Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2021

Η Τυρόπιτα της Μακεδονίτισσας γιαγιάς (Παλιά συνταγή)

θα πάθεις πλάκα

4 Μαΐου 2021 08:32
Η Τυρόπιτα της Μακεδονίτισσας γιαγιάς (Παλιά συνταγή)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η τυρόπιτα της γιαγιάς είναι η πιο νόστιμη που έχουμε φάει και ειδικά αν η γιαγιά είναι Μακεδονίτισσα, τότε σίγουρα η συνταγή θα είναι εξαιρετική.

Σήμερα, θα σας παρουσιάσουμε μια παλιά συνταγή για τυρόπιτα, η οποία είναι εύκολη και πολύ νόστιμη. Παράλληλα, διαβάστε τη συνταγή για την τυρόπιτα με φύλλα κρούστας.

Εξαιρετική συνταγή για τυρόπιτα

ΥΛΙΚΑ:

  • 5 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1/2 κουταλάκι νωπή μαγιά
  • 3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • νερό όσο απαιτείται
  • λάδι, λιωμένο βούτυρο
  • περίπου 200 g φέτα (για γέμιση)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Πρώτα ενεργοποιήστε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό, 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και 1 κουταλιά αλεύρι.
  • Ζυμώστε μία μέτρια μαλακή ζύμη από το αλεύρι, αλάτι, την ενεργοποιημένη μαγιά και νερό και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
  • Χωρίστε τη ζύμη σε 10 μπάλες. Κάθε μπάλα την ανοίγεται με έναν πλάστη σε μέγεθος πιάτου.
  • Στη συνέχεια, αλείψτε ένα φύλλο με λάδι και λιωμένο βούτυρο και μετά τοποθετήστε άλλο ένα φύλλο από πάνω.
  • Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 8 φύλλα ανά 2, ώστε να έχετε 5 διπλά φύλλα σάντουιτς.
  • Στη συνέχεια, ανοίξτε με τον πλάστη κάθε διπλό φύλλο με έναν πλάστη σε μέγεθος όσο το ταψί (No.28).
  • Βάλτε ένα φύλλο στο λαδωμένο ταψί, προσθέστε λίγο λάδι πάνω από το φύλλο και απλώστε το τριμμένο τυρί.
  • Επαναλάβετε το ίδιο με τα άλλα 3 διπλά φύλλα εάν δεν προσθέσετε τυρί στo τελευταίo φύλλο.
    Κόψτε την πίτα σε κομμάτια και απλώστε λίγο λάδι και αφήστε να φουσκώσει για 40 λεπτά ή περισσότερο.
  • Όσο φουσκώνει, τόσο πιο μαλακή γίνεται.
  • Ψήνουμε στους 200 C βαθμούς μέχρι να ροδίσουν (περίπου 40 λεπτά)

Πηγή: xrysoskoufaki.gr

Τυρόπιτα της στιγμής

Αυτή η τυρόπιτα θα σας ενθουσιάσει και θα θέλετε να την φτιάχνετε συνέχεια, αφού γίνεται στη... στιγμή.

Η συνταγή της πανεύκολη και είναι έτοιμη μέσα σε δέκα λεπτά. Ότι καλύτερο εάν θέλετε να φτιάξετε κάτι γρήγορα ή να συμπληρώσετε το γεύμα σας.

ΥΛΙΚΑ

  • 3 φύλλα σφολιάτας
  • 600 γρ. φέτα θρυματισμένη
  • 5 αυγά
  • 3 κ.σ γάλα
  • 3 κ.σ βούτυρο
  • 2-3 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπώλ χτυπάμε καλά τα αυγά με το γάλα και μετά προσθέτουμε το δυόσμο και τη φέτα.
  • Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε 1 κουταλιά σούπας βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 28 - 32 εκ. σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει
  • καλύπτουμε τον πάτο του τηγανιού και τα πλαϊνά τοιχώματα μέχρι τη μέση με το πρώτο φύλλο της σφολιάτας.
  • Μοιράζουμε πάνω του το μισό μείγμα από το μπώλ, αφήνοντας ένα περιθώριο 3 εκ. από την άκρη γύρω-γύρω.
  • Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο σφολιάτας πιέζοντας τις άκρες, ώστε να κλείσουν,.
  • Αφήνουμε 3 - 4 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο από κάτω και με μια μεγάλη σπάτουλα ανασηκώνουμε την τυρόπιτα, βάζουμε άλλη 1 κουταλιά σούπας βούτυρο στο τηγάνι.
  • Όταν λιώσει αναποδογυρίζουμε προσεκτικά την πίτα, ώστε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
  • Από πάνω προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα, σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο και πάλι κλείνουμε περιμετρικά.
  • Όταν ψηθεί από κάτω, τη γυρίζουμε προσεκτικά με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου, για να ψηθεί και το τελευταίο φύλλο.
  • Τη βγάζουμε και την κόβουμε στα τέσσερα.

Πηγή: syntages.me

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share