την κλασική εκδοχή του. Είναι εξαιρετική επιλογή για όσους απέχουν από το κρέας ή για όσους επιθυμούν ένα πιάτο με λιγότερες θερμίδες από την κλασσική εκδοχή.

Για τη σάλτσα μανιταριών

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό μανιτάρια champignon
  • 1 στικ σέλερι
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκπληκτικός νηστίσιμος μουσακάς

Για τις μελιτζάνες

  • 2 μελιτζάνες
  • αλάτι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ¼ ματσάκι βασιλικό

Για την επικάλυψη

  • 800 γρ. πατάτες βρασμένες
  • 50 γρ. μαργαρίνη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γρ. γάλα σόγιας
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Επί το έργον:

Για τη σάλτσα μανιταριών

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα βάζουμε στο καυτό τηγάνι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να καραμελώσουν.

Βάζουμε τα μανιτάρια στο μπλέντερ σε δόσεις και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μικρά κομμάτια, όχι πουρές και τα βάζουμε στο τηγάνι.

Κόβουμε το σέλερι σε μικρά κομμάτια, το βάζουμε στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά σοτάρουμε 15-20 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί όλη η υγρασία.

Προσθέτουμε το κρασί και μόλις εξατμιστεί βάζουμε τον πελτέ και σοτάρουμε.
Βάζουμε τη ζάχαρη, τη ντομάτα κονκασέ, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά.

Για τις μελιτζάνες

Τοποθετούμε μια γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές εγκάρσιες φέτες και βάζω αλάτι, πιπέρι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Βάζουμε τις μελιτζάνες στην καυτή γκριλιέρα και ψήνουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Για τη σύνθεση

Απλώνουμε ελαιόλαδο σε ένα ταψί 32×25 εκ. και στρώνουμε τις φέτες από τις μελιτζάνες. Κρατάμε στην άκρη 6 μελιτζάνες.
Στρώνουμε πάνω από τις μελιτζάνες τη σάλτσα μανιταριών, τον βασιλικό ψιλοκομμένο και ραντίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Για την επικάλυψη

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Αφού έχουμε βράσει και έχουμε σουρώσει καλά τις πατάτες για να εξατμιστεί όλη η υγρασία, τις βάζουμε όσο είναι ζεστές σε ένα μπολ και πιέζουμε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ.
Προσθέτουμε τη μαργαρίνη, πιπέρι, αλάτι, το γάλα σόγιας, το μοσχοκάρυδο και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Απλώνουμε πάνω από τη σάλτσα των μανιταριών, καλύπτουμε με τις 6 φέτες μελιτζάνας που είχαμε στην άκρη, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share