Αφράτες τηγανίτες με ζάχαρη... μια συνταγή από τα παλιά!
Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!
19 Απριλίου 2021 16:27
Από ATHENSMAGAZINE TEAM
Τηγανίτες: To Athensmagazine.gr κάνει ένα throwback στα παιδικά σας χρόνια και σας παρουσιάζει τις τηγανίτες με ζάχαρη που μας έφτιαχνε η γιαγιά όταν είμασταν παιδιά. Μια πανεύκολη και λαχταριστή συνταγή που αξίζει να ξαναθυμηθείτε. Παράλληλα σας προτείνουμε να δοκιμάσετε άλλη μια συνταγή για παραδοσιακές τηγανίτες Βαρδουσίων!
Τηγανίτες: Παραδοσιακή και υπέροχη συνταγή για κερκυραϊκές τηγανίτες, τα περίφημα Τζαλέτια. Είναι χωρίς ζάχαρη και σερβίρονται πάντα στις γιορτές στην Κέρκυρα. Τηγανίτες φουσκωτές με καλαμποκάλευρο. Μια πανεύκολη συνταγή που μπορείτε να τις φτιάξετε όλοι.
Υλικά συνταγής
150 γραµ. καλαμποκάλευρο
50 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ. (ή που φουσκώνει μόνο του)
1 κ.γλ. μαγιά σκόνη
χυμό και ξύσμα από 1 ζουμερό πορτοκάλι
150 γραµ. νερό χλιαρό
1 βανίλια
2 πρέζες αλάτι
1 κ.γλ. μέλι
1/ 2 φλ. μαύρη σταφίδα
1/2 φλ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
μέλι ή πετιμέζι ή κανελοζάχαρη
Εκτέλεση
Τα παραδοσιακά τζαλέτια, οι τηγανίτες Κέρκυρας με καλαμποκάλευρο, γίνονται σε 2΄.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι (καλαμποκάλευρο και γ.ο.χ.) τη μαγιά, το ξύσμα, τη σταφίδα και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το μέλι, το χυμό, το νερό και το αλάτι. Με κουτάλι ανακατεύουμε το χυλό να αναμιχθούν τα υλικά.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη κι αφήνουμε για 40΄ τα τζαλέτια να φουσκώσουν ελαφρά και να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε ένα τηγάνι. Κουταλιά κουταλιά, ρίχνουμε το χυλό.
Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1,5 λεπτό, να ροδίσει η μια πλευρά και φουσκαλίτσες να εμφανιστούν στην ωμή πλευρά.
Τότε αναποδογυρίζουμε τα Κερκυραϊκά τζαλέτια και ψήνουμε για 1΄ να ροδίσουν κι από την άλλη πλευρά.
Τα βγάζουμε σε αποροφητικο χαρτί.
Τα βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με μέλι ή πετιμέζι, ή πασπαλίζουμε μπόλικη κανελοζάχαρη.
Σε πολλά χωριά της Κέρκυρας τα φτιάχνουν και χωρίς μαγιά, σκέτα μόνο με καλαμποκάλευρο, νερό και σταφίδες. Στο τέλος τα πασπαλίζουνε με ζάχαρη και κανέλα.
Σε πολλά σπίτια, τα σερβίρουν με γλυκό κουταλιού κουμ κουατ που το λατρεύω.