Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Το κόλπο για να μην πετάγεται το λάδι πάνω σου την ώρα που τηγανίζεις πατάτες!

Δώστε βάση!

30 Ιουλίου 2021 22:06
Το κόλπο για να μην πετάγεται το λάδι πάνω σου την ώρα που τηγανίζεις πατάτες!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κοίτα, μαγείρισσα δε θα με χαρακτήριζα. Αν δεν υπήρχε η Ελληνίδα μάνα και τα ταπεράκια της, ίσως τώρα ζύγιζα λιγότερο και από την Ειρήνη Παπαδοπούλου στο Survivor. Όσο και αν λατρεύω το φαγητό, όσο και αν προτιμώ πλέον να μαζεύω την παρέα μου στο σπίτι για τσιμπολόγημα, ταψί για παστίτσιο δεν έχω στα ντουλάπια μου.

Μία πατάτα όμως ή ένα αβγό θα τα τηγανίσω. Ψάχνοντας λοιπόν τον τρόπο για να μην λερώνω τα ρούχα μου και να μην καίω τα χέρια μου κάθε φορά που πετάγονται μερικές σταγόνες λαδιού, εξέπεμψα σήμα sos στη δική μου μανούλα.

Εννοείται πως είχε να μου δώσει το tip για να μην πετάγεται το λάδι και κάνει μία κουζίνα χάλια. Πριν κάψει λοιπόν το λάδι, ρίξε ελάχιστη ποσότητα αλατιού μέσα στο τηγάνι και μην αγχώνεσαι για καμία σταγόνα λαδιού! Παράλληλα δείτε τι θεραπεύουν οι τηγανιτές πατάτες και θα τρώτε κάθε μέρα!

Το κόλπο για να μην πετάγεται το λάδι πάνω σου την ώρα που τηγανίζεις πατάτες!

Μεγάλη προσοχή: Πότε οι τηγανητές πατάτες και το ψωμί γίνονται καρκινογόνα

Δυνητικό κίνδυνο για καρκίνο εγκυμονούν οι φέτες του τοστ ή οι πατάτες που έχουν ψηθεί/τηγανιστεί πολύ, έχοντας χάσει πια το χρυσοκίτρινό χρώμα τους, όπως προειδοποιούν οι Βρετανοί επιστήμονες. Ο κίνδυνος προέρχεται από την ουσία ακρυλαμίδιο, που παράγεται όταν οι τροφές με άμυλο (ψωμί, πατάτες κ.α.) ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να μαυρίζουν.

Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, σε νέες επίσημες συστάσεις της, σύμφωνα με το BBC, καλεί τους καταναλωτές να προσέχουν και να βγάζουν τις πατάτες ή το τοστ, μόλις αποκτήσουν το χρυσό χρώμα τους, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ακρυλαμιδίου. Η FSA επίσης συστήνει στους καταναλωτές να μην διατηρούν τις πατάτες στο ψυγείο τους αλλά εκτός ψυγείου, επειδή σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρων, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει την ποσότητα ακρυλαμιδίου που παράγεται κατά το μαγείρεμα. Παράλληλα δείτε και πως φυλάμε το ψωμί για να διατηρηθεί περισσότερο καιρό.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος με θερμοκρασία άνω των έξι βαθμών Κελσίου. Το ακρυλαμίδιο υπάρχει σε πολλές τροφές και είναι φυσικό υποπροϊόν της διαδικασίας του μαγειρέματος. Τα υψηλότερα επίπεδα της εν λόγω ουσίας παράγονται, όταν τροφές με πολύ άμυλο μαγειρεύονται σε πάνω από 120 βαθμούς Κελσίου (όπως τσιπς, ψωμί, μπισκότα, κράκερ, κέικ κ.α.).

Πότε το ψωμί γίνεται καρκινογόνο

Ο ρόλος που παίζει το χρώμα στο ψωμί

Όσο πιο σκούρο χρώμα παίρνει π.χ. το τοστ, τόσο περισσότερο ακρυλαμίδιο περιέχει. Σύμφωνα με την FSA, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσο ακρυλαμίδιο μπορεί να ανεχθεί ένας άνθρωπος με ασφάλεια, όμως θεωρείται ότι ήδη καταναλώνουμε πάρα πολύ. Ένας εκπρόσωπος πάντως της οργάνωσης Cancer Research σχολίασε ότι η καρκινογόνα δράση των καλοψημένων ή καλοτηγανισμένων πατατών ή τοστ δεν έχει αποδειχθεί στους ανθρώπους.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το ακρυλαμίδιο είναι τοξικό για το DNA και προκαλεί καρκίνο ή προβλήματα στο νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα, οπότε οι επιστήμονες υποθέτουν – αν και δεν έχουν αποδείξει – ότι το ίδιο συμβαίνει στους ανθρώπους. Το ακρυλαμίδιο περιέχεται και στον καπνό του τσιγάρου, με συνέπεια το κάπνισμα να εκθέτει τους καπνιστές σε τριπλάσια ή τετραπλάσια επίπεδα της ουσίας, σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Καταβάλλονται ήδη προσπάθειες πάντως, ώστε η βιομηχανία τροφίμων να μειώσει το ακρυλαμίδιο στις επεξεργασμένες τροφές, ενώ ήδη καταγράφεται κάποια πρόοδος. Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι το ακρυλαμίδιο υπάρχει και ότι είναι δυνητικά επικίνδυνο. Γι’ αυτό, η FSA μόλις ξεκίνησε στη Βρετανία σχετική καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, σε συνεργασία με «χρυσούς» Ολυμπιονίκες και με σύνθημα «Επιδιώξτε το χρυσό» (σ.σ. χρώμα στο μαγείρεμα).

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share