Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

Τυρομπαστούνια με φύλλο κουρού

Για όλες τις ώρες της ημέρας!

22 Φεβρουαρίου 2021 12:33
Τυρομπαστούνια με φύλλο κουρού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα τυρομπαστούνια (ή ατομικές τυρόπιτες) με φύλλο κουρού είναι μία εύκολη και γρήγορη συνταγή, αφού μέσα σε μία ώρα έχει γίνει η προετοιμασία και το μαγείρεμα. Μάλιστα, μπορείτε να ετοιμάσετε παραπάνω κομμάτια ώστε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη. Ωστόσο, αν δε θέλετε να φτιάξετε τυρομπαστούνια, δείτε εδώ μια συνταγή για σουφλέ χωρίς μακαρόνια.

Τυρομπαστούνια - Υλικά και διαδικασία

Υλικά

Για το φύλλο κουρού

  • 500 γραµ. αλεύρι δυνατό (για τσουρέκι)
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
  • 250 γραµ. μαργαρίνη (πλάκα σκληρή)
  • 125 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γλ. μαγιά σκόνη
  • 1 αυγό
  • λίγο σουσάμι για το φύλλο

Για τη γέμιση

  • 400 γραµ. φέτα
  • 100 γραµ. ανθότυρο
  • 1 αυγό
  • φρεσκοτριµµένο πιπέρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Γι’ αυτά τα τυροπιτάκια με σπιτικό φύλλο κουρού, ζυμώνουμε πρώτα μαζί όλα τα υλικά της γέμισης. Την αφήνουμε στο πλάι.
  • Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη μαγιά στο γάλα, το ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  • Κόβουμε την πλάκα μαργαρίνης σε κομματάκια και τα προσθέτουμε και αυτά στο αλεύρι. Με δύο μαχαίρια κόβουμε τη μαργαρίνη μέσα στο αλεύρι όσο πιο ψιλοκομμένη γίνεται. Με τα δάχτυλα ψιχουλιάζουμε το μείγμα για να αδιαβροχοποιήσουμε το αλεύρι µε τη μαργαρίνη ώστε όταν ψηθεί το φύλλο να γίνει τραγανό.
  • Το μείγμα πρέπει να μοιάζει σα βρεγμένη άμμος. Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι. Χτυπάμε το αυγό και το προσθέτουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα µε τη μαγιά. Ανακατεύουμε το μείγμα µε πιρούνι.
  • Μόλις αρχίσει και παίρνει τη μορφή ζύμης, το ζυμώνουμε µε το χέρι στον πάγκο εργασίας μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και εύπλαστη. Την αφήνουμε για 30΄ στο ψυγείο να παγώσει.
  • Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστούνι. Τη χωρίζουμε σε οκτώ ίσα μέρη. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μακρόστενο φύλλο. Όποτε χρειάζεται πασπαλίζουμε τον πάγκο µε αλεύρι.
  • Κατά μήκος του φύλλου βάζουμε λίγη γέμιση στη μέση. Κλείνουμε το φύλλο κατά μήκος (δε σφραγίζουμε τη γέμιση στο πλάι, μένει ανοιχτό). Κυλάμε στο σουσάμι και βάζουμε τα τυροµπαστούνια µε την ένωση προς τα κάτω σε λαμαρίνα.
  • Μπορούμε να τα κόψουμε σε μικρές μπουκιές πριν από το ψήσιμο και να γίνουν μικρά τυροπιτάκια. Σ’ αυτό το στάδιο μπορούμε να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 40΄, να ροδίσουν καλά. Όταν αφήσουμε τα τυροµπαστούνια να κρυώσουν λίγο, το φύλλο γίνεται τραγανό σα μπισκότο.

Extra Tips

  • Δεν ρίχνουμε πάνω στη μαγιά το αλάτι.
  • Το υγρό που θα πέσει στη μαγιά πρέπει να είναι χλιαρό γιατί αλλιώς καίγεται η μαγιά.
  • Ξεκουράζουμε όλες τις ζύμες μετά το ζύμωμα.
  • Αφήστε τα τυρομπαστούνια να κρυώσουν για να αποκτήσουν μπισκοτένια, τραγανή υφή.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share