Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Τυρόπιτα ξεσκέπαστη με μπεσαμέλ

Θυμίζει στη γεύση Κασερόπιτα με μπισκοτένια ζύμη

24 Σεπτεμβρίου 2021 08:42
Τυρόπιτα ξεσκέπαστη με μπεσαμέλ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τυρόπιτα ξεσκέπαστη με μπεσαμέλ. Μια συνταγή για τυρόπιτα που θυμίζει στη γεύση Κασερόπιτα με μπισκοτένια ζύμη και ωραία υφή. Επίσης, δείτε την συνταγή για μία ακόμη πεντανόστιμη τυρόπιτα με 3 τυριά και με κόστος κάτω από 10 ευρώ.

Υλικά:

  • 600 ml γάλα
  • 3 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 3 κουταλιές σούπας λάδι
  • Πιπέρι
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • 3 αυγά
  • 300 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
  • 2 φλυτζάνια γραβιέρα τριμμένη
  • 200 γρ. μυζήθρα
  • Λίγο λάδι για το ταψί

Για τη ζύμη:

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής + λίγο ακόμα
  • 1,5 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 1 1/4 - 1,5 φλιτζάνι χλιαρό νερό

Τυρόπιτα ξεσκέπαστη με μπεσαμέλ

Εκτέλεση:

  1. Για τη ζύμη: βάζουμε στο κάδο του μίξερ τη μαγιά, το λάδι, 1 φλιτζάνι νερό και το αλεύρι. Δουλεύουμε με το γάντζο και μόλις αναμειχθούν λίγο προσθέτουμε το αλάτι. Ρίχνουμε όσο νερό χρειαστεί ακόμα. Ζυμώνουμε 5 λεπτά. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί γύρω από το γάντζο και δεν κολλάει. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει. Εγώ την άφησα 1 ώρα περίπου.
  2. Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα να κάψει και προσθέτουμε το αλεύρι σαν βροχή. Ανακατεύουμε να αναμειχθεί και να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε και το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  3. Ρίχνουμε και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε μία μία 5 - 6 κουταλιές από την μπεσαμέλ στο αυγό ανακατεύοντας για να ζεσταθεί λίγο το αυγό. Ρίχνουμε το αυγό στη κατσαρόλα ανακατεύοντας και βάζουμε πάλι στο μάτι της κουζίνας για 5 λεπτά ανακατεύοντας και αφήνουμε στην άκρη.
  5. Σε ένα μπολ έχουμε τα τυριά. Βάζουμε το 1 φλιτζάνι γραβιέρα και το ρίχνουμε στο μείγμα της κατσαρόλας, προσθέτουμε πιπέρι, μοσχοκάρυδο, και λίγο αλάτι.
  6. Λαδώνουμε ένα πυρέξ. Ανοίγουμε φύλλο και το απλώνουμε να καλύψει και τα πλαϊνά. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, ισιώνουμε την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με την μυζήθρα και την υπόλοιπη γραβιέρα.
  7. Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 190 - 200 βαθμούς περίπου μια ώρα να ροδίσει από πάνω και να έχει ψηθεί το φύλλο από κάτω. Αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα και την κόβουμε σε κομμάτια.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share