Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Οδηγός επιβίωσης στην κουζίνα: 4+1 εύκολες συνταγές για άντρες εργένηδες

Φαγητά για όλες τις ώρες!

15 Ιουλίου 2021 13:27
Οδηγός επιβίωσης στην κουζίνα: 4+1 εύκολες συνταγές για άντρες εργένηδες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με το που ανοίγει τα μάτια του ένας άντρας εργένης το μόνο που σκέφτεται είναι το “τι θα φάω σήμερα” εκτός αν ταυτόχρονα σκέφτεται και κανένα καινούριο αμόρε που γνώρισε το προηγούμενο βράδυ στο μπάρ που έπινε κλασικά το ποτό του…

Καταλαβαίνω πως σαν άντρες εργένης το πόσο δύσκολο είναι να αφήσεις το φυλλάδιο του delivery της γειτονιάς και να μπεις στην κουζίνα που έχει πιάσει αράχνες. Καιρός λοιπόν να αλλάξει αυτό περνώντας πιο δημιουργικά τον χρόνο σου στο σπίτι και ταυτόχρονα κάνοντας και οικονομία

Πάμε λοιπόν εργένηδες να δούμε και την άλλη όψη στην ζωή με 5 εύκολες συνταγές:

Πατάτες νταρφίν με αυγά

Υλικά

  • 1 μέτρια πατάτα
  • 1 κ.σ. Θυμάρι ξερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/3 σκ. σκόρδο
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 φέτες μπέικον
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 αυγά

Για το σερβίρισμα

  • φέτα τριμμένη ή κάποιο τυρί της αρέσκειας μας

Αυγά με πατάτες

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε την πατάτα και την τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη μέσα σε ένα μπολ. Τη βάζουμε σε πετσέτα και τη στύβουμε καλά για να φύγει η υγρασία.

Μεταφέρουμε την τριμμένη πατάτα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, το δεντρολίβανο ψιλοκομμένο, το σκόρδο τριμμένο και ανακατεύουμε καλά.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι 22 εκ. σε χαμηλή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.

Βάζουμε τις πατάτες και τις απλώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Σιγοψήνουμε για 10 λεπτά και από τις δύο πλευρές. Αφαιρούμε σε πιάτο και αφήνουμε στην άκρη.

Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά και βάζουμε το μπέικον. Ψήνουμε 1 λεπτό από κάθε πλευρά και αφαιρούμε.

Σκουπίζουμε το τηγάνι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά.

Βάζουμε το βούτυρο, το αφήνουμε να λιώσει και σπάμε τα αυγά. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε 2 λεπτά να ψηθούν.

Αφαιρούμε στο πιάτο με την πατάτα και το μπέικον και σερβίρουμε με τριμμένη φέτα.

Burger Κοτόπουλο

Υλικά

  • 2 ψωμί του burger
  • 1 ντομάτα (κομμένη σε φέτες 1 εκατοστού)
  • μαρούλι
  • 4 τυρί edam

Για την sause

  • 5 κ.σ. Κρέμα τυρί
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 1 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. Μαϊντανός ψιλοκομμένος

Για τα Μπιφτέκια κοτόπουλο

  • 1/2 Κιμάς κοτόπουλο
  • 1/2 Κρεμμύδι ξερό (τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη)
  • 1/4 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1.5 κ.σ. Μουστάρδα
  • 1 κ.σ. Πάπρικα γλυκιά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 50 ml Ηλιέλαιο
  • 1 Αυγά
  • 50 gr Φρυγανιά

Εκτέλεση

Ξεκινάμε αρχικά με το μείγμα του κιμά ώστε να μείνει τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο να δέσει και να βγάλει τα αρώματα του.

Σε ένα μπόλ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν .

Χωρίζουμε τον κιμά σε 2-3 μπιφτέκια των 220 γραμμαρίων και τα βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για μισή ώρα πριν το ψήσιμο .

Ξεκινάμε την sauce μας βάζοντας επίσης τα υλικά σε ένα μπόλ και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά

Ανάβουμε το γκρίλ σε μέτρια φωτιά και βάζουμε τα μπιφτέκια να ψηθούν ( σε περίπτωση που δεν υπάρχει γκρίλ περνάμε τα μπιφτέκια από ένα αντικολλητικό τηγάνι να πάρουν λίγο χρώμα και τελειώνουμε το ψήσιμο στον φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20′)

Προς το τέλος του ψησίματος προσθέτουμε σε κάθε μπιφτέκι δύο φέτες τυρί για να λιώσει.

Ψήνουμε τα ψωμάκια μέχρι να φρυγανιστούν.

Τέλος στρώνουμε σε όλα τα ψωμάκια μία κουταλιά από την sauce και ξεκινάμε να στήνουμε τα burger.

Βάζουμε 2 φύλλα μαρούλι στην βάση, μία φέτα ντομάτα, το μπιφτέκι, μία φέτα ντομάτα, 2 φύλλα μαρούλι ακόμα και κλείνουμε με το καπάκι.

Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα burger την ίδια διαδικασία.

Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές

Σούπα με μοσχάρι και λαχανικά

Υλικά

  • 1 Κg Μοσχάρι για σούπα σε μερίδες (κομμάτι ποντίκι)
  • 1 Κύβο βοδινού
  • 2 Κρεμμύδια, σε χοντρές ροδέλες
  • 1 Πράσο σε χοντρές ροδέλες
  • 2 Καρότα σε φέτες
  • 3 Στικ σέλερυ σε χοντρές ροδέλες
  • ½ κ.γ. Μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 1 Λεμόνι χυμό και ξύσμα
  • 9 κ.σ. Ρύζι γλασέ
  • 1,5 lt Νερό
  • 1 Μπουκέτο μυρωδικών(1 κσ κόκκοι πιπέρι, 2-3 φύλλα δάφνης, λίγο φρέσκο θυμάρι)
  • Πιπέρι
  • Αλάτι

Εύκολη συνταγή για σούπα

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας μας κομμάτια πάχους 5 εκ. και τα βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα μαζί με τα λαχανικά μας.

Με τη βοήθεια ενός φίλτρου του καφέ θα φτιάξουμε ένα πουγγί και θα βάλουμε 1 κουτ. κόκκους πιπέρι, 2 φύλλα δάφνης και λίγο φρέσκο θυμάρι. Σφίγγουμε με ένα σπάγκο το φίλτρο μας και δημιουργούμε στην ουσία ένα bouguet garni και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. (Αν δεν έχουμε φίλτρο ή πουγγί ρίχνουμε τα υλικά αυτά στην κατσαρόλα, σουρώνουμε και τα αφαιρούμε αφού σιγοβράσουμε).

Ρίχνουμε 1,5 lt νερό στην κατσαρόλα, 1 κύβο βοδινού.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε για 1,5 ώρα. Ελέγχουμε και προσθέτουμε αν χρειάζεται νερό η κατσαρόλα ούτως ώστε το νερό στο τέλος να είναι όσο το αρχικό.

Στα τελευταία 20 λεπτά του βρασμού ρίχνουμε και το ρύζι να βράσει.

Στο τέλος, ρίχνουμε χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι και μπούκοβο (προαιρετικά) και ελέγχουμε αν χρειάζεται αλατοπίπερο και λεμόνι.

Αλμυρό κέικ με τυριά, μπέικον και κοτόπουλο

Υλικά

  • 200 γρ. Αλεύρι φαρίνα
  • 200 γρ. Βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 200 γρ. Παρμεζάνα
  • 100 γρ. Φέτα
  • 1 Στήθος κοτόπουλο( βρασμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους)
  • 200 γρ. Μπέικον
  • 200 γρ. Γιαούρτι
  • 100 γρ. Γάλα
  • 4 Αυγά
  • 1 κσ. Μουστάρδα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο να “αφρατέψει” και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.

Χαμηλώνουμε την ένταση και συνεχίζουμε προσθέτοντας το γάλα, το αλεύρι και το γιαούρτι.

Στην συνέχεια αφού το μείγμα έχει ομογενοποιηθεί προσθέτουμε τα τυριά, το μπέικον, το κοτόπουλο και Τέλος αλάτι, πιπέρι και την μουστάρδα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 30 λεπτά.

Tip

Μπορείτε να σοτάρετε ακόμα και λαχανικά όπως πιπεριές , μανιτάρια κ.α , προσέχοντας πάντα να έχουν κρυώσει καλά πριν τα βάλετε στο μείγμα. Μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε και ατομικά τα κέικ σε φορμάκια αλουμινίου ψήνοντας 10 λεπτά λιγότερο από το χρόνο ψησίματος που αναγράφετε στην συνταγή.

Τιραμισού

Υλικά

  • 350 γρ. μασκαρπόνε
  • 100 γρ ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή μία βανιλίνη
  • 100 ml καφές εσπρέσσο
  • 450 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 225 ml καφές εσπρέσσο ( για να βουτήξουμε τα σαβαγιάρ)
  • 50 γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια
  • 35 σαβαγιάρ

 4+1 εύκολες συνταγές για άντρες εργένηδες

Εκτέλεση

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μασκαρπόνε, την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, τον καφέ και χτυπάμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα

Με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ) παίρνουμε ότι έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου και χτυπάμε ξανά μέχρι να σφίξει το μείγμα

Αφού σφίξει το τυρί μας, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να πάρει τη μορφή σαντιγής

Μόλις είναι έτοιμη αφαιρούμε από τον κάδο και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάζουμε τον καυτό καφέ, προσθέτουμε τα κομμάτια κουβερτούρας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει

Παίρνουμε ένα σαβαγιάρ, από την μεριά της ζάχαρης, το βουτάμε στιγμιαία στον καφέ και τοποθετούμε σε ένα πυρέξ (20 * 30 εκ. )

Επαναλαμβάνουμε και για τα υπόλοιπα μέχρι να καλυφθεί η όλη η επιφάνεια της βάσης (18 σαβαγιάρ)

Από πάνω στρώνουμε τη μισή κρέμα

Παίρνουμε πάλι ένα σαβαγιάρ, από την μεριά της ζάχαρης, το βουτάμε στιγμιαία στον καφέ και στρώνουμε από πάνω κάθετα στα προηγούμενα

Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα σαβαγιάρ (18 σαβαγιάρ) και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες να δέσει το γλυκό μας. Αφαιρούμε από το ψυγείο και πασπαλίζουμε με κακάο και ξύσμα μαύρης σοκολάτας κουβερτούρα.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share