Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Μια από τις top συνταγές - Τυρόπιτα λουκούμι

Έτοιμη στο πι και φι!

14 Φεβρουαρίου 2021 09:27
Μια από τις top συνταγές - Τυρόπιτα λουκούμι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τυρόπιτα: Το Athensmagazine.gr ανακάλυψε μια από τις top συνταγές ever! Τυρόπιτα λουκούμι με υπογραφή - εγγύηση. Mια αγαπημένη συνταγή, από έναν αγαπημένο μου άνθρωπο! Τα υλικά, είναι λίγο - πολύ γνωστά: αυγά, γάλα και τυριά του τόπου μας… λέει η ίδια.

Χαρακτηριστικό είναι πως αν και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει άπειρες συνταγές, αυτή για τυρόπιτα είναι από τις πιο δημοφιλείς. Παράλληλα δείτε και άλλη μια συνταγή για πολύχρωμη κριτσανιστή τεμπελοτυρόπιτα σε 10'.

Υλικά:

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 σπιτικά χωριάτικα φύλλα
  • 6 αυγά (ή 4 αν προτιμάτε)
  • 3 ½ φλ. γάλα φρέσκο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γραμ. κεφαλογραβιέρα
  • 600 γραμ. φέτα βαρελίσια σκληρή
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

Συνταγή για τυρόπιτα λουκούμι

Εκτέλεση

  • Για την τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο και φέτα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατοστών και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε λίγο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
  • Θρυμματίζουμε τα τυριά.
  • Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλ. μείγμα γάλα – αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά την επιφάνεια.
  • Στρώνουμε το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με 3/4 φλ. μείγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
  • Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μείγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στην πίτα. Τέλος, καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο.
  • Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γάλα-αυγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10′, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.

Extra Tip: Εάν δεν έχετε τόσο μεγάλο ταψί, τότε ελαττώστε το μείγμα κατά 2 αυγά. Να ξέρετε ότι οι ωραίες, αυθεντικές πίτες, ποτέ δεν ξεπερνούν σε πάχος τα 3 εκατοστά.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share