Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Συνταγή για το πιο εύκολο παστίτσιο χωρίς κιμά - Έτοιμο σε 45 λεπτά

Πανεύκολη και πεντανόστιμη συνταγή

24 Δεκεμβρίου 2020 16:17
Συνταγή για το πιο εύκολο παστίτσιο χωρίς κιμά - Έτοιμο σε 45 λεπτά
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Το παστίτσιο είναι από τα αγαπημένα μας ελληνικά φαγητά. Αν δεν είσαι λάτρης του κιμά, εμείς σου έχουμε μία συνταγή η οποία θα σε ξετρελάνει. Σε περίπτωση όμως, που θέλετε κιμά, δείτε εδώ μια κλασική συνταγή.

ΥΛΙΚΑ:

  • 1/2 κιλό πένες
  • 1/2 κιλό τυρί φέτα θριμματισμένη
  • 1/4 ρεγκάτο τριμμένο
  • 1 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 2 αυγά
  • Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Σ΄ ένα πυρέξ βάζουμε τις πένες όπως είναι από το πακέτο, ρίχνουμε από πάνω τα τυριά και το αλλαντικό που θέλουμε σε κομματάκια (αν βάλουμε βέβαια).
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά ελαφρώς και τα ανακατεύουμε με το γάλα και τα μπαχαρικά και τα προσθέτουμε στο πυρέξ που έχουμε τις πένες.
  3. Το ψήνουμε στους 200 C μέχρι να πάρει χρώμα, περίπου 45` ανάλογα το φούρνο μας.

Νηστίσιμο παστίτσιο με πουρέ πατάτας και κιμά σόγιας

Υπέροχο νηστίσιμο παστίτσιο από τον Τάσο Αντωνίου. Ο πουρές πατάτας αντικαθιστά τη μπεσαμέλ ενώ ο κιμάς σόγιας δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα την κλασική συνταγή για παστίτσιο. Επίσης, αν επιθυμείτε να κάνετε μία ακόμη νηστίσιμη συνταγή με παστίτσιο;

Υλικά:

  • 1 συσκευασία χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
  • φρυγανιά τριμμένη
  • 400 γρ. κιμάς σόγιας
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κύβος λαχανικών
  • 1/2 λίτρο νερό
  • 1 συσκευασία πουρές πατάτας σε σκόνη
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη

Εκτέλεση:

  1. Σε κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Κατόπιν τα σουρώνουμε και τα στρώνουμε σε ταψί πασπαλισμένο με τριμμένη φρυγανιά.
  2. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τον κιμά σόγιας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τον αφήνουμε να κρυώσει και τον σουρώνουμε. Ξεβγάζουμε με νερό και σουρώνουμε ξανά πολύ καλά, μέχρι να φύγει η υγρασία του.
  3. Στην κατσαρόλα που βράσαμε τον κιμά σόγιας βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει, σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον βρασμένο και στεγνό κιμά σόγιας, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πιει ο κιμάς τα υγρά του. Αποσύρουμε από την φωτιά και απλώνουμε τον κιμά σόγιας πάνω από τα μακαρόνια.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
  5. Σε κατσαρολάκι, βάζουμε να βράσει 1/2 λιτρό νερό και προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών. Κατόπιν κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τον έτοιμο πουρέ πατάτας, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε αμέσως τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε καλά. Όταν το μείγμα είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά. Αφού κρυώσει, απλώνουμε τον πουρέ πάνω από τα μακαρόνια στο ταψί. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του πουρέ με αρκετή τριμμένη φρυγανιά.
  6. Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ο πουρές και να κάνει χρσαφένια κρούστα.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share