Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Το τέλειο πρωινό: Αφράτα ψωμάκια γεμιστά με μαρμελάδα

Νόστιμη συνταγή

4 Οκτωβρίου 2021 12:19
Το τέλειο πρωινό: Αφράτα ψωμάκια γεμιστά με μαρμελάδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εύκολη συνταγή: Αφράτα, νόστιμα, γλυκά ψωμάκια που η ζύμη τους μοιάζει με αυτή των ντόνατς! Ιδανικά για πρωινό καθώς είναι πανάλαφρα!

Ωστόσο το Athensmgazine.gr σας προτείνει να δοκιμάσετε πεντανόστιμα μακαρόνια με γιαούρτι και πάπρικα.

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 125ml (μισή δοσομετρική κούπα) γάλα
  • 1 κύβο μαγιάς (25gr ήταν ο δικός μου) ή αντίστοιχη ποσότητα ξηρής (1 φακελάκι των 8gr)
  • 1 αυγό
  • 30gr ζάχαρη
  • 40gr βούτυρο
  • 2 σωληνάκια βανίλιας
  • 250gr αλεύρι και 1-2 κουταλιές ακόμη

Για τη γέμιση:

10-12 κουταλάκια μαρμελάδα της επιλογής μας κατά προτίμηση δαμάσκηνο ή βερίκοκο

Προαιρετικά 1 κουταλάκι κονιάκ ή ρούμι

Για την επικάλυψη 3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο (ήταν 45ml στην δοσομετρική κούπα)

Και για το σερβίρισμα 2-3 κουταλιές ζάχαρη άχνη

Αφράτα ψωμάκια γεμιστά με μαρμελάδα

Εκτέλεση

Στο μισό γάλα διαλύουμε τη μαγιά, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές από το μετρημένο αλεύρι και 1 κουταλάκι ζάχαρη. Αφήνουμε να ανεβεί, να κάνει φούσκες στην επιφάνεια. Ζεσταίνουμε σε μπρίκι το υπόλοιπο γάλα με το βούτυρο και τη ζάχαρη και το αποσύρουμε όταν λιώσει το μισό βούτυρο (το υπόλοιπο θα λιώσει με τη ζέστη και έτσι δεν θα καίει το μείγμα για να μας κάψει τη μαγιά). Αδειάζουμε σε μπολ ανάμειξης και προσθέτουμε τις βανίλιες και το αυγό. Ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και το αλεύρι και ζυμώνουμε να ενσωματωθεί εντελώς. Εγώ χρειάστηκα 1 κουταλιά αλεύρι ακόμη για να ξεκολλά κάπως από τα χέρια μου, αλλά να είναι πολύ μαλακή. Δεν παρασυρόμαστε να βάλουμε περισσότερο, ας κολλά λίγο θα στρώσει μετά το ανέβασμα. Την σκεπάζουμε με πετσέτα μέσα στο μπολ και αφήνουμε να ανεβεί.

Το τέλειο πρωινό: Αφράτα ψωμάκια γεμιστά με μαρμελάδα

Όταν φουσκώσει την ξαναζυμώνουμε και την χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη. Για ευκολία εγώ προτείνω να την κάνουμε 1 ή 2 ραβδάκια και να τα κόψουμε σε ισομεγέθη κομμάτια. Πλαταίνουμε κάθε κομμάτι και βάζουμε λίγο παραπάνω από μισό κουταλάκι γέμισης σε καθένα.

Τα κλείνουμε προσεκτικά και τα αφήνουμε βάζουμε με τη πλευρά του κλεισίματος προς τα κάτω σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος. Τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο, φροντίζοντας να το πάρουν όλο (εγώ χρησιμοποίησα κουταλάκι τελικά). Τα αφήνουμε να ξαναανεβούν και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο (αντιστάσεις) στη μεσαία σχάρα, για 25 λεπτά πάνω κάτω, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη.

Είναι πολύ αφράτα και μαλακά, και ευχάριστα γλυκά αφού όπως είδατε η ζύμη περιέχει ελάχιστη ζάχαρη

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share