Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έτσι γίνονται τα τέλεια μπιφτέκια: Το κόλπο με τη μαγειρική σόδα που θα τα «εκτοξεύσει»

Θα τα λατρέψετε!

4 Ιανουαρίου 2021 21:19
Έτσι γίνονται τα τέλεια μπιφτέκια: Το κόλπο με τη μαγειρική σόδα που θα τα «εκτοξεύσει»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Γνωρίζατε, ότι η μαγειρική σόδα μπορεί να κάνει τέλεια τα μπιφτέκια σας, «εκτοξεύοντας» τη γεύση τους; Υπάρχει, μάλιστα, ένα συγκεκριμένο κόλπο με το υλικό αυτό, που μπορεί να τα κάνει υπέροχα.

Η μαγειρική σόδα, άλλωστε, είναι χρήσιμη για ουκ ολίγες δουλειές του σπιτιού, όπως φυσικά και για το μαγείρεμα, με ένα εκ των κορυφαίων παραδειγμάτων να είναι και μια αγαπημένη γλυκιά παρασκευή. Μπορεί, λοιπόν, να κάνει και τα μπιφτέκια σας πιο αφράτα.

μπιφτέκια τέλεια με μαγειρική σόδα

Μπιφτέκια: Αυτό είναι το κόλπο με τη μαγειρική σόδα

Για ένα κιλό κιμά θα χρειαστείτε 1 κουταλάκι ανακατεμένο με λίγο γάλα ή και γιαούρτι. Πολλοί το χρησιμοποιούν και για να μαλακώσουν το μοσχάρι, είτε πριν βράσει είτε και στην κατσαρόλα.

Μαγειρική σόδα: 15+1 λόγοι που δεν πρέπει να λείπει από την κουζίνα σας

Η μαγειρική σόδα έχει αποδειχθεί πολύτιμη για σχεδόν… όλες τις χρήσεις, καθώς μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό μας, ή για λόγους υγείας, ενώ δεν πρέπει να λείπει ποτέ από την κουζίνα μας και για πρακτικούς λόγους.

Εχει λειαντική δράση (κάνει, δηλαδή, για τρίψιμο), αλλά και αποσμητική. Αναμεμειγμένη με τα σωστά υλικά, βοηθά στο καθάρισμα αμέτρητων αντικειμένων. Το καλύτερο; Συμφέρει γιατί είναι πάμφθηνη.

Μαγειρική σόδα: Αυτές τις δουλειές μπορούμε να κάνουμε με την χρήση της

Καθάρισμα του νεροχύτη

Η μαγειρική σόδα, ως απαλό λειαντικό, βοηθά στην αφαίρεση λεκέδων και αλάτων από το νεροχύτη ή τον νιπτήρα. Ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα σε όλο το νεροχύτη και τρίβουμε με ένα σφουγγάρι.

«Μπορείτε να αναμείξετε την σόδα με 20 - 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο για να προσδώσετε άρωμα και να βάλετε στο σφουγγάρι ελάχιστο απορριπαντικό πιάτων πριν τρίψετε τον νεροχύτη. Ο συνδυασμός αυτός δίνει αίσθηση φρεσκάδας» λέει η Μπέκι Ράπιντσακ, ειδικός στο καθάρισμα (διατηρεί το κανάλι «Clean Mama» στο Youtube). Επίσης, μπορούμε να αναμείξουμε την μαγειρική σόδα με λεμόνι.

Για να ξεβγάλουμε, χρησιμοποιούμε ξύδι και μετά ζεστό νερό για επιπλέον απολύμανση.

Καθάρισμα φρούτων από υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, η μαγειρική σόδα αφαιρεί τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων από λαχανικά και φρούτα.

Γεμίζουμε τον καθαρό νεροχύτη με νερό και προσθέτουμε τέσσερις μικρές κουταλιές σόδας. Μουλιάζουμε τα λαχανικά και φρούτα για πέντε λεπτά και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.

Ψυγείο χωρίς οσμές

«Αφήνουμε ένα βαζάκι μέσα στο ψυγείο ή οπουδήποτε μυρίζει άσχημα και αυτό ήταν» εξηγεί η Ράπιντσακ.

