Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Εύκολη και νόστιμη τυρόπιτα από το Μέτσοβο

Μόνο με 4 υλικά

7 Σεπτεμβρίου 2021 10:38
Εύκολη και νόστιμη τυρόπιτα από το Μέτσοβο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η τυρόπιτα Μετσόβου ή αλλιώς Κασιάτα είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη και το σίγουρο είναι πώς όταν φτιάξετε αυτή τη συνταγή θα θέλετε να την κάνετε συνέχεια.

Η αγαπημένη τυρόπιτα Μετσόβου με τέσσερα μόνο υλικά, έτοιμη σε λίγα λεπτά. Παράλληλα, δείτε τη συνταγή για την τυρόπιτα της τεμπέλας.

Πανεύκολη τυρόπιτα Μετσόβου

ΥΛΙΚΑ

  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250-300ml νερό (ανάλογα με το αλεύρι)
  • 250γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο πρόβειο λιωμένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή μίγμα τους μισό-μισό
  • 1 πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι και σταδιακά προσθέτετε νερό και ζυμώνετε δυνατά με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαστική ζύμη.
  • Απλώνετε τη ζύμη σε ένα τετράγωνο ρηχό σκεύος για να πάρει το σχήμα του, φροντίζοντας το πάχος της να μην ξεπερνάει τα 2εκ. Από πάνω σκορπίζετε τη φέτα να πάει παντού.
  • Ραντίζετε με το βούτυρο ή το ελαιόλαδο ή το μίγμα τους.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις. Πιάνετε τη μία γωνία και τη φέρνετε στο κέντρο της ζύμης, δημιουργώντας ένα τρίγωνο με την κορυφή του στο κέντρο της ζύμης. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες 3 γωνίες σχηματίζοντας ένα νέο τετράγωνο και φροντίζετε τελικά η ζύμη να έχει πάχος περίπου ένα δάχτυλο.
  • Ζυμώνετε με δύναμη και απλώνετε ξανά τη ζύμη με τον ίδιο τρόπο όπως προηγουμένως στο τετράγωνο σκεύος, ραντίζοντας και πάλι με βούτυρο ή ελαιόλαδο. Φέρνετε και πάλι τις γωνίες στο κέντρο, δημιουργώντας ένα νέο τετράγωνο και ραντίζετε με βούτυρο ή ελαιόλαδο ή μίγμα τους και ζυμώνετε. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία ακόμη δύο φορές (συνολικά 4 νέα τετράγωνα, 4 ζυμώματα, 4 λαδώματα).
  • Την τελευταία φορά, αφού δημιουργηθεί το νέο τετράγωνο, μεταφέρετε τη ζύμη σε καλά βουτυρωμένο ταψί, πιέζετε ελαφρά με τα δάχτυλα ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του και ραντίζετε με βούτυρο ή ελαιόλαδο. Ψήνετε στο φούρνο για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει, να ψηθεί μέχρι το κέντρο και να γίνει τραγανή.

Tips:

Το πλούσιο άρωμα της συγκεκριμένης τυρόπιτας οφείλεται στο πρόβειο βούτυρο γι' αυτό πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό.

Bonus: Τυρόπιτα στο τηγάνι έτοιμη στο τσακ μπαμ

Τυρόπιτα στο τηγάνι έτοιμη στο τσακ μπαμ

Τυρόπιτα: Το Athensmagazine.gr σας παρουσιάζει μια λαχταριστή συνταγή για την πιο νόστιμη και τραγανή τυρόπιτα στο τηγάνι έτοιμη στο τσακ μπαμ. Δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή και σίγουρα θα ξετρελαθούν μικροί και μεγάλοι. Παράλληλα σας προτείνουμε να δοκιμάσετε και άλλη μια λαχταριστή συνταγή για κρεμώδης πουτίγκα σοκολάτας.

Υλικά συνταγής

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό από την βρύση
  • 1 φλιτζάνι του καφέ λάδι
  • 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές κοφτές σούπας μηλόξυδο
  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

  • Βάζουμε νερό, λάδι, αλάτι και ξύδι και τα ανακατεύουμε.
  • Αρχίζουμε να ζυμώνουμε, βάζοντας αλεύρι.
  • Κάνουμε το ζυμάρι μπαλίτσα και κόβουμε μικρά κομμάτια.
  • Ανοίγουμε φύλλο, με μία προς μία μπαλίτσα.
  • Ρίχνουμε σταδιακά λάδι και τρίβουμε φέτα.
  • Κλείνουμε το φύλλο από δεξιά, αριστερά, διπλώνοντας το κάτω μέρος.
  • Κλείνουμε το απέναντι φύλλο για να γίνει φάκελος.
  • Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και το αφήνουμε να ζεσταθεί ελάχιστα. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάψει, το λάδι.
  • Τοποθετούμε τα κομμάτια από την τυρόπιτα ένα προς ένα στο τηγάνι για να ζεσταθούν.
  • Στο τέλος τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το λάδι.
  • Καλό θα ήταν να βάλετε σακουλάκια στην κατάψυξη για να έχετε αποθέματα.
  • Επίσης, μέσα μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα υλικά για να δημιουργήσουμε μια πιο πλούσια γέμιση.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share