Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ποντιακή τυρόπιτα με ελάχιστα υλικά

Απλή και γρήγορη συνταγή!

5 Απριλίου 2021 11:26
Ποντιακή τυρόπιτα με ελάχιστα υλικά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φτιάξτε λαχταριστή Ποντιακή τυρόπιτα με λίγα υλικά. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Ωστόσο, αν δε θέλετε πίτα, δείτε εδώ μια συνταγή για πατάτες γεμιστές.

Υλικά (4 μερίδες)

  • 3 μεγάλα ποντιακά φύλλα
  • 100 γρ τυρί φέτα (ότι άλλο θέλει ο καθένας)
  • Πιπέρι
  • Μπούκοβο
  • Λάδι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε στο τηγάνι λίγο λάδι. Βρέχουμε 1,5 φύλλα με νερό, το κομματιάζουμε σε μεγάλα κομμάτια και το ρίχνουμε στο τηγάνι.
  • Κόβουμε το τυράκι σε μικρά κομματάκια και τα ρίχνουμε πάνω στα φύλλα. Βάζουμε και το πιπέρι και το μπούκοβο.
  • Βρέχουμε 1,5 φύλλα με νερό και το κομματιάζουμε σε μεγάλα κομμάτια και το ρίχνουμε στο τηγάνι σκεπάζοντας τη γέμιση.
  • Ρίχνουμε λίγο ακόμα λάδι έτσι ώστε όταν το γυρίσουμε να μην κολλάει. Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 10' λεπτά και ελέγχουμε αν έχει ψηθεί.
  • Το γυρνάμε και από την άλλη πλευρά και το αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 5' ακόμα.
  • Κόβουμε σε 4 κομμάτια και σερβίρουμε.

Πηγή: cookpad.com

Τυρόπιτα με φέτα και γιαούρτι - Πεντανόστιμη συνταγή

Τυρόπιτα - Υλικά και διαδικασία

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 250γρ βούτυρο αγελάδας λιωμένο

Μείγμα τριμμένων τυριών:

  • 300γρ φέτα η λευκό τυρί
  • 300γρ κασέρι η γκούντα
  • 100γρ καπνιστό τυρί
  • 100γρ κεφαλοτύρι
  • Πιπέρι, ρίγανη η λίγο δυόσμο

συνταγή για τυρόπιτα με φέτα

Μείγμα γιαουρτιού:

  • 200γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτάκι σόδα με ανθρακικό
  • 2 αυγά

Επάλειψη πίτας:

  • 1/2 φλιτζάνι εβαπορέ γάλα

Εκτέλεση

  • Λιώνουμε το βούτυρο και το μοιράζουμε σε δυο μπολ. Το ένα το χρησιμοποιούμε για το βουτύρωμα των φύλλων και το άλλο θα το βάλουμε στο μείγμα του γιαουρτιού.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35-36εκ, στρώνουμε 3 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα πεταχτά με ένα πινέλο χωρίς να ακουμπήσουμε το πινέλο πάνω στο φύλλο για να παραμείνει τραγανό.
  • Πασπαλίζουμε με μια στρώση από το μείγμα τυριών, βάζουμε δυο φύλλα τσαλακωτά βουτυρώνοντας τα ένα ένα, μια στρώση μείγμα τυριών, δυο φύλλα βουτυρωμένα τσακαλωτά, τα υπόλοιπα τυριά, κλείνουμε προς τα μέσα τα φύλλα του πάτου που εξέχουν και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας ένα ένα και τοποθετώντας τα τσαλακωτά.
  • Χαράζουμε ελαφρώς την πίτα για να κοπούν λίγο μόνο τα πάνω φύλλα.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σόδα, το γιαούρτι, τα αυγά και το βούτυρο που κρατήσαμε για το μείγμα γιαουρτιού και περιχύνουμε την πίτα μας.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω το εβαπορέ και την αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει και να ρουφήξει το μείγμα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
  • Βάζουμε την πίτα να ψηθεί στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 1 ώρα περίπου.

Σημαντικό: Ελέγχουμε αν έχει ροδίσει και από κάτω πριν τη βγάλουμε απ’ το φούρνο. Την αφήνουμε για 10′ τουλάχιστον να σταθεί και μετά την κόβουμε σε κομμάτια.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share