Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Δε θα το πιστεύετε: Το πιο απίθανο κόλπο για τα καλύτερα μπιφτέκια και μπέργκερ

Δοκιμάστε το

18 Ιανουαρίου 2021 21:21
Δε θα το πιστεύετε: Το πιο απίθανο κόλπο για τα καλύτερα μπιφτέκια και μπέργκερ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα καλοψημένο μπιφτέκι, είτε μόνο του με κάποια γαρνιτούρα είτε σε μπέργκερ, είναι ένα λατρεμένο έδεσμα, ατο οποίο μπορείτε να εφαρμόσετε το πιο απίθανο κόλπο, ώστε να γίνει το κρέας σας καλύτερο.

Η κουλτούρα των μπέργκερς τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί, για τα… καλά, και στην Ελλάδα, με πλήθος «μπεργκεράδικων» να ανοίγουν στις γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και σε όλη τη χώρα. Υπάρχει, ωστόσο, και η κατηγορία των Ελλήνων που επιλέγει την οικιακή ψησταριά για το κρέας ακόμη και τα μπέργκερ -μια τάση που έχει ενισχυθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το μεγάλο -και γνωστό σε όλους- πρόβλημα με τα μπέργκερ έχει να κάνει με το στέγνωμα κατά το ψήσιμο. Σε ένα μίνι αφιέρωμά του, το Business Insider υποστηρίζει ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα μπέργκερ χάνουν τα υγρά τους και στεγνώνουν προτού μαγειρευτούν σωστά. Την απάντηση στο πρόβλημα ήρθε να δώσει με ένα ασυνήθιστο τρικ ο κριτής του Top Chef, Γκρέιχαμ Ελιοτ. Οπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, ο Ελιοτ προτείνει στους επίδοξους… σεφ να χρησιμοποιήσουν ένα παγάκι, το οποίο θα πρέπει να «σφηνώσουν» στη μέση του μπέργκερ, ενώ μπορείτε να απολαύσετε μέχρι και μια λαχταριστή... μπιφτεκόπιτσα.

Μπιφτέκια: Αυτό είναι το ιδανικό και... πιο «κουφό» κόλπο

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το τρικ λειτουργεί στα μεγάλα μπέργκερ και πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

-Βάζουμε το μπέργκερ σε δυνατή φωτιά

-Σπρώχνουμε με τον αντίχειρα ένα παγάκι στη μέση του μπέργκερ

-Οταν τα γυρίσουμε τα απομακρύνουμε από το δυνατό σημείο της φωτιάς

-Οταν ετοιμαστούν τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε για 5 λεπτά

Σύμφωνα με τον Ελιοτ, το παγάκι βοηθά στο να διατηρήσουν την υγρασία τα μπέργκερ, αλλά και να κρατήσουν το σχήμα τους.

Ξεχάστε όσα ξέρατε: Αυτό το είδος μπιφτεκιού είναι το πιο νόστιμο και εύκολο στο ψήσιμο

Όλοι θα επιθυμούσαμε οποιαδήποτε στιγμή να απολαύσουμε ένα ζουμερό και πεντανόστιμο μπιφτέκι, αν και πάντοτε απορούμε για το ποιο είναι το πιο κατάλληλο είδος κρέατος, τόσο στο γευστικό αποτέλεσμα όσο και στο ψήσιμο.

Αυτό που επιθυμούμε, κατά βάση, είναι το πιο σύντομο δυνατό ψήσιμο του κρέατος, σε συνδυασμό με το αντίστοιχο αποτέλεσμα γευστικά. Η απάντηση για το πώς επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο σχετίζεται με το είδος κρέατος, που έχουμε διαλέξει, καθώς ορισμένα θέλουν περισσότερο χρόνο και άλλα λιγότερο για φοβερές συνταγές.

μπιφτέκι αρνίσιο

Μπιφτέκι: Με αυτό το είδος κρέατος πετυχαίνετε καλύτερο ψήσιμο

Το είδος κρέατος, που χρειάζεται λιγότερο χρόνο για ψήσιμο, είναι ο αρνίσιος κιμάς, ο οποίος θέλει 12-13 λεπτά στο γκριλ, 16-18 λεπτά στις αντιστάσεις και 10-12 λεπτά στο τηγάνι, ανάλογα με το γούστο καθενός. Ακολουθούν ο μοσχαρίσιος και ο χοιρινός με 15-16 λεπτά στο γκριλ, 18-20 λεπτά στις αντιστάσεις και 12-13 λεπτά στο τηγάνι. Λίγο παραπάνω χρόνο θέλει το κοτόπουλο, με 16 λεπτά τόσο στο γκριλ όσο και στις αντιστάσεις, ενώ στο τηγάνι χρειάζεται 10-12 λεπτά, όπως και το αρνί. Αναφορικά με την ψησταριά, το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί χρειάζονται ίδιο χρόνο, με 7-8 λεπτά από τη μία πλευρά και 5-6 από την άλλη, ενώ το κοτόπουλο θέλει 8 λεπτά στη μία και έξι στην άλλη.

Οι χρόνοι έχουν υπολογιστεί για μπιφτέκια πάχους περίπου 1,5 εκ. και για καλοψημένο αποτέλεσμα. Το γκριλ το προθερμαίνουμε για 10 λεπτά στην πιο υψηλή θερμοκρασία και βάζουμε τη σχάρα με τα μπιφτέκια σε απόσταση περίπου 8 εκ. από το γκριλ. Για το ψήσιμο στις αντιστάσεις προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά και βάζουμε το ταψί στη μεσαία σκάλα. Όσον αφορά στο τηγάνι, το αφήνουμε να κάψει καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Θα χρειαστούν συχνά γυρίσματα μόλις ροδίσουν έντονα τα μπιφτέκια και από τις δύο πλευρές. Αν ψήσουμε στα κάρβουνα προσέχουμε να είναι καλά χωνεμένη η θράκα και η σχάρα να είναι σε απόσταση 10 εκ. από τα κάρβουνα ή τη φλόγα (αν ψήσουμε σε ψησταριά υγραερίου). Στη δοκιμή μας, η ψησταριά υγραερίου ήταν ισχύος 6 KW.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share