Ψάχνετε για μια συνταγή, η οποία θα σας… τρελάνει και θα αποτελεί ένα τέλειο σνακ; Το Athensmagazine.gr σας προτείνει αυτή την υπέροχη σπιτική τυρόπιτα, η οποία θα απογειωθεί με λίγο ανθότυρο.
Αρχικά, προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε το ανθότυρο και το πιπέρι. Ανακατεύετε με μία ξύλινη κουτάλα.
Αλείφετε ελαφρώς ένα ταξί με λίγο ελαιόλαδο και στρώνετε το πρώτο φύλλο.
Στρώνετε δύο φύλλα, προσθέτετε το μισό ανθότυρο και επαναλαμβάνετε την διαδικασία.
Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια.
Σε ένα μπολ, χτυπάς τα αβγά με το γάλα και περιχύνετε με το μείγμα αυτό την πίτα σου.
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.
Tυρόπιτα έτοιμη σε 5 λεπτά
Τα υλικά της συνταγής:
1 αυγό
1 γιαούρτι στραγγιστό 200 γραμμάρια
130 γραμμάρια ηλιέλαιο
200 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο μαλακό
500 γραμμάρια αλεύρι
2 κουταλάκια μπέικεν πάουντερ
Μισό κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ψιλοτριμμένο πεκορίνο ή κεφαλοτύρι
Tριμμένη φέτα και μυζήθρα
Eπάλειψη με λίγο κρόκο αυγού και σουσάμι
Η εκτέλεση της συνταγής
Ξεκινάμε την συνταγή σπάζοντας και βάζοντας ένα αυγό στο μπολ.
Συνεχίζουμε αδειάζοντας στο μπολ τα 200 γραμμάρια από το στραγγιστό γιαούρτι.
Κατόπιν ρίχνουμε τα 130 γραμμάρια από το καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο.
Ανακατεύουμε καλά με το αναδευτήρι για περίπου 2 λεπτά έως ότου το μίγμα να γίνει λείο σαν κρέμα.
Το επόμενο βήμα είναι να προσθέσουμε στο μίγμα 200 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 2 λεπτά.
Αδειάζουμε στο μπολ τα 500 γραμμάρια αλεύρι, τα 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ, μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, και για ακόμα καλύτερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε 2 κουταλιές τριμμένο τυρί πεκορίνο ή κεφαλοτύρι.
Ανακατεύουμε για λίγο με μία κουτάλα.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τα χέρια μας, έως ότου η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε το μπολ με την ζύμη και το βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα.
Σε μία λαμαρίνα ψησίματος βάζουμε λαδόκολλα.
Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και με τα χέρια μας παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης τις οποίες ανοίγουμε σε μορφή μικρού φύλλου πάλι με τα χέρια ή και με τον πλάστη.
Βάζουμε επάνω στα φύλλα ζύμης με το κουτάλι μία ποσότητα τριμμένης φέτας ή και μυζήθρας ή μίγμα αυτών και κλείνουμε το φύλλο απλά διπλώνοντάς το δίνοντας και το σχήμα που θέλουμε.
Φτιάχνουμε έτσι και γεμίζουμε τη λαμαρίνα με τις τυρόπιτες και κατόπιν με το πινέλο, αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού την επιφάνειά τους.
Τον κρόκο του αυγού μπορούμε να τον χτυπήσουμε σε ένα μικρό μπολ με λίγο γάλα ή και νερό.
Συνεχίζουμε, πασπαλίζοντας τις τυρόπιτες με λίγο σουσάμι.
Βάζουμε τη λαμαρίνα στο φούρνο και ψήνουμε στους 180 έως 190 βαθμούς και έως ότου οι τυρόπιτες να ροδίσουν.
Μετά και από το ψήσιμο, οι τυρόπιτες κουρού είναι έτοιμες!