Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Βρεχτή τυρόπιτα με ψημένα φύλλα

Η συνταγή που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει! Είναι γρήγορη και απλή!

12 Φεβρουαρίου 2021 13:36
Βρεχτή τυρόπιτα με ψημένα φύλλα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Athensmagazine.gr θα σας προτείνει μια λαχταριστή και παράλληλα απλή συνταγή. Φτιάξτε τυρόπιτα με παραδοσιακά φύλλα περέκ. Ωστόσο, αν δε θέλετε να φτιάξετε πίτα, δείτε εδώ μια συνταγή για μπιφτέκια.

Τι είναι τα φύλλα περέκ;

Τα παραδοσιακά φύλλα περέκ τα ζυμώνουν μόνο με αλεύρι και νερό και ψήνονται πάνω στο σατζ, ένα μεταλικό σκεύος, το οποίο τοποθετούνταν απ’ ευθείας πάνω σε φωτιά. Τα φύλλα ψήνονται ένα - ένα, κι έτσι αφυδατωμένα διατηρούνταν για αρκετό καιρό.

Υλικά

  • 6 φύλλα Περέκ δικά σας ή του εμπορίου
  • 500 γρ. τυρί φέτα
  • 500 γρ. γάλα
  • 100 γρ. νερό
  • 3 αυγά
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 150 γρ. βιτάμ λιωμένο
  • 100 γρ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Το σκεύος που χρησιμοποιώ είναι πυρέξ 30×36. Εάν χρησιμοποιείστε φύλλα εμπορίου, σπάτε με τα χέρια 2 φύλλα στο σχήμα του σκεύους σας. Ένα για την βάση και ένα για επάνω. Τα υπόλοιπα τα σπάμε σε μικρά κομμάτια.
  • Σε βαθύ μπολ τρίβουμε το τυρί, σπάμε τα αυγά, γάλα, νερό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Λιώνουμε το βιτάμ και ανακατεύουμε με το λάδι.
  • Λαδώνουμε το πυρέξ και βάζουμε το πρώτο φύλλο. Καλύπτουμε με ένα μικρό μέρος του μείγματος, ρίχνουμε λάδι.
  • Βάζουμε μία στρώση από το σπασμένο φύλλο, ξανά γέμιση, λάδι και επαναλάβετε μέχρι και το τελευταίο ολόκληρο φύλλο που το βρέχουμε και λαδώνουμε και αυτό.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° στις αντιστάσεις και ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά να πάρει χρώμα. Μετά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160° και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά.

Πηγή: cookpad.com

Τυρόπιτα με λαδοτύρι και χειροποίητο φύλλο

Υλικά

Για το φύλλο:

  • 800 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • Λίγο αλάτι
  • Νερό όσο πάρει για να γίνει ζύμη ελαστική

συνταγή για στριφτή τυρόπιτα

Για τη γέμιση:

  • 400 γρ λαδοτύρι θρυμματισμένο
  • 200 γρ τυρί φέτα θρυμματισμένη
  • 100 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 250 γρ κρέμα γάλακτος
  • Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με τη ζύμη για τα φύλλα. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι κάνουμε μία γουβίτσα και εκεί μέσα ρίχνουμε, το λάδι, το αλάτι, το ξύδι και νερό όσο πάρει.. θα το δούμε να μην κολλάει η ζύμη στο χέρι.

Ζυμώνουμε καλά ώσπου να πετύχουμε μία ζύμη ελαστική σφιχτή. Χωρίζουμε 6 μπαλάκια σε ίσα μέρη και αφήνουμε να ξεκουραστούν σκεπασμένα για μισή ώρα.

Όσο θα αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουράζεται θα ετοιμάσουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ βάζουμε τα τυριά, το λάδι, τον άνηθο, την κρέμα γάλακτος, το πιπέρι και ανακατεύουμε να γίνει ένα συμπαγές όχι πολύ κρεμώδες μείγμα. Αφού έχουμε ετοιμάσει και τη γέμιση. Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τα φύλλα *το ταψί το δικό μου πήρε 6 φύλλα σαλιγκάρι σε 30 εκ ταψί.

Αλευρώνουμε μία επιφάνεια να μπορούμε να ανοίξουμε εκεί φύλλα και ξεκινάμε με το πρώτο, αφού το ανοίξουμε το λαδώνουμε ελαφρώς, το υπολογίζουμε με το μάτι να μην είναι ούτε πολύ μεγάλο αλλά ούτε και μικρή η διάμετρος του φύλλου και αρχίζουμε να βάζουμε 3 - 4 κουταλιές της σούπας γέμιση, όχι μέχρι την άκρη του φύλλου, να αφήσουμε λίγο κενό για να μπορούμε να κλείσουμε μέσα τη γέμιση όπως στην εικόνα δεξιά και αριστερά. Αλείφουμε τις άκρες να κολλήσουν με λίγο νερό και ξεκινάμε να το τυλίγουμε ρολό.

Το στρίβουμε ελαφρώς και το τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί που έχουμε λαδώσει πρώτα ξεκινάμε από το κέντρο. Από εκεί ξεκινάμε από το κέντρο προς τα έξω. Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τα τελειώσουμε και να γεμίσουμε το ταψί.

Ραντίζουμε την πίτα με ελαιόλαδο και νερό, πασπαλίζουμε στο τέλος αν θέλουμε με σουσάμι και ψήνουμε την πίτα μας στους 200 βαθμούς κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share