Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πανδαισία γεύσεων: Αυτή η καταπληκτική συνταγή για λαζάνια με λαχανικά θα σας κάνει να γλύφετε τα δάχτυλά σας!

Δείτε τη συνταγή

1 Αυγούστου 2021 10:00
Πανδαισία γεύσεων: Αυτή η καταπληκτική συνταγή για λαζάνια με λαχανικά θα σας κάνει να γλύφετε τα δάχτυλά σας!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα λαζάνια είναι ένα πολύ ωραίο πιάτο. Πολλά διαφορετικά συστατικά μπαίνουν στο ίδιο ταψί, περιμένοντας να ψηθούν και να καταλήξουν στο πιάτο μας. Ενώ αυτή η συνταγή δεν έχει λιγότερα συστατικά, σίγουρα έχει μερικές εκπλήξεις, δημιουργώντας μία πολύ ωραία παραλλαγή ενός κλασσικού πιάτου.

Να είστε σίγουροι όμως: μία μπουκιά του πιάτου αυτού, αξίζει όσο κάθε λεπτό της προετοιμασίας του.

Θα χρειαστείτε:

  • 1 μελιτζάνα
  • 2 και 1/2 κούπας σάλτσα τομάτας
  • 4οο γρ πέννες
  • 1/2 κούπας ζωμό λαχανικών
  • 4 τομάτες, σε φέτες
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • αλάτι και πιπέρι
  • 200 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα

Οδηγίες:

Κόψτε την μελιτζάνα σε φέτες και βάλτε τις μισές στον πάτο ενός ταμιού

Βάλτε μία στρώση με σάλτσα τομάτας και από πάνω τις πέννες στη σειρά. Τώρα ρίξτε τον ζωμό λαχανικών, στην συνέχεια καλύψτε με μία στρώση από φέτες τομάτας και μετά το τυρί κρέμα.

Έχετε σχεδόν τελειώσει! Βάλτε τις μελιτζάνες που έχουν απομείνει πάνω από το τυρί και ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Τώρα, προσθέστε την υπόλοιπη σάλτσα τομάτας, τις φέτες τομάτας που έχουν απομείνει και μία γενναία ποσότητα τριμμένης μοτσαρέλας.

Ψήστε για 40 λεπτά στους 175 βαθμούς Κελσίου.

Τα λαζάνια μοιάζουν πολύ με την ποίηση: αν αποδομηθεί αυτό το πιάτο, έχετε απλά συστατικά. Αλλά εάν μπουν στην σωστή σειρά, μπορεί να δημιουργηθεί κάτι πραγματικά απίστευτο!

Πώς σας φάνηκε αυτή η συνταγή;

 Πανδαισία γεύσεων: Αυτή η καταπληκτική συνταγή για λαζάνια με λαχανικά θα σας κάνει να γλύφετε τα δάχτυλά σας!

Συνταγή για λαζάνια με λουκάνικα και μανιτάρια από την Μαρία Εκμεκτσίογλου! (Video)

Μια πεντανόστιμη συνταγή για λαζάνια με λουκάνικα και μανιτάρια μαγείρεψε η Μαρία Εκμεκτσίογλου και για επιδόρπιο μπορείτε να φάτε το λαχταριστό γλυκό ψυγείου με κέικ και μαρμελάδα!

Υλικά:

  • 1 πακέτο λαζάνια
  • 10 τεμάχια λουκάνικα με πράσο και πορτοκάλι
  • 1 πακέτο μανιτάρια πόρτο – μπέλο
  • 3 πιπεριές κέρατο
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 φλιτζάνι τραχανά πικάντικο
  • 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Η βασίλισσα των πιτών: H «παχουλή», χλιδάτη τυρόπιτα με μπεσαμέλ!

undefined

Το Athensmagazine.gr σας έχει ακόμα μια συνταγή για τυρόπιτα, όπως και χτες, με την "παχουλή", χλιδάτη με μπεσαμέλ!

Πάμε να την δούμε αναλυτικά παρακάτω:

Είναι όμως τυρόπιτα χλιδάτη και ζουμερή. Σε πείσμα των καιρών, που προστάζουν εγκράτεια – δεν ξέρω για πόσο -, λέω να φτιάξουμε αυτή την πληθωρική και νόστιμη τυρόπιτα.

