Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σοκολατούχο Γάλα μετά την προπόνηση - Αλήθεια ή Μύθος;

Νόστιμο και αρέσει στους περισσότερους!

23 Ιουλίου 2021 16:02
Σοκολατούχο Γάλα μετά την προπόνηση - Αλήθεια ή Μύθος;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Γενικά το γάλα γνωρίζουμε πως είναι μια καλή διατροφική συνήθεια των ανθρώπων, αρκεί όπως όλα να το ορίζει το μέτρο. Αν ακόμα προσθέσετε και ανακατέψετε λίγη σοκολάτα, τότε το ποτό αυτό μπορεί να γίνει θαυματουργό για τον οργανισμό σας.

Τελικά το σοκολατούχο γάλα μετά από την προπόνηση είναι αλήθεια πως ενισχύει την μυϊκή αποκατάσταση;

Γενικά

Το σοκολατούχο γάλα, σίγουρα είναι ιδιαίτερα νόστιμο και αρέσει στους περισσότερους, ειδικά σε σχέση με το σκέτο γάλα. Μετά από μια σκληρή προπόνηση το ήδη νόστιμο σοκολατούχο λοιπόν, φαντάζει ιδανικό για τον ουρανίσκο μας, αλλά είναι το ίδιο ιδανικό και για την αποκατάσταση του μυϊκού μας συστήματος; Ο μύθος της αποκατάστασης είναι αληθινός; Ή απλά είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό;

Σοκολατούχο Γάλα: Έχει την διπλάσια περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες σε σχέση με το απλό γάλα ή ακόμα και από τα περισσότερα αθλητικά ποτά. Το σοκολατούχο γάλα αντικαθιστά το νερό για να αναπληρώσει την χαμένη ενυδάτωση, ενώ προσφέρει επίσης αρκετό ασβέστιο, νάτριο και ζάχαρη που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα επίπεδα της ενέργειάς σας σε υψηλό επίπεδο.

Πως το σοκολατούχο γάλα βοηθάει στην σωστή αποκατάσταση του οργανισμού μετά από μια προπόνηση;
Μετά από μια έντονη προπόνηση οι μύες σας έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί και αναζητούν μια υποστήριξη την οποία εδώ βρίσκεται το σοκολατούχο γάλα για να την προσφέρει.

Συγκεκριμένα:

  • Υδατάνθρακες και Πρωτεΐνες. Οι έντονες προπονήσεις, όπως για παράδειγμα το Kick Boxing, χρησιμοποιούν τα αποθέματα των υδατανθράκων του σώματός σας όπως και επίσης “καύσιμο” από το μυϊκό σας σύστημα. Όσο πιο σκληρή είναι η προπόνηση τόσες περισσότερες θερμίδες και υδατάνθρακες θα καίτε.

Τελικά αυτή η “δεξαμενή καυσίμου” φτάνει να αδειάζει σημαντικά και έτσι η αναπλήρωση των υδατανθράκων μετά από αυτήν θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε την ενέργειά σας αλλά και την δύναμη για να κάνετε και την επόμενη αυριανή προπόνηση (δηλαδή μακροπρόθεσμα οφέλη). Το σοκολατούχο γάλα περιέχει υψηλές ποσότητες σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, στοιχεία δηλαδή τα οποία είναι η βασική τροφή του μυϊκού συστήματος.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2013 το σοκολατούχο γάλα περιέχει αναλογία πρωτεΐνης με υδατάνθρακες 4 προς 1. Αυτό είναι ένα τέλειο ποσοστό για την αποκατάσταση του μυϊκού ιστού σας μετά από μια προπόνηση, τόσο όσο και για την αποφυγή τραυματισμών των μυών σας μετά από τέτοιου είδους δραστηριότητες υψηλής αντοχής και δύναμης.

  • Ηλεκτρολύτες. Όταν υπάρχει εφίδρωση, δηλαδή ιδρώνετε στην προπόνηση, τότε προφανώς και χάνετε περισσότερα υγρά (νερό). Σύμφωνα με έρευνες ο ιδρώτας περιέχει ηλεκτρολύτες και μέταλλα όπως το ασβέστιο και το νάτριο. Εκτός λοιπόν από το προφανές, το να σε ξεδιψάει δηλαδή ένα δροσερό σοκολατούχο γάλα, είναι γεμάτο από μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο , το νάτριο και το κάλιο. Έτσι λοιπόν, μέσα σε ένα αρκετά κατακριτέο ρόφημα, βλέπουμε ήδη αρκετά οφέλη.
  • Ενέργεια με διάρκεια. Σίγουρα το σοκολατούχο γάλα έχει περιεκτικότητα σε ζάχαρη από την ύπαρξη και μόνο της σοκολάτας, όμως δεν μπορούμε να παραλείψουμε τον συνδυασμό της επίδρασης των υδατανθράκων με τις πρωτεΐνες και τους ηλεκτρολύτες για την ενυδάτωση. Αθλητές λοιπόν που αγωνίζονται σε αθλήματα υψηλής αντοχής, όπως το τρέξιμο, το κολύμπι ή η ποδηλασία επιλέγουν σίγουρα ένα τέτοιο ρόφημα και δίνουν έμφαση περισσότερο στον συνδυασμό της πλήρης αποκατάστασης και ενέργειας σε διάρκεια παρά στην περιεκτικότητά του σοκολατούχου σε ζάχαρη.

Ποιο σοκολατούχο ρόφημα να επιλέξω;

Υπάρχουν πολλές μάρκες σοκολατούχων ποτών που μπορείτε να βρείτε στην αγορά και να επιλέξετε. Παρ’ όλα αυτά εμείς θα μιλήσουμε λίγο γενικότερα για το ποιο ρόφημα θα πρέπει να αγοράσετε και θα αποδώσει καλύτερα με μικρότερες απώλειες.

Συγκεκριμένα:

  • Επιλέξτε ρόφημα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος
    ή ένα αποβουτυρωμένο γάλα για μέγιστα θρεπτικά συστατικά και λιγότερο κορεσμένο λίπος.
  • Χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα

Σίγουρα αρκετοί δεν επιλέγουν το γάλα σαν ρόφημα όχι μόνο μετά από την προπόνηση αλλά και γενικότερα. Το σοκολατούχο συσκευασμένο γάλα γενικότερα δεν έχει αρκετές επιλογές για εκείνους που δεν το προτιμούν σε γεύση ή έχουν κάποια δυσανεξία, οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο άλλο έτοιμο πρωτεϊνικό ποτό ή ακόμα και να προσπαθήσετε να φτιάξετε το δικό σας σοκολατούχο ρόφημα από το σπίτι, με υλικά της δικής σας προτίμησης.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share