Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

Νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ

Πανεύκολη συνταγή

25 Απριλίου 2021 17:08
Νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ

Όσοι αγαπάνε τα γλυκά, σίγουρα, δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στο κέικ σοκολάτας.

Εσείς, που νηστεύετε είστε πολύ τυχεροί, καθώς, αυτή την περίοδο μπορείτε να φάτε άφοβα κέικ σοκολάτας, το οποίο είναι νηστίσιμο.

Πρόκειται για μια εύκολη συνταγή και πάνω απ' όλα γευστική.

ΥΛΙΚΑ

  • 370 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 70 γρ. σκόνη κακάο 300 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ σόδα μαγειρική
  • ½ κ.γ αλάτι
  • 2 κ.σ ξίδι (όχι balsamico)
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 400 γραμμάρια βραστό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι (το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι)
  • Κάνουμε 4 λακκούβες με το κουτάλι και ρίχνουμε σε κάθε μια από αυτές το λάδι, το ξίδι, τη βανίλια και τέλος στη μεγαλύτερη το βραστό νερό.
  • Ανακατεύουμε περιμετρικά με ένα κουτάλι ενσωματώνοντας όλα τα υλικά.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα τετράγωνο ταψάκι διαστάσεων 25Χ25.
  • Ρίχνουμε μέσα το μίγμα του κέικ και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα για 30 λεπτά ακριβώς.
  • Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν θα βγει στεγνό ώστε να καταλάβουμε αν ψήθηκε το κέικ και το βγάζουμε από τον φούρνο.
  • Το αφήνουμε στο ταψί του να κρυώσει απόλυτα ώστε να μην σπάσει και τέλος το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Κέικ σοκολάτας νηστίσιμο

Το κέικ των μοναχών

Το κέικ σοκολάτας είναι το αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας.

Η παρακάτω συνταγή είναι των μοναχών κι εκτός από εύκολη είναι και νόστιμη.

Υλικά:

250 ml σπορέλαιο
500 ml χυμό πορτοκάλι

300 γρ. ζάχαρη
400 γρ. αλεύρι γοχ
6 κ.σ κακάο
2 κ.γ σόδα μαγειρική
1 κ. αλάτι
2 βανίλιες

Για το γλάσο:

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
3 κ.σ ζάχαρη άχνη
2 κ.σ κονιάκ
1 κ.σ σπορέλαιο
1 κ.σ μαργαρίνη

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το σπορέλαιο με τη ζάχαρη και το χτυπάμε με το μίξερ για 3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό με τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι, τις βανίλιες και το κακάο. Συνεχίζουμε το χτύπημα και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180°C για 30′ περίπου.
  • Όσο ψήνεται το κέικ ετοιμάζουμε το γλάσο.
  • Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν πολύ καλά. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο, το αφήνουμε 5- 10 λεπτά να κρυώσει και απλώνουμε ομοιόμορφα το γλάσο.
  • Τέλος το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share