Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σου έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό; 4 τρόποι να το διορθώσεις

Μην στείλεις το φαγητό στα σκουπίδια

26 Αυγούστου 2021 20:11
Σου έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό; 4 τρόποι να το διορθώσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί να συμβεί και στις καλύτερες μαγείρισσες. Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να ανατρέψεις την κατάσταση.

Διαβάζεις τη συνταγή. Εκτελείς τη συνταγή. Κόβεις, τεμαχίζεις, ανακατεύεις, αλατοπιπερώνεις, προσθέτεις υλικά, αφήνεις να βράσει/ψηθεί/ή γίνει στον τρόπο μαγειρέματος.

Δοκιμάζεις και μένεις «στήλη άλατος» από την αλμυρότητα του φαγητού. Πότε συνέβη αυτό; Μήπως την ώρα που είχες το κινητό στο αυτί; Μήπως είχες το αλάτι στη σκάλα με τις πιο «ανοιχτές» τρύπες καθώς το αλάτιζες;

Το θέμα είναι ότι η ζημιά έγινε. Και είτε αυτό το φαγητό πρόκειται να το μοιραστείς με καλεσμένους, είτε φτιάχτηκε για να γεμίσει το δικό σου στομάχι, δεν τρώγεται τόσο αλμυρό που είναι. Πριν σηκώσεις τα χέρια ψηλά, στείλεις το φαγητό στα σκουπίδια και πιάσεις το τηλέφωνο για να παραγγείλεις πίτσα, να σου πούμε πως η κατάσταση -παραδόξως- σώζεται.

Μπορείς να διορθώσεις την απροσεξία με κάποια από τις παρακάτω 4 πολύ απλές κινήσεις. Παράλληλα δώσε μεγάλη σημασία στα λάθη που κάνουμε στο μαγείρεμα και το συστατικό που μας «σκοτώνει»!

  • Αραιώστε το με νερό

Aν πρόκειται για κάποιο φαγητό που γίνεται στην κατσαρόλα (π.χ. φακές) προσθέστε λίγο κρύο νερό (ξεκινήστε με 1/4 της κούπας) και αφήστε πάλι να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά. Μετά από λίγο, δοκιμάστε και αναλόγως συνεχίστε με την ποσότητα νερού.

  • Προσθέστε μια κουταλιά από ένα οξύ υλικό

Όπως χυμό από λεμόνι, μουστάρδα, λευκό ξύδι, προσθέτουν έξτρα γεύση καλύπτοντας την αλμυρότητα. Ξεκινήστε με μια μικρή ποσότητα, δοκιμάστε και αναλόγως προσθέστε. Αυτό το τιπ χρησιμεύει κυρίως σε ψητά φαγητά.

  • Ρίξτε μέσα στο φαγητό κάτι που να περιέχει άμυλο

Το πιο πρακτικό είναι να χρησιμοποιήσετε πατάτες ή ξερό ψωμί τα οποία απορροφούν το αλάτι σαν σφουγγάρι και, στο τέλος, μπορείτε να τα αφαιρέσετε εύκολα από το φαγητό. Πώς θα το κάνετε;
Θα ρίξετε μια πατάτα ολόκληρη (και καθαρισμένη) μέσα στο φαγητό την ώρα που αυτό μαγειρεύεται ή μια φέτα ξερό ψωμί αν έχει τελειώσει το μαγείρεμα και θα αφήσετε το φαγητό να βράσει για λίγα ακόμα λεπτά (αν είναι πατάτα καθ' όλη τη διάρκεια του φαγητού, αν είναι ψωμί χρειαεται μόλις 10 λεπτά). Φυσικά, στο τέλος τα αφαιρείτε.

  • Αν ταιριάζει, προσθέστε κρέμα γάλακτος

Ή γάλα καρύδας ή τυρί ρικότα ή γιαούρτι. Τα κρεμώδη, γαλακτοκομικά υλικά κάνουν τις γεύσεις πιο ήπιες.

Σου έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό; 4 τρόποι να το διορθώσεις

Εσείς το αλάτι το προσθέτετε στην αρχή ή στο τέλος του μαγειρέματος; Έχει πολύ μεγάλη διαφορά!

Το αλάτι είναι απαραίτητο στο μαγείρεμα για πολλούς λόγους. Δίνει γεύση, κάνει το φαγητό τραγανό και εξισορροπεί τη γλυκύτητα στα επιδόρπια. Αυτό που πιθανόν δεν ξέρετε, είναι ότι υπάρχει ένας σωστός και ένας λάθος τρόπος για να το χρησιμοποιήσετε. Όλα κρίνονται, στο χρόνο που το χρησιμοποιείτε.

Όταν μαγειρεύετε, προσθέτετε αλάτι πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το μαγείρεμα; Λοιπόν, ο χρόνος κάνει πραγματικά τη μεγάλη διαφορά στη γεύση των φαγητών σας! Στην Αμερική, αποφάσισαν να κάνουν μερικές δοκιμές για να βρουν ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να προσθέτουμε αλάτι όταν μαγειρεύουμε. Η απάντηση, μπορεί να μην εκπλήξει και τόσο τους έμπειρους σεφ.

Για τα τεστ, χρησιμοποιήθηκαν δυο σούπες βόειου κρέατος. Στην πρώτη συνταγή, το αλάτι προστέθηκε στην αρχή. Τα καρότα επικαλύφθηκαν με αλάτι και μαγειρεύτηκαν, το βόειο κρέας επίσης, καθώς και στο ζωμό προστέθηκε αλάτι στην αρχή. Στην δεύτερη συνταγή, το αλάτι προστέθηκε στο τέλος. Τα καρότα και το κρέας ψήθηκαν πριν αλατιστούν και στο ζωμό προστέθηκε αλάτι, αφού μαγειρεύτηκε.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

Όταν το αλάτι προστέθηκε στο τέλος κάθε βήματος, τα πάντα ήταν απίστευτα αλμυρά. Το κρέας ήταν πολύ πιο σκληρό, και ο ζωμός πολύ αλμυρός για να φαγωθεί. Αντίθετα, στη συνταγή που το αλάτι προστέθηκε σε όλα στην αρχή, τα καρότα ήταν μαγειρεμένα τέλεια και το βόειο κρέας ήταν εξαιρετικά τρυφερό. Όλα ήταν αρωματισμένα και η γεύση ήταν υπέροχη.

Είναι σαφές ότι το αλάτι στην αρχή έχει καλύτερα αποτελέσματα, αλλά γιατί;

Λοιπόν, το αλάτι έχει την τάση να διεισδύσει στα ψυχρά τρόφιμα αργά. Ένα προηγούμενο πείραμα διαπίστωσε ότι χρειάζονται περίπου 24 ώρες για να φτάσει το αλάτι στο κέντρο μιας κρύας γαλοπούλας, ενώ στα λαχανικά διεισδύει με ακόμη πιο αργό ρυθμό. Το αλάτισμα στην αρχή, του δίνει το χρόνο να διαχυθεί σε όλα τα κομμάτια φαγητού. Ωστόσο, το αλάτισμα στο τέλος δημιουργεί μια πιο επιφανειακή γεύση που χτυπά κατευθείαν στη γλώσσα.

Για την καλύτερη, πιο ομοιόμορφη γεύση και υφή, φροντίστε να προσθέτετε το αλάτι στην αρχή κάθε συνταγής σας. Μην προσθέτετε πάρα πολύ όμως, καθώς η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα νατρίου του σώματός σας και να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share