Μου φέρνει στο μυαλό τραπέζι γιορτινό και κυριακάτικο αλλά και ταπεράκι στο ψυγείο με το τελευταίο κομμάτι να μοιάζει όαση για το στομάχι μου, που γουργουρίζει καθώς επιστρέφω από τη δουλειά. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, μπας και φάμε καμμιά φορά.

Υλικά και Οδηγίες

Για τη ζύμη:

250 γρ. γιαούρτι

250 γρ. βούτυρο

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κ.γ. αλάτι

Για τη μπεσαμέλ:

1 κούπα γάλα (250 γρ.)

2 κ.σ. αλεύρι (γεμάτες)

3-4 κουταλιές ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

500 γρ. φέτα

150 γρ. κασέρι

150γρ. γραβιέρα (όχι πολύ αλμυρή)

1 κούπα μπεσαμέλ (αυτή που φτιάξαμε παραπάνω)

4 αυγά, λίγο μοσχοκάρυδο, πιπέρι φρέσκο, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη διακόσμηση:

1 κρόκο αυγού

σουσάμι

Σε μια σχετικά ευρύχωρη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Ανακατεύουμε τα υλικά γρήγορα, μέχρι να σχηματιστούν μικρά ψίχουλα ζύμης, και στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι. Ενώνουμε τα υλικά ώσπου να προκύψει μια ζύμη απαλή και αφράτη, που δεν κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης (προσοχή: δεν ζυμώνουμε γιατί το ζυμαράκι μας θα χάσει την αφράτη και απαλή υφή του). Μόλις είναι έτοιμη, την τυλίγουμε σε μεμβράνη τροφίμων και την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο (περίπου 20-30 λεπτά).

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ ως εξής: Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το αλεύρι, σιγά-σιγά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά και, ανακατεύοντας ζωηρά, προσθέτουμε το γάλα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να έχουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Τρίβουμε τη φέτα (στο χέρι) σε μικρά κομματάκια, τρίβουμε και τα υπόλοιπα τυριά στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τα ενώνουμε και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το μοσχοκάρυδο, τον μαϊντανό, το πιπέρι και τέλος την μπεσαμέλ. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά μας ελαφρά, να ενωθούν, και τα αφήνουμε στην αναμονή και αυτά μέχρι να ανοίξουμε το φύλλο.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε ένα φύλλο για το κάτω μέρος και ένα για να σκεπάσουμε την πίτα μας. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κάνετε το φύλλο μονοκόμματο, μη σας στεναχωρεί, η ζύμη αυτή ενώνεται εύκολα και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα ωραίο. Στρώνουμε σε ένα ταψί μέτριο – το οποίο έχουμε αλείψει ήδη με λάδι – το ένα φύλλο, φροντίζοντας να έχουμε κλείσει πιθανές τρυπούλες και, καλύπτοντας τον πάτο του ταψιού και τα τοιχώματα έτσι ώστε να περισσεύει και λίγο, αδειάζουμε μέσα σε αυτό το μείγμα της τυρόπιτας, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε το κάτω με το πάνω φύλλο σχηματίζοντας ένα κορδόνι γύρω-γύρω στην πίτα (είναι απλό, μην ανησυχείτε).

Όλα είναι έτοιμα για την τελευταία πινελιά: προσθέτουμε στον κρόκο αυγού πολύ λίγο νεράκι και με αυτό αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και είμαστε έτοιμοι. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 °C, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεκολλάει ελαφρώς από τα τοιχώματα του ταψιού.

Σημείωση:

Πριν βάλουμε την πίτα στον φούρνο, καλό είναι να κάνουμε μερικές τρυπίτσες στην επιφάνειά της, με ένα μαχαίρι, ώστε να μη φουσκώσει πολύ και να ψηθεί όμορφα.

Επίσης, αν δεν έχετε χρόνο για να ανοίξετε φύλλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο σφολιάτας.

Δείτε ένα βίντεο στο Athensmagazine.gr με μια παραλλαγή της τυρόπιτας με μπεσαμέλ και γιαούρτι:

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share