Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αφράτη στριφτή τυρόπιτα!

Απλή και εύκολη συνταγή!

25 Μαρτίου 2021 12:10
Αφράτη στριφτή τυρόπιτα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φτιάξτε λαχταριστή, στριφτή τυρόπιτα με ελάχιστα υλικά. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Ωστόσο, αν δε θέλετε τυρόπιτα, δείτε εδώ μια συνταγή για μακαρόνια με πιπεριές.

Υλικά

  • 400 ml γάλα
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 900 γραμμάρια αλεύρι
  • 3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
  • 2 αυγά + ένα ασπράδι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 200 γραμμάρια γιαούρτι
  • 50 γραμμάρια βούτυρο
  • 300 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένη
  • Πιπέρι
  • Σουσάμι

Εκτέλεση

  • Σ' ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και το ασπράδι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα, το ελαιόλαδο και το γιαούρτι. Διαλύουμε στο μείγμα τη ξηρή μαγιά.
  • Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κορν φλάουερ. Το ρίχνουμε σιγά σιγά στο υγρό μείγμα και φτιάχνουμε τη ζύμη. Αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει.
  • Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια. Η ζύμη γίνεται αφράτη.
  • Κάθε κομμάτι το ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο. Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο, και ρίχνουμε τη τριμμένη φέτα και το πιπέρι. Από πάνω ρίχνουμε το δεύτερο φύλλο,(αφού φυσικά το αλείψουμε με βούτυρο). Πατάμε με τον πλάστη για να κολλήσουν τα δύο φύλλα.
  • Κόβουμε σε λωρίδες και στρίβουμε. Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Το ίδιο κάνουμε και με τα άλλα δύο κομμάτια.
  • Αλείφουμε με κρόκο αυγού, πασπαλίζουμε με σουσάμι, και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Πηγή: cookpad.com

Τυρόπιτα με μανούρι και σπιτικό φύλλο

Υλικά (10-12 κομμάτια)

Για τη ζύμη:

  • 4 κούπες του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 50 με 100 gr αν χρειαστεί επιπλέον
  • 1 κουταλιά του γλυκού baking powder
  • 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 1/3 της κούπας του τσαγιού ηλιέλαιο
  • 1/3 της κούπας του τσαγιού χλιαρό νερό
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι

τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο

Για τη γέμιση:

  • 300 gr φέτα
  • 200 gr μανούρι
  • 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
  • 1 αυγό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το άνοιγμα των φύλλων:

  • 200 gr νισεστέ

Για το ταψί και το άλειμμα των φύλλων:

  • 50 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

  • Φτιάχνουμε τη ζύμη σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά το αλεύρι, το baking και το αλάτι και τα αναμιγνύουμε, σε ένα άλλο ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά τα αυγά, το νερό, το ηλιέλαιο και το ξύδι, ανοίγουμε μία λακκούβα στο κέντρο με τα στερεά υλικά και προσθέτουμε τα υγρά, ζυμώνουμε καλά την ζύμη μας μέχρι να μην κολλάει στα χέρια, την αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά και παραπάνω να ξεκουραστεί.
  • Φτιάχνουμε τη γέμιση, σπάμε την φέτα και το μανούρι, (για την ακρίβεια τα τρίβουμε με το χέρι, με τα δάχτυλα), ρίχνουμε το γιαούρτι και τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε καλά το μείγμα, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ανάλογα το πόσο πικάντικη θέλουμε την τυρόπιτα μας.
  • Παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε δέκα ομοιόμορφα μπαλάκια, τα βάζουμε στην άκρη, παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια, αλείφουμε με νισεστέ την επιφάνεια εργασίας και πάνω την ζύμη και ανοίγουμε το 1/4 από το φύλλο που θέλουμε, ρίχνουμε αρκετό νισεστέ από πάνω και το αφήνουμε στην άκρη, το βάζουμε πάνω στο άλλο, ανοίγουμε και το άλλο μπαλάκι με την ίδια διαδικασία αντί να αλευρώνουμε βάζουμε νισεστέ και από πάνω πάλι μόλις τελειώσουμε το σκεπάζουμε με νισεστέ, αυτό το κάνουμε σε όλα τα φύλλα.
  • Παίρνουμε το πάκο από τα μισά φύλλα που ανοίξαμε τα πέντε δηλαδή και ρίχνουμε αρκετό νισεστέ και ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο, γίνετε τόσο λεπτό που είναι σαν πέντε φύλλα κρούστας.
  • Βουτυρώνουμε το ταψί μας με το μισό βούτυρο και τοποθετούμε πάνω του το ένα μεγάλο φύλλο δεν κόβουμε τις άκρες, ρίχνουμε τη γέμιση που φτιάξαμε και παίρνουμε και τα άλλα πέντε φύλλα και ανοίγουμε με την ίδια διαδικασία ένα μεγάλο το τοποθετούμε και αυτό πάνω από την γέμιση, παίρνουμε τις άκρες που περισσεύουν και τις βάζουμε από κάτω από την πίτα (δεν τις τυλίγουμε δηλαδή από πάνω όπως με το χωριάτικο φύλλο και το σφολιάτας).
  • Με ένα πινέλο σκουπίζουμε ελαφριά την πίτα αν έχει πολύ νισεστέ από πάνω και την βουτυρώνουμε, την χαράζουμε σε κομμάτια και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω αντίσταση για μία ώρα και παραπάνω ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα ροδίσουν τα φύλλα μας.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share