Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Εύκολη και γρήγορη τυρόπιτα σουφλέ

Θα σας τρέχουν τα σάλια!

28 Μαρτίου 2021 13:43
Εύκολη και γρήγορη τυρόπιτα σουφλέ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τυρόπιτα: Το Athensmagazine.gr ανακάλυψε μια λαχταριστή συνταγή για εύκολη τυρόπιτα σουφλέ που θα ξετρελαθούν μικροί και μεγάλοι. Ωστόσο σας προτείνουμε να δοκιμάσετε και άλλη μια τέλεια συνταγή για μπιφτέκια που σίγουρα θα σας τρέχουν τα σάλια.

Υλικά

  • 300 γρ φέτα
  • 300γρ γραβιέρα
  • 300 γρ κασέρι
  • 5 αυγά
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 1/2 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 5 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • αλάτι
  • πιπέρι λευκό

Εύκολη και γρήγορη τυρόπιτα σουφλέ

Εκτέλεση

  • Βάζετε το γάλα πάνω στη φωτιά να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία.
  • Μόλις πάρει βράση κατεβάζετε και ρίχνετε το σιμιγδάλι. Ξαναβάζετε στη φωτιά κι ανακατεύετε μέχρι να πήξει.
  • Ρίχνετε και το βούτυρο.
  • Χτυπάτε τα αυγά και τα τριμμένα τυριά και τα ρίχνετε στο μίγμα αφού αφήσετε λίγο να κρυώσει.
  • Αλατοπιπερώνετε με σύνεση αφού δοκιμάσετε γιατί τα τυριά είναι ήδη αλμυρά.
  • Ψήνετε στους 190 για 1 ώρα περίπου

Τυρόπιτα της πεθεράς… για μεγάλα γούστα

Ψάχνετε μια συνταγή, η οποία θα τρελάνει άπαντες στο οικογενειακό τραπέζι το Σαββατοκύριακο; Το Athensmagazine.gr σας προτείνει μια υπέροχη τυρόπιτα με τη… σφραγίδα της πεθεράς.

Αν, ωστόσο, προτιμάτε μια γλυκιά συνταγή, τότε σας προτείνουμε υπέροχα νηστίσιμα μπισκότα με μαρμελάδα.

Τυρόπιτα της πεθεράς

Υλικά

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο «κιχί με καλαμποκάλευρο» της alfa
  • 6 αυγά ή 4 αν προτιμάτε
  • 3 1/2 φλ. φρέσκο γάλα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • 600 γρ. σκληρή φέτα βαρελίσια
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατοστών και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
  • Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
  • Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε λίγο.
  • Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
  • Θρυμματίζουμε τα τυριά.
  • Ανοίγουμε το φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 1/4 φλ. μείγμα γάλα – αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά την επιφάνεια.
  • Στρώνουμε το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με 1/4 φλ. μείγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά.
  • Καλύπτουμε με το 4° και το 5° φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
  • Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μείγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά.
  • Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στην πίτα. Τέλος, καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο.
  • Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γάλα-αυγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10′, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.

Tip

Για μεγαλύτερη απόλαυση και πιο τραγανή πίτα, το τελευταίο 20λεπτο ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση. Ποτέ μην ψήνετε τις πίτες σε πυρίμαχα σκεύη και πάντα να προτιμάτε αυθεντική, σκληρή φέτα. Ποτέ μαλακή, με υγρασία.

Εάν δεν έχετε τόσο μεγάλο ταψί, τότε ελαττώστε το μείγμα κατά 2 αυγά. Να ξέρετε ότι οι ωραίες, αυθεντικές πίτες, ποτέ δεν ξεπερνούν σε πάχος τα 3 εκατοστά.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share