Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πατατοκόλαση! Πατάτες σαν τηγανιτές με τυριά και μπέικον

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

2 Ιανουαρίου 2021 15:17
Πατατοκόλαση! Πατάτες σαν τηγανιτές με τυριά και μπέικον
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πατάτες: Το Athensmagazine.gr ανακάλυψε μια πεντανόστιμη συνταγή για πατατές σαν τηγανιτές με τυριά και μπέικον που θα σας ξετρελάνουν. Η συγκεκριμένη συνταγή θα σας κάνει να τρέχουν τα σάλια σας!

Επίσης το Athensmagazine.gr σας προτείνει να δοκιμάσετε άλλη μια πεντανόστιμη συνταγή για γεμιστές πατάτες με κιμά που ξετρελαθούν μικροί και μεγάλοι.

Συστατικά

  • πατάτες – 5 μεγάλες κομμένες μπαστουνάκι
  • μπέικον – 8 φέτες ψιλοκομμένο
  • κρεμά γάλακτος – 120 ml
  • ροκφόρ – 65 γρ. τριμμένο
  • φέτα – 70 γρ. τριμμένη
  • μοτσαρέλα – 100 γρ. τριμμένη
  • τυρί κρέμα – 110 γρ.
  • αλάτι
  • mix πιπεριών – φρεσκοτριμμένο
  • πάπρικα – καπνιστή
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μπαστουνάκια όσο γίνεται ομοιόμορφα τις πατάτες μας σε μια λεκάνη.
  • Ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο (αν θέλουμε τις αλατίζουμε,διαφορετικά όταν ψηθούν)και τις ανακατεύουμε με τα χέρια μας να λαδωθούν όλες πολύ καλά.
  • Στο μεγάλο ταψί του φούρνου μας στρώνουμε αντικολλητική λαδόκολλα,την ραντίζουμε με ελαιόλαδο και στρώνουμε τις πατάτες έτσι ώστε να ακουμπάνε όλες στο χαρτί και όχι η μια πατάτα πάνω στην άλλη.
  • Πατατοκόλαση! Πατάτες σαν τηγανιτές με τυριά και μπέικονΨήνουμε τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα μέχρι να πάρουν το χρυσοκίτρινο ξεροψημένο χρώμα όπως αν τις τηγανίζαμε.’
  • Σε αντικολλητικο τηγάνι ψήνουμε το ψιλοκομμένο μπέικον, μέχρι να ξεροψηθεί.
  • Σε κατσαρολίτσα ρίχνουμε την κρεμά γάλακτος να ζεσταθεί,προσθέτουμε όλα τα τυριά
  • Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Προσθέτουμε και το πιπεράκι.
  • Σερβίρουμε τις πατάτες με την κρέμα τυριών από πάνω το ξεροψημένο μπέικον και την καπνιστή πάπρικα.

Συνταγή για πατάτες με τυριά και μπέικον

Πηγή: daddy-cool.gr

Μυστικά για πεντανόστιμες πατάτες φούρνου

Οι πατάτες, σε όλες τους τις μορφές, είναι από τα πιο συνηθισμένα αλλά και δημοφιλή συνοδευτικά για το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι ενώ, για πολλούς, μπορεί να αποτελούν ακόμα και κυρίως πιάτο… Στην Ελλάδα η πιο "παραδοσιακή" συνταγή είναι οι πατάτες φούρνου, που δε συνηθίζουν να λείπουν από ένα πλούσιο γεύμα!

Με κάποια απλά tips μπορείτε να τις απογειώσετε γευστικά και να ξετρελάνετε την οικογένεια και τους καλεσμένους σας! Το Athensmagazine.gr θα σας παρουσιάσει αναλυτικά τον τρόπο, όπως έκανε και με τη συνταγή για τραγανές τηγανητές πατάτες χωρίς λάδι!

Πατάτες: Δείτε αναλυτικά τα απλά tips

Βυθίστε τις σε μίγμα από αλατοπίπερο, λάδι και τριμμένο σκόρδο

Αφού κόψετε τις πατάτες στα τέσσερα, βυθίστε τις σε ένα μπολ με αλατοπίπερο, λάδι και τριμμένο σκόρδο- φροντίστε να καλύπτονται όλες επαρκώς από το μίγμα. Αφήστε τις να μουλιάσουν για μισή ώρα. Έπειτα, απλώστε τις ομοιόμορφα σε ένα επίπεδο ταψί, σχηματίζοντας μόνο μία στρώση για καλύτερο ψήσιμο.

