Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ηπειρώτικη ρυζόπιτα: Παραδοσιακή πίτα με ρύζι

Απλή και εύκολη συνταγή!

6 Φεβρουαρίου 2021 12:13
Ηπειρώτικη ρυζόπιτα: Παραδοσιακή πίτα με ρύζι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Athensmagazine.gr σας προτείνει μια εύκολη, λαχταριστή και παραδοσιακή συνταγή. Φτιάξτε Ηπειρώτικη πίτα ή αλλιώς ρυζόπιτα με ελάχιστα υλικά. Είμαστε σίγουροι, ότι θα ξετρελαθείτε. Ωστόσο, αν δε σας αρέσει το ρύζι στις πίτες, δείτε εδώ μια συνταγή για πίτσα σπέσιαλ.

Υλικά για 10 – 12 μερίδες

Για το φύλλο

  • 1 πακέτο έτοιμο παραδοσιακό φύλλο κρούστας ή παραδοσιακό φύλλο για πίτα
  • 200 γραμμάρια φρέσκο αγελαδινό βούτυρο λιωμένο
  • 3 αυγά
  • 1 φλιτζάνι γάλα

Για τη γέμιση

  • 400 γραμμάρια τυρί φέτα
  • 400 γραμμάρια μυζήθρα ανάλατη
  • 1 ½ φλιτζάνια βρασμένο ρύζι Καρολίνα
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση

  • Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το ρύζι για 3-4 λεπτά και μετά στραγγίζουμε.
  • Ανακατεύουμε τα τυριά ψιλοκομμένα με το μισοβρασμένο ρύζι και με λίγο αλάτι.
  • Βουτυρώνετε το ταψί, παίρνετε τα φύλλα ένα-ένα τα βουτυρώνετε και βάζετε τη γέμιση, εναλλάξ με τα φύλλα.
  • Περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο και χαράζετε την πίτα σε κομμάτια.
  • Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά, το γάλα και το ρίχνετε σιγά-σιγά πάνω στη πίτα. Αφήνετε την πίτα να σταθεί μια ώρα ώστε να τραβήξει το αυγό και το γάλα.
  • Ψήνετε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
  • Μην πιέσετε τα φύλλα ώστε να βγει αφράτη η πίτα.

Πίτα: Σπιτική ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ!

Υλικά

  • 9 φύλλα κρούστας
  • 450 γρ. διάφορα τριμμένα κίτρινα τυριά
  • 150 γρ. ζαμπόν κομμένο σε κομματάκια
  • 2 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
  • 3 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 4 αυγά χτυπημένα
  • 3 κ.σ. βιτάμ + λιωμένο βιτάμ για άλειμμα των φύλλων
  • λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. βιτάμ, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με αυγοδάρτη να ενσωματωθεί πλήρως.
  • Με μια κίνηση ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει ελαφρώς.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε πιπέρι και μοσχοκάρυδο (προαιρετικά), τα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα, τα τυριά και το ζαμπόν.
  • Ανακατεύουμε μια τελευταία φορά να ενσωματωθούν.
  • Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο πυρέξ και τοποθετούμε 5 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο βουτυρωμένα ένα ένα.
  • Προσθέτουμε το μείγμα, το στρώνουμε με σπάτουλα και προσθέτουμε από πάνω άλλα 4 φύλλα και πάλι βουτυρωμένα ένα ένα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε ελαφρά τα επάνω φύλλα τα βουτυρώνουμε και ψήνουμε τη πίτα σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα και από τις δύο πλευρές.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share