Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Η κλασική... ορθόδοξη τυρόπιτα με 4 τυριά και γιαούρτι

Σταθερή αξία και λατρεία

25 Αυγούστου 2021 11:58
Η κλασική... ορθόδοξη τυρόπιτα με 4 τυριά και γιαούρτι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ψάχνετε μια εύκολη συνταγή για κάποιο γευστικό ορεκτικό ή ένα σνακ; Η κλασική τυρόπιτα του Γιάννη Λουκάκου είναι ιδανική και θα την απολαύσετε, σε μια κλασική συνταγή με πανδαισία από 4 τυριά, αλλά και γιαούρτι.

Για το κυρίως γεύμα, δε, σας προτείνουμε μια σειρά από εξαιρετικές ομελέτες.

Υλικά

Για την πίτα:

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη
  • 350 γρ. τυρί ένταμ, τριμμένο
  • 100 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 90 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 260 γρ. γιαούρτι
  • 4 τμχ. αυγά
  • 2 τμχ. κρόκο αυγού
  • 10 γρ. αλάτι

Εκτέλεση

Για την πίτα:

Βουτυρώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το βουτυρώνουμε και τοποθετούμε από πάνω άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο βουτυρώνοντας τα ένα-ένα. Στην επιφάνεια του τρίτου φύλλου στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και διπλώνουμε μέσα τις άκρες των φύλλων. Απλώνουμε από πάνω, 4 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα και σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν μέσα.

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε με βούτυρο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα στους 160°C μέχρι να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για 45 λεπτά περίπου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την πίτα έχουμε χρησιμοποιήσει χειροποίητο χωριάτικο φύλλο. Μπορεί να χρειαστείτε διαφορετική ποσότητα ανάλογα με το φύλλο που θα χρησιμοποιήσετε.

Για τη γέμιση:

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τη φέτα, το ένταμ, το κασέρι, την κεφαλογραβιέρα, την κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε.

Εύκολη & γρήγορη συνταγή για προφιτερόλ χωρίς σου!

Σήμερα το μενού έχει αυτό το γλυκό που είναι έτσι όλο σαντιγί, που έχει από κάτω σοκολάτα, όχι έχει και από πάνω σοκολάτα και είναι όλο μέσα σε ένα μπολ. Φαντάζομαι πως ήδη από την περιγραφή έχεις καταλάβει ότι μιλάω για το προφιτερόλ!

Η μόνη δυσκολία στην συνταγή αυτή είναι τα σου. Αυτά τα ψωμάκια στο κάτω μέρος. Για εμάς τις τεμπέλες, που δεν πιάνουν τα χέρια μας και πολύ με τα γλυκά και που θέλουμε να γλιτώσουμε και χρόνο, έφτασε η λύση. Εύκολη συνταγή χωρίς σου, λέμε σήμερα και πάμε γρήγορα να δούμε τα υλικά!

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 100γρ. κακάο
  • 2 1/2φλ. ζάχαρη
  • 1 ποτήρι αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • 125γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 100γρ. σαβαγιάρ
  • λίγο λικέρ
  • σαντιγί

Εκτέλεση

Σε σιγανή φωτιά βάλε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη, το γάλα, το κακάο, την κουβερτούρα και το αλεύρι και ανακάτεψε συνέχεια μέχρι να πήξει το μείγμα. Θα σου πρότεινα το γάλα να το βάζεις με δώσεις καθώς προσθέτεις το αλεύρι για να σε διευκολύνει περισσότερο στο ανακάτεμα.

Αφού το μείγμα σου είναι έτοιμο και έχει πήξει πρόσθεσε το λικέρ. Όποιο προτιμάς εσύ. Αν πάλι δε θέλεις μπορείς να το παραλείψεις- αν και δίνει φοβερή ένταση στη γεύση. Άσε την κρέμα να κρυώσει λίγο και πάρε τα σαβαγιάρ και σπάσε τα σε κομματάκια σε ένα μικρό πυρέξ (περίπου 30εκ.). Ρίξε από πάνω την κρέμα και βάλε το πυρέξ στο ψυγείο και άφησε το να κρυώσει τουλάχιστον για ένα 24ωρο.

Τέλος, ήρθε η ώρα για να το στολίσεις με σαντιγί. Κάνε τουφίτσες, τουφίτσες κατά μήκος του πυρέξ. Εγώ πέρα από σαντιγί βάζω και νιφάδες σοκολάτας για να το κάνω ακόμα πιο νόστιμο και σοκολατένιο. Σέρβιρε σε μπολάκι! Καλή απόλαυση! Για ακόμη περισσότερη σοκολατένια απόλαυση δες την εύκολη συνταγή για πεντανόστιμα κρουασανάκια!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share