Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τυρόπιτα... ξεσκέπαστη για όλα τα γούστα

Πεντανόστιμη συνταγή

29 Ιανουαρίου 2021 06:45
Τυρόπιτα... ξεσκέπαστη για όλα τα γούστα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ψάχνετε για μια συνταγή, η οποία θα μπορούσε να είναι το τέλειο πρόγευμα ή ένα εξαιρετικό σνακ ανάμεσα στα γεύματά σας; Το Athensmagazine.gr σας προτείνει μια εξαιρετική συνταγή τυρόπιταςξεσκέπαστης για όλα τα γούστα.

Αν, πάντως, προτιμάτε γλυκιά συνταγή, σας προτείνουμε ένα υπέροχο γλυκό ψυγείου με ινδοκάρυδο.

τυρόπιτα ξεσκέπαστη

Υλικά

  • 2 φλ.τσ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 φλ.τσ. καλαμποκάλευρο
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (2 κ.σ.)
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 ώριμη , σφιχτή ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 200 γρ. τυρί φέτα χοντροτριμμένη με τα χέρια
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • 1 φλ.τσ. γάλα φρέσκο, ελαφρύ
  • 1/2 φλ.τσ. λάδι
  • 2 αυγά χτυπημένα

Για το ταψί:

  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • Λίγο λάδι
  • Λίγο ακόμα καλαμποκάλευρο

Εκτέλεση

  • Τοποθετούμε όλα τα υλικά (εκτός από αυτά που είναι για το ταψί) σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν και να γίνουν ένα ομοιόμορφο, συμπαγές μίγμα.
  • Σε ένα ταψί 30x35 ρίχνουμε λίγο λάδι, το απλώνουμε και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με καλαμποκάλευρο.
  • Αδειάζουμε τότε το μίγμα και το απλώνουμε με τη σπάτουλα ώστε να «στρώσει» η επιφάνεια της πίτας.
  • Σκορπίζουμε πάνω το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην κάτω σχάρα, στους 200ο για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Εύκολη τυρόπιτα του Τσελεμεντέ!

Ξέρουμε ότι λατρεύετε τις τυρόπιτες, γι' αυτό το λόγο θα σας προτείνουμε μια συνταγή από το βιβλίο του Τσελεμεντέ. Πρόκειται για μια εύκολη συνταγή που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.

Τυρόπιτα: Δείτε υλικά και προετοιμασία

Υλικά (8 κομμάτια)

  • 500 γρ. έτοιμο φύλλο (κρούστας ή χωριάτικο)
  • 350 γρ. φέτα (λιωμένη με πιρούνι)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι (τριμμένο)-ζητήστε περίπου 120-130 γρ. να σας τρίψουν
  • 1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γάλα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ρυζάλευρο
  • 6 αυγά (χτυπημένα)
  • πιπέρι, μοσχοκάρυδο

τυρόπιτα του Τσελεμεντέ

Εκτέλεση

  • Βάζετε σε μια κατσαρόλα, πάνω σε μέτρια φωτιά, το γάλα, το μισό βούτυρο και το ρυζάλευρο. (εγώ για να μην περιμένω μια ώρα να ζεσταθεί το σκεύος και το γάλα σε μέτρια φωτιά, το βάζω λίγο πιο δυνατά και χρησιμοποιώ αντικολλητική κατσαρόλα).
  • Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και όταν αρχίζει να πήζει, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Αφήνετε να κρυώσει λίγο και ρίχνετε τα αυγά χτυπημένα, τη φέτα, το κεφαλοτύρι, λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο και λίγο πιπέρι.
  • Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο, βουτυρώνετε ένα στρόγγυλο ταψί (Νο 32) και στρώνετε τα μισά φύλλα βουτυρωμένα ένα-ένα.
  • Απλώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα (επίσης βουτυρωμένα ένα-ένα).
  • Διπλώνετε τα φύλλα που περισσεύουν και όταν φτάσετε στο τελευταίο που περισσεύει, το διπλώνετε με τα χέρια και το στριμώχνετε πίσω από την πίτα.
  • Χαράζετε την πίτα με μυτερό μαχαίρι, την ραντίζετε με νερό και την ψήνετε σε μέτριο φούρνο (175 βαθμούς Κελσίου) για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Πηγή: cookpad.com

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share