Το Athensmagazine.gr σας προτείνει μια εύκολη, λαχταριστή και παραδοσιακήσυνταγή. Φτιάξτε Ηπειρώτικη πίτα ή αλλιώς ρυζόπιτα με ελάχιστα υλικά. Είμαστε σίγουροι, ότι θα ξετρελαθείτε. Ωστόσο, αν δε σας αρέσει το ρύζι στις πίτες, δείτε εδώ μια συνταγή για πίτσα σπέσιαλ.
1 πακέτο έτοιμο παραδοσιακό φύλλο κρούστας ή παραδοσιακό φύλλο για πίτα
200 γραμμάρια φρέσκο αγελαδινό βούτυρο λιωμένο
3 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα
Για τη γέμιση
400 γραμμάρια τυρί φέτα
400 γραμμάρια μυζήθρα ανάλατη
1 ½ φλιτζάνια βρασμένο ρύζι Καρολίνα
λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το ρύζι για 3-4 λεπτά και μετά στραγγίζουμε.
Ανακατεύουμε τα τυριά ψιλοκομμένα με το μισοβρασμένο ρύζι και με λίγο αλάτι.
Βουτυρώνετε το ταψί, παίρνετε τα φύλλα ένα-ένα τα βουτυρώνετε και βάζετε τη γέμιση, εναλλάξ με τα φύλλα.
Περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο και χαράζετε την πίτα σε κομμάτια.
Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά, το γάλα και το ρίχνετε σιγά-σιγά πάνω στη πίτα. Αφήνετε την πίτα να σταθεί μια ώρα ώστε να τραβήξει το αυγό και το γάλα.
Ψήνετε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
Μην πιέσετε τα φύλλα ώστε να βγει αφράτη η πίτα.
Πίτα: Σπιτική ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ!
Υλικά
9 φύλλα κρούστας
450 γρ. διάφορα τριμμένα κίτρινα τυριά
150 γρ. ζαμπόν κομμένο σε κομματάκια
2 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
3 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 αυγά χτυπημένα
3 κ.σ. βιτάμ + λιωμένο βιτάμ για άλειμμα των φύλλων
λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. βιτάμ, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με αυγοδάρτη να ενσωματωθεί πλήρως.
Με μια κίνηση ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει ελαφρώς.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε πιπέρι και μοσχοκάρυδο (προαιρετικά), τα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα, τα τυριά και το ζαμπόν.
Ανακατεύουμε μια τελευταία φορά να ενσωματωθούν.
Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο πυρέξ και τοποθετούμε 5 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο βουτυρωμένα ένα ένα.
Προσθέτουμε το μείγμα, το στρώνουμε με σπάτουλα και προσθέτουμε από πάνω άλλα 4 φύλλα και πάλι βουτυρωμένα ένα ένα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε ελαφρά τα επάνω φύλλα τα βουτυρώνουμε και ψήνουμε τη πίτα σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα και από τις δύο πλευρές.