Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

Παραδοσιακό "πολίτικο" γλυκό με κρέμα και κανέλα

Νοστιμότατο!

13 Σεπτεμβρίου 2021 15:24
Παραδοσιακό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

"Πολίτικο" γλυκό, ξεχωριστό για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι είναι εντελώς απαλαγμένο από λιπαρά. Αν διαβάσει κανείς τα υλικά θα παρατηρήσει ότι δεν περιέχει ούτε 10γρ. μαργαρίνη ή φυτίνη ή βούτυρο! Ο άλλος λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο γλυκό είναι σαν ένας καμβάς που το σερβίρει ο καθένας με ό,τι προτιμάει και μπορεί να του δώσει πολλές μορφές.

Πριν δούμε την συνταγή, το Αthensmagazine.gr σου προτείνει να δοκιμάσεις σοκολατένιο γλύκισμα με ινδοκάρυδο και ζαχαρούχο γάλα.

Yλικά:

Για το παντεσπάνι:

  • 4 αυγά
  • 240 γρ. κοκ. φαρίνα
  • 1 κ.γλ. μπέικιν
  • 340 γρ. ζάχαρη
  • χυμό ενός λεμονιού
  • 2 βανίλιες

Για το σιρόπι:

  • 300 ml. νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ. γλ. κανέλα
  • χυμό από μισό λεμόνι

Για την κρέμα:

  • 1 λίτρο γάλα (1,5 % λιπαρά)
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 90 γρ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα το παντεσπάνι. Χτυπάμε στο μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη , σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν καλά! Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Εδώ σταματάμε το μίξερ , προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αναμιγνύουμε απαλά με σπάτουλα. Αδειάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψάκι 35×25 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 25-30 λεπτά. . (κάνουμε το τέστ της οδοντογλυφίδας για να είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί καλά.)

Στη συνέχεια βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 2-3 λεπτά. Περιμένουμε να κρυώσει για ένα τεταρτάκι και με τη βοήθεια πινέλου σιροπιάζουμε το παντεσπάνι μας!

Τέλος ετοιμάζουμε την κρέμα. Βάζουμε το γάλα και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και ανάβουμε τη φωτιά. Φυλάμε μόνο μια κούπα απ’ το γάλα και εκεί διαλύουμε το κορν φλάουρ. Όταν κοντεύει να βράσει το γάλα με τη ζάχαρη , προσθέτουμε και το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε ζωηρά , μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Περιμένουμε δυο-τρία λεπτά να σταθεί και αδειάζουμε την κρέμα μας πάνω στο σιροπιασμένο παντεσπάνι. Όταν το γλυκό μας κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο.

Παραδοσιακό 'πολίτικο' γλυκό με κρέμα και κανέλα

Από ‘δω και πέρα…..σερβίρουμε το κάθε κομμάτι από το γλυκό μας όπως εμείς θέλουμε και κοίταξε πόσες προτάσεις έχουμε:

  • Πασπαλισμένο απλώς με κανέλα
  • Γαρνιρισμένο με σαντιγύ και κερασάκια
  • Περιλουσμένο με γλυκό του κουταλιού βίσσυνο
  • Με τριμμένους ξηρούς καρπούς και σιρόπι σοκολάτας
  • Με σιρόπι καραμέλας
  • Με μια μπάλα παγωτό κλπ
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share