Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Έτσι θα φτιάξεις το πιο νόστιμο σπιτικό ζαχαρούχο γάλα

Θα θέλεις να το κάνεις συνέχεια

20 Αυγούστου 2021 14:28
Έτσι θα φτιάξεις το πιο νόστιμο σπιτικό ζαχαρούχο γάλα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ζαχαρούχο γάλα πάντοτε μας... ξυπνά υπέροχες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια, ενώ το χρησιμοποιούμε ενίοτε και ως μεγαλύτεροι, είτε στον καφέ μας είτε σε άλλες συνταγές σαν αυτό το λαχταριστό γλυκό ψυγείου.

Το σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα είναι πιο υγιεινό από το αντίστοιχο τυποποιημένο και σου δίνει την ευελιξία να πειραματιστείς προσθέτοντας επιπλέον συστατικά, όπως κόκκους βανίλιας, ξυλάκια κανέλας ή ολόκληρους σπόρους μπαχαρικών. Ο μοναδικός όρος; Να αποφύγεις τα όξινα υλικά, που μπορεί να το κάνουν να κόψει.

Και η παρασκευή του δεν είναι χρονοβόρα: υπολόγισε να σου πάρει συνολικά γύρω στα 45’.

Τι θα χρειαστείς; 1 λίτρο γάλα, 200 γραμμάρια ζάχαρη, 170 γραμμάρια κρέμα γάλακτος, μια πρέζα αλάτι και γλυκά μπαχαρικά της επιλογής σου. Η κρέμα γάλακτος προσθέτει πλούτο γεύσης και, κυρίως, προστατεύει το γάλα από το κόψιμο κατά το μαγείρεμα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε πλήρη είτε light κρέμα γάλακτος.

Ρίχνεις λοιπόν όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνεις να σιγοβράσουν για περίπου 45΄, μέχρι το μείγμα να γίνει αφρώδες και πηχτό. Ανακατεύεις με μια σπάτουλα σε όλη τη διάρκεια του βρασίματος.

Σπιτικό ζαχαρούχο γάλα

Για να καταλάβεις πότε θα έχει γίνει, μπορείς να ζυγίσεις το μείγμα στην αρχή και στη διάρκεια του βρασίματος. Όταν φτάσει σε σημείο να είναι πιο ελαφρύ κατά περίπου 700 λιγότερα γραμμάρια, είναι έτοιμο! Αυτό οφείλεται στη σταδιακή εξάτμιση του νερού, που αφήνει το γάλα συμπυκνωμένο.

Αν τώρα σου βγει υπερβολικά πηχτό, μπορείς να προσθέσεις λίγο γάλα ακόμα και να το χτυπήσεις με ένα μπλέντερ.

Μεταφέρεις το ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι και το αφήνεις στο ψυγείο να κρυώσει. Στην ψύξη, μπορεί να διατηρηθεί περίπου για ένα μήνα. Ωστόσο, προτού το χρησιμοποιήσεις σε κάποια συνταγή ίσως χρειαστεί να βγάλεις την απαραίτητη ποσότητα και να την αφήσεις να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου (εξαρτάται από τις οδηγίες κάθε συνταγής).

Το συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη ποικιλία γλυκών, από τα μπράουνις μέχρι τις λεμονόπιτες, αλλά ακόμα και ως πρόσθετο γλυκαντικό στον καφέ ή το τσάι.

Προσοχή για την υγεία σας

Το ζαχαρούχο γάλα είναι ένα προϊόν που καταναλώνεται τόσο στη ζαχαροπλαστική, όσο ακόμη και στον απλό καφέ που κάποιοι προτιμούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη με αυτό. Μπορεί να είναι από τα κορυφαία προϊόντα στη ζαχαροπλαστική μας και να προσφέρουν μια άλλη γεύση πιο ιδιαίτερη στα γλυκά μας, αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι και ότι καλύτερο προς κατανάλωση.

Είναι πολλά τα τρόφιμα που καταναλώνουμε θεωρώντας πως απλά έχουν λίγες παραπάνω θερμίδες κι όμως τελικά είναι άκρως βλαβερά για τον οργανισμό μας.

ζαχαρούχο γάλα

Με την υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχου γάλατος είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να παρατηρηθεί διαβήτης τύπου 2 σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Γι' αυτό καλό θα ήταν αν όχι να το αφαιρέσετε από τη διατροφή σας τότε σίγουρα να μειώσετε την κατανάλωση του.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share