Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Εκπληκτική γαλατόπιτα της γιαγιάς με πορτοκάλι και κανέλα

Θα σας ξετρελάνει!

5 Ιουλίου 2021 12:35
Εκπληκτική γαλατόπιτα της γιαγιάς με πορτοκάλι και κανέλα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Athensmagazine.gr σας έχει και για σήμερα μια υπέροχη συνταγή για γαλατόπιτα με πορτοκάλι και κανέλα! Αν θέλετε και κάτι αλμυρό δείτε εδώ την σούπερ χθεσινή συνταγή που έκανε πάταγο.

Πάμε να δούμε τη σημερινή παρακάτω στο Athensmagazine.gr:

ΥΛΙΚΑ

Για το χωριάτικο φύλλο:

  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.σ. κοφτή αλάτι
  • ½ κ.σ. ξύδι
  • ¼ φλ. λιωμένο βούτυρο
  • 1-1½ κούπες χλιαρό νερό
  • Αλεύρι για το άνοιγμα
  • ½ φλ. λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση:

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2½ φλ. ζάχαρη
  • 2 λίτρα φρέσκο γάλα
  • 2 φλ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 3 βανίλιες
  • Ξύσμα από 1½ πορτοκάλι
  • 5 αβγά

Για τη ζύμη:

Ανακάτεψε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι, άνοιξε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίξε το λάδι, το ξύδι και λίγο νερό.

Ζύμωσε προσθέτοντας σταδιακά το νερό. Μόλις πάρεις μια πολύ μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα, πλάσ” τη σε μπαλίτσα, σκέπασέ την και άφησέ τη να ξεκουραστεί 1 ώρα.

Χώρισε τη ζύμη σε μπαλάκια στο μέγεθος λεμονιού, αλεύρωσε μια λεία επιφάνεια και άνοιξε το φύλλο, αλευρώνοντας πάντα τη ζύμη κι από τις δύο πλευρές.

Για τη γέμιση:

Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάλε τα 100 γρ. βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα (το βουβαλίσιο, με τα 7% λιπαρά του, είναι το ιδανικότερο), και άφησέ τα να βράσουν ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Πρόσθεσε τις βανίλιες, το ξύσμα και το σιμιγδάλι, και χτύπησε με το σύρμα της κουζίνας.

Αν έπηξε ελαφρώς η κρέμα, κατέβασέ την από τη φωτιά και, μόλις κρυώσει λίγο, χτύπησε σε ένα μπολ τα αβγά και ενσωμάτωσέ τα στην κρέμα με γρήγορες κινήσεις.

Μετά; Άλειψε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί, άπλωσε μέσα τα δύο χωριάτικα φύλλα φροντίζοντας να προεξέχουν από τα τοιχώματα, άπλωσε ομοιόμορφα την κρέμα και γύρισε τα φύλλα που περίσσεψαν, σχηματίζοντας ένα ωραίο γείσο.

Περίχυσε με το μισό φλιτζάνι βούτυρο, πασπάλισε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 περίπου λεπτά. Τρώγεται ζεστή και πασπαλισμένη με μπόλικη κανέλα!

Εκπληκτική γαλατόπιτα της γιαγιάς με πορτοκάλι και κανέλα

Πηγή; xryses-syntages.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share