Μουσακάς με πατάτες και μπεσαμέλ γιαουρτιού
Θα ξετρελαθείτε με αυτή τη συνταγή!
24 Δεκεμβρίου 2020
14:05
Βαρεθήκατε τον κλασικό μουσακά ; Το Athensmagazine.gr σας έχει μια σούπερ εναλλακτική συνταγή . Φτιάξτε μουσακά με πατάτες και μπεσαμέλ γιαουρτιού . Εκτός όμως, από το μουσακά, δείτε εδώ συνταγή για υγιεινά κεφτεδάκια φούρνου .
Μουσακάς: Δείτε αναλυτικά τη συνταγή Υλικά (8 μερίδες)
1 κιλό πατάτες (7-8)
300 γραμμάρια μαλακό τυρί (πεκορίνο Αμφιλοχίας)
1/2 κιλό κιμάς
200 γραμμάρια ντοματίνια
2 κουταλιές πελτές ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
Γλυκιά πάπρικα
Θυμάρι
Ζάχαρη
Μπαχάρι
Μοσχοκάρυδο
100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
2 κουπάκια στραγγιστό γιαούρτι
Ελαιόλαδο
1 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.γ. κρέμα ξύδι βαλσάμικο
2 αυγά
5 κ.σ. αλεύρι
Σπορέλαιο
1 κρεμμύδι
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
1 κύβος βοδινού
2 κσ φυτίνη
1 μεγάλο ποτήρι ζεστό νερό
1 κγ μουστάρδα πικάντικη
Εκτέλεση
Πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες.
Στεγνώνουμε τις πατάτες με απορροφητικό χαρτί και τις τηγανίζουμε για 10 λεπτά .
Στο ίδιο σκεύος αφαιρούμε την περίσσεια από το σπορέλαιο και αχνίζουμε τον κιμά μέχρι να τονίσει.
Μόλις ροδίσει προσθέτουμε 2 κσ ελαιόλαδο, το κρεμμύδι μας ψιλοκομμένο τον πελτέ και μαγειρεύουμε αλλά 2 με τρία λεπτά .
Σβήνουμε με λευκό κρασί και αφού εξατμιστεί προσθέτουμε ντοματίνια, ζάχαρη, 1 κγ από τα καρυκεύματά μας το ποτήρι με το ζεστό νερό και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να γίνει ο κιμάς για 20-25 λεπτά μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά.
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ ως εξής:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα 2 γιαούρτια, τα 2 αυγά, 100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος, 1 κσ κοφτή μοσχοκάρυδο, 1 κγ πιπέρι, 1 κγ αλάτι, 1 κγ μουστάρδα πικάντικη, 1 κγ κρέμα ξύδι βαλσάμικο.
Χτυπάμε να ομογενοποιηθούν όλα τα υγρά και μετά συνεχίζουμε προσθέτοντας 5 κσ κοφτές αλεύρι και 50 γραμμάρια πεκορίνο, δημιουργώντας μια ωραία παχύρρευστη και εύγευστη κρέμα.
Βάζουμε 2 κσ φυτίνη σε ένα πυρέξ και απλώνουμε τις πατάτες.
Απλώνουμε από πάνω τον κιμά μας.
Απλώνουμε από πάνω τη μπεσαμέλ και το υπόλοιπο τριμμένο πεκορίνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς .
Το φαγητό μας είναι έτοιμο μετά από 30-35 λεπτά εφόσον λιώσει το τυρί και ροδίσει η κρέμα μας.
Αφήνουμε να κρυώσει 15 λεπτά και σερβίρουμε.
Πηγή: cookpad.com
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