Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Μακαρόνια ολικής με σάλτσα γιαουρτιού

Ελαφριά και νόστιμη συνταγή!

2 Φεβρουαρίου 2021 14:28
Μακαρόνια ολικής με σάλτσα γιαουρτιού

Λατρεύετε τα μακαρόνια, αλλά νιώθετε τύψεις όταν τα καταναλώνετε, διότι έχουν αρκετές θερμίδες; Το Athensmagazine.gr θα σας παρουσιάσει μια λαχταριστή και παράλληλα ελαφριά συνταγή. Φτιάξτε μακαρόνια ολικής με σάλτσα γιαουρτιού και λίγα ακόμα υλικά και θα μας θυμηθείτε. Ωστόσο, αν δε θέλετε να φάτε μακαρόνια, δείτε εδώ μια συνταγή για πατατόπιτα χωρίς φύλλο.

Υλικά (2 μερίδες)

  • 1/2 πακέτο μακαρόνια ολικής
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • Αλάτι πιπέρι
  • 1/2 κουταλιά πάπρικα
  • Λίγο μαϊντανό
  • Λίγο άνηθο
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 2 μανιτάρια

Εκτέλεση

  • Βράζουμε τα μακαρόνια για 10 λεπτά (τα ολικής θέλουν λίγο παραπάνω βράσιμο).
  • Σοτάρουμε σε λίγο λάδι το κρεμμύδι και τα μανιτάρια.
  • Ρίχνουμε το γιαούρτι και προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά.
  • Ανακατεύουμε για λίγο και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια.

Μακαρόνια στο φούρνο με σάλτσα τυριών

Υλικά

  • 500 γραμμάρια ζυμαρικά της αρεσκείας μας, (κοφτό, πένες, κλπ)
  • 1 1/2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2/3 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά

Για τη σάλτσα

  • 1/4 φλιτζάνι βούτυρο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένες
  • 1/4 φλιτζάνι αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 4 1/2 φλιτζάνια γάλα
  • 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουερ
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας κύβο κοτόπουλου, ή ή βόειο ή λαχανικών
  • 3/4 φλιτζάνι τυρί τσένταρ τριμμένο
  • 3/4 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • 3/4 φλιτζάνι τριμμένη μοτσαρέλα

συνταγή για μακαρόνια φούρνου

Εκτέλεση

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, και φτιάχνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου για μακαρόνια αλ ντέντε. Στραγγίξτε και ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό. Αφήστε στην άκρη.
  • Προθερμάνετε τον φούρνου στους 190C.

Για τη στρώση

Λιώστε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε την τριμμένη φρυγανιά. ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Μεταφέρετε και φυλάξτε σε μπολ.

Για τη σάλτσα

  • Λιώστε το 1/4 φλιτζάνι βούτυρο, στην ίδια κατσαρόλα. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να αρωματιστεί (περίπου 1 λεπτό). Προσθέτουμε και χτυπάμε ελαφρά το αλεύρι.
  • Συνεχίστε να μαγειρεύετε ενώ ανακατεύετε για τουλάχιστον 2 λεπτά. Μειώστε τη θερμότητα στο χαμηλό. και αρχίστε να ρίχνετε τα 4 φλυτζάνια από το γάλα σιγά σιγά και ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να πυκνώνει η σάλτσα.
  • Σε ξεχωριστό μπολ, βάλτε το κορν φλάουρ και το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι γάλα. Χτυπήστε ελαφρά να ανακατωθεί στην συνέχεια βάλτε αυτό το μείγμα στην άσπρη σάλτσα που έχετε ετοιμάσει και έχετε σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε για να πυκνώσει τελείως. Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι και βάλτε και τον κύβο.
  • Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε όλα τα τυριά σας Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το τυρί και βάλτε την έτοιμη πια σάλτσα σας στην κατσαρόλα που έχετε τα μακαρόνια και ανακατέψτε καλά.
  • Στρώστε τα μακαρόνια που έχετε ετοιμάσει με την σάλτσα σε ένα ταψί, σκορπίστε από επάνω το μείγμα με την τριμμένη φρυγανιά και την υπόλοιπη παρμεζάνα. Ψήνουμε σε φούρνο για περίπου 10-15 λεπτά,
  • Αφήστε να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρετε.

Πηγή: cookpad.com

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share