Νερό αν δεν είναι αφράτο το μείγμα μας (θέλει 1φλ. καφέ περίπου)
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο Multi τη ντομάτα με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αδειάζουμε στον κιμά και αλέθουμε τις φρυγανιές.
Τις προσθέτουμε κι αυτές τον κιμά προσθέτουμε το αυγό το αλατοπίπερο, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, τη ρίγανη και ζυμώνουμε καλά να πάνε τα υλικά παντού και να αφρατέψει ο κιμάς.
Εάν δεν είναι ζουμερή η ντομάτα ίσως χρειαστεί να προσθέτουμε και λίγο νεράκι για να αφρατέψει ο κιμάς(πρέπει να είναι μαλακός αλλά να πλάθεται σε μπιφτέκι). Το ιδανικό είναι να το αφήσουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο ζυμωμένα και να τα κάνουμε την επόμενη μέρα αλλά αν βιαζόμαστε τα φτιάχνουμε αμέσως.
Πλάθουμε σε μπιφτέκια ότι μέγεθος θέλουμε. Εγώ τα κάνω Περίπου 60 γραμμάρια το κάθε μπιφτέκι και μου βγαίνουν 24 μπιφτέκια.
Ψήνουμε σε καυτή τοστιέρα κλειστή για 5-7 λεπτά ή στο φούρνο με πατάτες (καλύτερα να τα προσθέσουμε στο τέλος γιατί θέλουν 20 λεπτά περίπου) ή σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι ελαφρώς λαδωμένο για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά ή στο γκριλ για 7-8 λεπτά από κάθε πλευρά.
Εγώ συνήθως τα ψήνω στο τηγάνι ή στο γκριλ ή στην τοστιέρα. Αν τα παραψήσουμε θα βγουν σκληρά και στεγνά.
Βάζουμε στο μούλτι την πιπεριά , τη ντομάτα το κρεμμύδι, το καρότο,τα μαϊντανό το δυόσμο και το ελαιόλαδο και τα πολτοποιούμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι, το κάρυ, το ψωμί βρεγμένο και το μείγμα που πολτοποιήσαμε.
Τέλος προσθέτουμε το κεφαλοτύρι (προαιρετικά)
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί να ενωθούν, εάν η ζύμη κολλάει στα χέρια μας προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα.
Το αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει η ζύμη περίπου μια ώρα.
Το βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε τα μπιφτέκια.
Τα περνάμε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο για να μην κολλάνε κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν
Υλικά: 1 κούπα ρύζι μπασμάτι
2 κούπες ζωμό κότας
1 κ.σ. μαργαρίνη ή 1 κ.σ. βούτυρο ή 2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κάρυ
αλάτι
πιπέρι
Διαδικασία συνταγής
Ξεπλένουμε το ρύζι.
Σοτάρουμε στο βούτυρο (ή μαργαρίνη ή ελαιόλαδο) το ρύζι, μέχρι να γυαλίσει και προσθέτουμε το ζωμό ζεστό, το κάρυ, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά.
Μαγειρεύουμε με το καπάκι μισόκλειστο.
Όταν έχει σχεδόν ρουφήξει το ζωμό, αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε το σκεύος με μία λεπτή πετσέτα.