Τέλος, βάλτε τις στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά με μία ώρα. Με μία σπάτουλα, φροντίστε να τις γυρίσετε τουλάχιστον δύο φορές για να ψηθούν και από τις δύο μεριές.

συνταγή για πατάτες φούρνου

Βράστε τις σε νερό με δενδρολίβανο και σκόρδο

Πλύνετε καλά τις πατάτες και κόψτε τις στα τέσσερα. Αφού τις καθαρίσετε, ξεπλύνετε και δεύτερη φορά, ώστε να φύγουν όλα τα υπολείμματα από τις φλούδες και το χώμα. Στη συνέχεια, βάλτε σε μία κατσαρόλα νερό, σκόρδο και δενδρολίβανο και βυθίστε μέσα τις πατάτες.

Αφήστε τις να βράσουν για 25 - 30 λεπτά και μετά απομακρύνετέ τις. Στο μεταξύ, ρίξτε λίγο λάδι σε ένα ρηχό δίσκο ψησίματος -αρκετό ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του. Προθερμάνετε τον φούρνο και αφήστε μέσα το δίσκο για να ζεσταθεί το λάδι για δεκαπέντε λεπτά. Έπειτα, προσθέστε τις πατάτες τη μία δίπλα στην άλλη και αφήστε να ψηθούν για μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά. Μην ξεχάσετε να τις γυρνάτε ανά είκοσι λεπτά. Στο τέλος, πασπαλίστε με λίγο αλατοπίπερο.

Βάλτε νερό, λεμόνι και μπαχαρικά μέσα στο ταψί

Σε ένα μεγάλο ταψί, βάλτε τέσσερις σκελίδες σκόρδο, 1 φλυτζάνι νερό, μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο, ρίγανη και αλάτι- οι ποσότητες είναι ενδεικτικές για οκτώ πατάτες. Έπειτα, αφού έχετε πλύνει καλά και έχετε κόψει τις πατάτες στα τέσσερα, τοποθετήστε τις μέσα στο ταψί. Αφήστε να ψηθούν για 40 λεπτά.

Όταν ροδίσουν, αναποδογυρίστε τις και προσθέστε λίγο αλάτι και λίγη ρίγανη ακόμα. Αν στο μεταξύ, δείτε ότι το νερό έχει απορροφηθεί, μπορείτε να ρίξετε μισό φλυτζάνι νερό ακόμα. Έπειτα, ψήστε τις για 40 λεπτά έτσι ώστε να μαγειρευτούν καλά και οι δύο μεριές.

Tip: μπορείτε να ρίξετε τον αγαπημένο σας ζωμό κρέατος στο νερό, για έξτρα γεύση. Απλώς, στην περίπτωση αυτή, φροντίστε να μην το παρακάνετε με το αλάτι!

πατάτες φούρνου

Πειραματιστείτε με χυμό πορτοκάλι, λεμόνι και μουστάρδα

Καθαρίστε προσεκτικά τις πατάτες και μετά κόψτε τις σε λεπτές ροδέλες. Έπειτα, σε ένα βαθύ μπολ βάλτε το χυμό από δύο πορτοκάλια και ένα λεμόνι, ένα κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και ένα ζωμό σε κύβο που έχετε διαλύσει νωρίτερα σε νερό- οι ποσότητες αρκούν για να γεμίσετε ένα μεγάλο ταψί με πατάτες.

Μετά, ανακατέψτε για ν’ αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά. Έπειτα, βάλτε τις πατάτες στο ταψί και περιχύστε τις με το μίγμα. Αφήστε να ψηθούν στο φούρνο τουλάχιστον για σαράντα πέντε λεπτά στους 220 βαθμούς.

Tip: αν σας αρέσουν ξεροψημένες, αφήστε τις παραπάνω, μαζί τους θα ψηθεί και το μίγμα που στο μεταξύ θα έχει μετατραπεί σε μία λαχταριστή, τραγανή κρούστα. Είναι η τέλεια επιλογή για τις γιορτές και όχι μόνο!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share