Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μπατζίνα: H παραδοσιακή πίτα της Θεσσαλίας με κολοκυθάκια και φέτα που πρέπει να δοκιμάσετε!

Εύκολη και λαχταριστή συνταγή!

9 Φεβρουαρίου 2021 14:28
Μπατζίνα: H παραδοσιακή πίτα της Θεσσαλίας με κολοκυθάκια και φέτα που πρέπει να δοκιμάσετε!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φτιάξτε μπατζίνα με κολοκύθι ή με κολοκύθα από την Θεσσαλία. Η πίτα αυτή, γίνεται τραγανή σα να έχει φύλλο και μέσα είναι αφράτη και λαχταριστή. Η συνταγή είναι από το argiro.gr.

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό κολοκύθα (ή κολοκύθια χοντρά)
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 τρυφερά πράσα ψιλοκομμένα
  • 4-5 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • 700 γραµ. αλεύρι
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 φλ. γάλα
  • 1 φλ. νερό
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 500 γραµ. τρίμματα σκληρής φέτας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ βούτυρο (για την επιφάνεια της πίτας)
  • 4 κ.σ αλεύρι ή σιμιγδάλι(για το ταψί)

Εκτέλεση

  • Για την τραγανή μπατζίνα με κολοκύθι ή κολοκυθομπατζίνα όπως τη λένε στην Θεσσαλία, θα χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου (ή στρογγυλό ρηχό ταψί για πίτα, 42 εκατοστά), λαδωμένο.
  • Κόβουμε κατά μήκος, στα δύο την κολοκύθα και αφαιρούμε ίνες και σπόρους με ένα κουτάλι. Κόβουμε σε φέτες την κολοκύθα και καθαρίζουμε τη φλούδα. Τρίβουμε την κολοκύθα σε χοντρό τρίφτη. Τη βάζουμε σε σουρωτήρι. Αλατίζουμε κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σταθεί και να ιδρώσει για 15′. Στύβουμε με τα χέρια να αφήσουμε έξω τα υγρά της. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσουμε κολοκύθι.
  • Βάζουμε την ψίχα κολοκύθας σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα τρίμματα φέτας και αλατοπιπερώνουμε.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, το νερό και το λάδι με το σύρμα. Ρίχνουμε μέσα στα υγρά το αλεύρι. Ανακατεύουμε να δημιουργηθεί χυλός μέτριος σε πυκνότητα. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό ώστε να αραιώσει το μείγμα. Ρίχνουμε τον αλευροχυλό στην κολοκύθα κι ανακατεύουμε καλά με κουτάλι. Μόλις ανακατευτεί ο χυλός με τα υλικά, θα αραιώσει λίγο η πυκνότητά του.
  • Πασπαλίζουμε με αλεύρι ή με σιμιγδάλι το λαδωμένο ταψί. Να κάνει μια στρώση. Αδειάζουμε τη μπατζίνα. Ισιώνουμε την επιφάνεια ώστε να είναι παντού ισόπαχη. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή με σιμιγδάλι τη επιφάνεια της μπατζίνας. Μπήγουμε εδώ κι εκεί κομματάκια βούτυρο σε όλη την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, με το ταψί στην κάτω σχάρα, στους 180-200º C, για περίπου 50′.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share