Το Athensmagazine.gr ανακάλυψε μια πεντανόστιμη συνταγή για ποντιακό γλυκό σαν μελομακάρονο που θα σας ξετρελάνει. Παράλληλα σας προτείνουμε να δοκιμάσετε και άλλη μια λαχταριστή και εύκολη συνταγή για σοκολατόπιτα των αγγέλων.
Υλικά
Για την ζύμη
600 γραμ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (εναλλακτικά απλό αλεύρι με ένα κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ)
300 γραμ. Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο (νηστίσιμα τα ήθελε)
Ξεκινάμε με το σιρόπι, γιατί το θέλουμε κρύο, με ζεστά τα ισλί, μόλις βγούν από τον φούρνο.
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 7 λεπτά, από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός και το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει.
Σε μπωλ το λάδι (ή βούτυρο λιωμένο, αν θέλουμε), το νερό, το αλάτι, την ζάχαρη και σιγά-σιγά το αλεύρι, μέχρι να γίνει μια λιπαρή ζύμη, αφράτη, που να μη κολλάει στο χέρι.
Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι το κόλπο της Κυρίας Υπερμαχίας, Ποντιακής καταγωγής, για το πόσο αφράτη πρέπει να είναι η ζύμη: Πρέπει να έχει την ίδια υφή όπως το λοβίο του αυτιού μας!!!! Δοκιμασμένο και πετυχημένο κόλπο!
Για την γέμιση, απλά ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπωλ.
Πλάθουμε ένα κομματάκι ζύμης, το πλαταίνουμε, βάζουμε λίγη γέμιση και το κλείνουμε. Του δίνουμε ένα περίπου τρίγωνο σχήμα, ή μακρόστενο για πιο εύκολα.
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα τσιμπάμε με το οδοντωτό τσιμπιδάκι ή με δυο πηρούνια.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις βγουν από τον φούρνο, με μια τσιμπίδα, τα βουτάμε ένα-ένα στο κρύο σιρόπι, για 2-3 δευτερόλεπτα και τα στρώνουμε σε πιατέλλα. Αυτό είναι το κόλπο για να μείνουν τραγανά, τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες.