Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Οι τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνονται μετά το μαγείρεμα

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή!

29 Ιανουαρίου 2021 10:38
Οι τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνονται μετά το μαγείρεμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τροφές: Το φαγητό που πετιέται στα σκουπίδια είναι μια από τις μεγαλύτερες σπατάλες της καθημερινότητας. Αν το «δεν πετιέται τίποτα» είναι κανόνας σε ένα νοικοκυριό, τότε αξίζει να σταθούμε και στην εξαίρεσή του. Το φαγητό που έχει περισσέψει μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να ξαναζεσταθεί και να καταναλωθεί.

Υπάρχουν, όμως, τροφές που αν μαγειρευτούν, καλό θα ήταν να διατηρηθούν στο ψυγείο αλλά να μην ξαναζεσταθούν. Γιατί αν συμβεί το τελευταίο, όχι μόνο θα χάσουν την διατροφική τους αξία, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να υποστούν αλλοίωση. Είναι ζήτημα υγείας, να μην τις σερβίρουμε ξαναζεσταμένες. Παράλληλα δείτε και την σούπερ τροφή για αντιγήρανση και μακροζωία.

Ποιες τροφές δεν θα πρέπει να ξαναζεσταίνονται;

Μανιτάρια

Περιέχουν ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα, είναι πηγή φωσφόρου και ψευδάργυρου. Αν ξαναζεστάνουμε τα μανιτάρια, τότε οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι πιθανό να υποστούν αλλοίωση. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Έτσι, αν περισσέψουν μανιτάρια, καλό θα ήταν να διατηρηθούν στο ψυγείο για λίγο και έπειτα να καταναλωθούν.

Πατάτες

Οι πατάτες δεν θα πρέπει να μένουν εκτεθειμένες για πολλές ώρες σε θερμοκρασία δωματίου μετά το μαγείρεμά τους. Αν ξαναζεστάνουμε τις πατάτες, μπορούμε να τις μεταλλάξουμε σε μια άκρως τοξική τροφή που μπορεί να βλάψει τον οργανισμό μας. Καλό θα ήταν οι πατάτες να φυλάσσονται αμέσως στο ψυγείο μετά το μαγείρεμά τους.

Σπανάκι, σέλινο, παντζάρια

Θα πρέπει να καταναλώνονται αμέσως το μαγείρεμά τους γιατί όταν ξαναζεσταίνονται η σύστασή τους αλλάζει και μπορεί να βλάψει τον οργανισμό μας. Τα νιτρικά άλατα που περιέχονται μπορούν να γίνουν τοξικά. Θα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο αμέσως μετά το μαγείρεμά τους.

Οι τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνουμε μετά το μαγείρεμα

Πέντε τροφές που δεν πρέπει να φας πριν πιείς αλκοόλ

Τροφές: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι ο μόνο κίνδυνος. Συχνά αυτά που τρως πριν πιείς ή ενώ πίνεις, κάνουν τον οργανισμό σου σμπαράλια. Το ότι πριν πιείς πρέπει να φας καλά, ισχύει.

​Αυτό όμως που θα βάλεις στο στόμα σου κατά το δείπνο, πριν ή κατά τη διάρκεια μιας εξόδου όπου προβλέπεται τσούξιμο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο πώς θα επιδράσει το αλκοόλ στον οργανισμό σου και συνεπώς στο ανεπιθύμητο αλλά συχνά μοιραίο hangover το οποίο ακολουθεί.

Για να μην υποφέρεις λοιπόν την επόμενη, απόφυγε να φας τα παρακάτω- τα οποία βασικά είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που τρώμε πριν πιούμε κι ενώ πίνουμε, αλλά μάλλον δε μας κάνουν και πολύ καλό. Παράλληλα δείτε και τις 9+1 τροφές που μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες.

