Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αφράτες τηγανίτες με ζάχαρη... μια συνταγή από τα παλιά!

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

19 Απριλίου 2021 16:27
Αφράτες τηγανίτες με ζάχαρη... μια συνταγή από τα παλιά!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τηγανίτες: To Athensmagazine.gr κάνει ένα throwback στα παιδικά σας χρόνια και σας παρουσιάζει τις τηγανίτες με ζάχαρη που μας έφτιαχνε η γιαγιά όταν είμασταν παιδιά. Μια πανεύκολη και λαχταριστή συνταγή που αξίζει να ξαναθυμηθείτε. Παράλληλα σας προτείνουμε να δοκιμάσετε άλλη μια συνταγή για παραδοσιακές τηγανίτες Βαρδουσίων!

Τηγανίτες: Υλικά

  • 250 γραμμάρια αλεύρι
  • ένα φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
  • Μια πρέζα αλάτι
  • Ζάχαρη για πασπάλισμα
  • Λάδι τηγανίσματος

Αφράτες τηγανίτες με ζάχαρη... μια συνταγή από τα παλιά!

Τηγανίτες: Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Τα ανακατεύουμε προσθέτοντας σταδιακά νερό και ζυμώνουμε.
  • Όταν η ζύμη είναι σχεδόν έτοιμη -να μοιάζει με χυλό- ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε λίγο ακόμα το μείγμα και το πλάθουμε σε μπάλες.
  • Πιέζουμε τις μπάλες στο κέντρο με τα χέρια αφήνοντας πιο παχύ το εξωτερικό μέρος της κάθε μπάλας.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε μπόλικο λάδι και τηγανίζουμε τις τηγανίτες.
  • Όταν ροδίσουν, στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

Πηγή: daddy-cool.gr

Τζαλέτια (τηγανίτες) Κέρκυρας

Τηγανίτες: Παραδοσιακή και υπέροχη συνταγή για κερκυραϊκές τηγανίτες, τα περίφημα Τζαλέτια. Είναι χωρίς ζάχαρη και σερβίρονται πάντα στις γιορτές στην Κέρκυρα. Τηγανίτες φουσκωτές με καλαμποκάλευρο. Μια πανεύκολη συνταγή που μπορείτε να τις φτιάξετε όλοι.

Υλικά συνταγής

  • 150 γραµ. καλαμποκάλευρο
  • 50 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ. (ή που φουσκώνει μόνο του)
  • 1 κ.γλ. μαγιά σκόνη
  • χυμό και ξύσμα από 1 ζουμερό πορτοκάλι
  • 150 γραµ. νερό χλιαρό
  • 1 βανίλια
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 κ.γλ. μέλι
  • 1/ 2 φλ. μαύρη σταφίδα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

μέλι ή πετιμέζι ή κανελοζάχαρη

Εκτέλεση

  • Τα παραδοσιακά τζαλέτια, οι τηγανίτες Κέρκυρας με καλαμποκάλευρο, γίνονται σε 2΄.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι (καλαμποκάλευρο και γ.ο.χ.) τη μαγιά, το ξύσμα, τη σταφίδα και τα ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το μέλι, το χυμό, το νερό και το αλάτι. Με κουτάλι ανακατεύουμε το χυλό να αναμιχθούν τα υλικά.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη κι αφήνουμε για 40΄ τα τζαλέτια να φουσκώσουν ελαφρά και να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια.
  • Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε ένα τηγάνι. Κουταλιά κουταλιά, ρίχνουμε το χυλό.
  • Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1,5 λεπτό, να ροδίσει η μια πλευρά και φουσκαλίτσες να εμφανιστούν στην ωμή πλευρά.
  • Τότε αναποδογυρίζουμε τα Κερκυραϊκά τζαλέτια και ψήνουμε για 1΄ να ροδίσουν κι από την άλλη πλευρά.
  • Τα βγάζουμε σε αποροφητικο χαρτί.
  • Τα βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με μέλι ή πετιμέζι, ή πασπαλίζουμε μπόλικη κανελοζάχαρη.
  • Σε πολλά χωριά της Κέρκυρας τα φτιάχνουν και χωρίς μαγιά, σκέτα μόνο με καλαμποκάλευρο, νερό και σταφίδες. Στο τέλος τα πασπαλίζουνε με ζάχαρη και κανέλα.
  • Σε πολλά σπίτια, τα σερβίρουν με γλυκό κουταλιού κουμ κουατ που το λατρεύω.

Πηγή: argiro.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share