Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Αφράτο κέικ πορτοκαλιού

Για όλες τις ώρες της ημέρας!

8 Μαρτίου 2021 10:55
Αφράτο κέικ πορτοκαλιού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φτιάξτε λαχταριστό κέικ πορτοκαλιού με ελάχιστα υλικά. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Ωστόσο, αν δε θέλετε κέικ, δείτε εδώ μια συνταγή για γιαουρτογλυκό με ζελέ.

Υλικά (16 μερίδες)

  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη ή λευκή κρυσταλλική
  • 1/2 κούπα ηλιέλαιο
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κ γ μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 βανίλιες

συνταγή για κέικ πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ (κατά προτίμηση 24 εκατοστά).
  • Αρχικά, χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη για 5-7 λεπτά, ώσπου να αφρατέψει το μείγμα και να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ηλιέλαιο και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμη.
  • Έπειτα, σε χαμηλή ταχύτητα, βάζουμε εναλλάξ τον χυμό από πορτοκάλι και το αλεύρι στο μείγμα μας.
  • Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα και τις βανίλιες και περιχύνουμε το μείγμα στη φόρμα μας.
  • Ψήνουμε στο φούρνο για 40-45 λεπτά.
  • Μόλις ψηθεί βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε το κέικ μας.
  • Σε αυτό το σημείο μπορούμε να το γαρνίρουμε όπως θέλουμε.

Πηγή: cookpad.com

Κέικ λεμόνι: Αφράτο και απολαυστικό κέικ για μικρούς και μεγάλους που γίνεται πολύ εύκολα

Υλικά

  • 125 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 3 μικρά αυγά
  • 2 λεμόνια (ξύσμα)
  • 125 ml φρέσκο γάλα
  • 2 κ.γλ. μπέικινκ πάουντερ
  • 250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα λεμονιού

  • 200 ml νερό
  • 70 γραμ. ζάχαρη
  • 1 μέτριο λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
  • 2 κ.σ. κοφτές κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1/4 κ.γλ. κιτρινόριζα (κουρκουμάς)

Συνταγή για κέικ λεμόνι

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε το κέικ λεμόνι γεμιστό με κρέμα λεμονιού, κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν σε ψιλή σήτα.
  • Στον κάδο του μίξερ, τοποθετούμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και με το φτερό που αναμειγνύουμε το κέικ χτυπάμε το μείγμα για 3΄- 4΄ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να κρεμώσει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ώστε το μείγμα να απορροφάει το πρώτο αυγό πριν ρίξουμε το επόμενο.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι.
  • Εναλλάξ, προσθέτουμε το αλεύρι και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία στρογγυλή ή μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Τινάζουμε τη φόρμα για να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
  • Ψήνουμε το κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 170 βαθμούς C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να σταθεί 10΄ στη φόρμα. Το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε σχάρα, να κρυώσει καλά. Μάθετε όλα τα μυστικά για ένα επιτυχημένο κέικ.
  • Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα λεμονιού. Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και την κιτρινόριζα.
  • Με σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά για να διαλυθεί το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  • Την αφήνουμε να δέσει για λίγα λεπτά, πάντα ανακατεύοντας.
  • Μόλις η κρέμα δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ανακατεύουμε για να μην κάνει πέτσα.
  • Χωρίζουμε το κέικ οριζόντια με κοφτερό μαχαίρι. Αλείφουμε με την κρέμα λεμονιού και καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι κέικ, σαν σάντουιτς. Μόλις κρυώσει καλά κόβουμε σε φέτες.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share