Αλμυρά σνακ

Αν θυμάσαι, το αλκοόλ σε αφυδατώνει. Κανονικά για κάθε ένα τέτοιο ποτήρι πρέπει να κατεβάζεις δύο νερό. Δεν το κάνεις, δε σε παρεξηγεί κανείς, δεν πειράζει. Αλλά το να φας πατατάκια, ποπ κορν, ξηρούς καρπούς, αλλαντικά και γενικώς κάτι που κολυμπάει στο αλάτι δεν θέλει και ιδιαίτερη νοημοσύνη, σε ξεραίνει επιπλέον.

Και δεν ξεκινάμε καλά σίγουρα. Άσε λοιπόν κάτω το συνοδευτικό μπολ όσο νόστιμο κι αν είναι και αντί για τα συνήθη «ψιψιψόνια», πέσε με τα μούτρα στα αγγουράκια και τα καροτάκια. Καλή εναλλακτική και τα φρούτα.

Σαλάτα

Ω, ναι, κι όμως. Η σκέψη «ας φάω κάτι ελαφρύ όπως μια σαλάτα πριν βγω και πιώ το Βόσπορο» δε δουλεύει». Γιατί ενώ τα πράσινα φυλλώδη λαχανικούλια σου κάνουν καλό με διάφορους τρόπους, πριν το ποτό δεν εξασφαλίζουν τον απαραίτητο κορεσμό στο στομάχι, συνεπώς αυτό θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως άδειο.

Αν θες να φας σαλατούλα κάν’ το, αλλά ρίξε δίπλα και μια γερή δόση πρωτεΐνης, όπως π.χ. κοτόπουλο, το οποίο θα χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο για να χωνευτεί και αυτό θα επιβραδύνει την άνοδο του επιπέδου αλκοόλ στο αίμα.

Ποιες είναι οι πέντε τροφές που δεν πρέπει να φας πριν πιείς αλκοόλ

Σούσι

Το smash hit της ιαπωνικής κουζίνας για πολύ καιρό περνιόταν για πολύ υγιεινό. «Έλα μωρέ, τι είναι; Ωμό ψαράκι!» λέγαμε και τα maki κατέβαιναν όπως οι μάρκες στον κουλοχέρη. Τα maki, τα inside- outs, τα nigiri και τα temaki πέρα από ψάρι περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως άλλωστε και η σόγια με την οποία συνοδεύεις το σούσι σου.

Αν θες να φας οπωσδήποτε κάτι σχετικό, προτίμησε sashimi που είναι πιο ελαφρύ- και χωρίς πολύ σόγια. Αν και εδώ που τα λέμε δεν είναι και πολύ καλή ιδέα να προηγηθεί κατανάλωση ωμού ψαριού πριν από μισό μπουκάλι βότκα.

Οι πέντε τροφές που δεν πρέπει να φας πριν πιείς αλκοόλ

Τηγανιτά

Πόσες φορές δεν έχεις «χτυπήσει» κάτι βρόμικο συνοδεία μιας ξεγυρισμένης μερίδας τηγανιτής πατάτας πριν πιείς; Ναι, είναι υπέροχη ακολουθία, αλλά πώς να το κάνουμε τώρα, αυτό το στρώμα του γράσου (λάδι) στο στομάχι δεν θα υποδεχτεί φιλόξενα τα επόμενα στρώματα του οινοπνεύματος. Όλα θα μπλεχτούν και όχι πολύ γλυκά. Το φούσκωμα και την καούρα την επόμενη μέρα τα έχεις για πλάκα.

Κάτι πολύ πικάντικο

Εδώ σου αναστατώνει τα σωθικά όταν είσαι νηφάλιος, από πού κι ως πού πιστεύεις λοιπόν ότι θα κάνει καλή ένωση με το cocktail; Πρόσεχε λοιπόν λίγο με τα ντιπ και τις σως που συνοδεύεις το φαγητό σου. Εκτός αν είσαι χαλκέντερος στην κυριολεξία, οπότε φα’ τα όλα δίχως αύριο. Καλή τύχη.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share