Φρεσκάρισμα στις πετσέτες

Βάζουμε μισή κούπα μαγειρική σόδα στο πλυντήριο -μαζί με το απορρυπαντικό μας- για πετσέτες χωρίς οσμή υγρασίας.

Αφαίρεση σκουριάς από κοσμήματα

Στρώνουμε ένα μπολ με αλουμιχόχαρτο, το γεμίζουμε με καυτό νερό και λίγη μαγειρική σόδα και βάζουμε μέσα τα ασημικά. Λόγω της ανταλλαγής ιόντων, η σκουριά θα μεταφερθεί από το κόσμημα στο νερό.

Αφαιρούμε το κόσμημα και σκουπίζουμε απαλά, αφαιρώντας τα υπολείμματα σκουριάς. Το «κόλπο» λειτουργεί και για μαχαιροπίρουνα.

Αφαίρεση λεκέδων από το χαλί

Ρίχνουμε λίγο ξύδι και μαγειρική σόδα πάνω στον λεκέ. Περιμένουμε να στεγνώσει το ξύδι και μετά σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα.

Αφαίρεση οσμών από το χαλί

Εχει αποσμητική δράση και για χώρους κατοικιδιών εξίσου.

Παπούτσια και ρούχα χωρίς οσμές

Ρίχνουμε μαγειρική σόδα κατευθείαν μέσα στα παπούτσια, αφήνουμε για μια μέρα και αδειάζουμε.

Οσον αφορά τα σανδάλια, τα βάζουμε μέσα σε μια σακούλα γεμάτη με μαγειρική σόδα. Το ίδιο κάνουμε και με τα ρούχα που δεν έχουμε χρόνο να πλύνουμε και πρέπει να φορέσουμε άμεσα.

Περιποίηση νυχιών

Για λεία και απαλή υφή στα νύχια, τα τρίβουμε με μαγειρική σόδα και νερό. Η σόδα θα πρέπει να είναι περισσότερη απ′ το νερό.

Καθάρισμα της μπανιέρας/ ντουζ

Οπως καθαρίζει τον νεροχύτη, έτσι καθαρίζει και το μπάνιο. Αναμειγνύουμε την σόδα με λίγο χυμό λεμονιού ή ξύδι και τρίβουμε.

Για την αφαίρεση αποξηραμένης σαπουνάδας, αναμειγνύουμε ένα κουτάλι της σούπας μαγειρική σόδα, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο ξύδι.

Αντιμετώπιση τσιμπήματος από έντομο

Εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται αυτή η πρακτική γιατί η μαγειρική σόδα θεωρείται ότι απορροφά το δηλητήριο και δρα κατά της κοκκινίλας και του πρηξίματος. Ρίχνουμε σόδα και νερό πάνω στο τσίμπημα και αφήνουμε να στεγνώσει. Βοηθάει ακόμα και στο ελαφρύ κάψιμο από τον ήλιο.

Αποσμητικό χώρου

Η Μπέκι Ράπιντσακ συμβουλεύει να βάλουμε μαγειρική σόδα και αιθέριο έλαιο λεμονιού μέσα σε ένα γυάλινο βαζάκι και αντί για καπάκι να το καλύψουμε με λεπτό ύφασμα. Το τοποθετούμε στο δωμάτιο που θέλουμε και απορροφά τις οσμές.

Καθάρισμα χτένας

Αφαιρούμε τις τρίχες μαλλιών από την χτένα και την αφήνουμε να μουλιάσει για 30 - 60 λεπτά σε μείγμα μαγειρικής σόδας, σαμπουάν και νερού. Ξεβγάζουμε με καυτό νερό.

Καθάρισμα φούρνου

Με τον συνδυασμό σόδας, σαπουνιού και νερού το καθάρισμα του φούρνου (κανονικού και μικροκυμάτων) γίνεται πιο εύκολος και αποτελεσματικός.

Ποδόλουτρο

Ανακουφίζει τον πόνο στα πόδια και κάνει απαλό το δέρμα.

Καθαρισμός σφουγγαριού

Μουλιάζουμε ένα σφουγγάρι που μυρίζει άσχημα σε μείγμα μαγειρικής σόδας και νερού.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share