Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Εύκολο χωριάτικο ψωμί με λίγα υλικά

Πανεύκολη και οικονομική συνταγή!

21 Δεκεμβρίου 2020 11:52
Εύκολο χωριάτικο ψωμί με λίγα υλικά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Athensmagazine.gr έχει για εσάς μια τρομερή συνταγή! Φτιάξτε εύκολο χωριάτικο ψωμί με λίγα μόνο υλικά και "τρελάνετε" τους πάντες στο εορταστικό τραπέζι -δείτε εδώ ποιο είναι το ψωμί των εορτών-. Ωστόσο, πριν προχωρήσουμε στην πανεύκολη συνταγή μας, ας μάθουμε κάποια βασικά πράγματα για το ψωμί.

Το ψωμί (αρχ. άρτος) είναι βασικό είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Ανήκει στην παραδοσιακή διατροφή, ιδιαίτερα αυτής των φτωχών. Το ψωμί είναι η βασική τροφή στην Ευρώπη, αλλά και στους πολιτισμούς της Αμερικής, της Μέσης Ανατολής (όπου έχει σχήμα πίτας) και της Βόρειας Αφρικής, σε αντίθεση με την ανατολική Ασία, όπου η βασική τροφή είναι το ρύζι.

Γνωστό και ως "η ουσία της ζωής", το ψωμί παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια. Θεωρείται η πλέον πλήρης και φτηνή τροφή και θεωρείται βασικό βοηθητικό τρόφιμο σε περιόδους ακραίας διατροφικής ένδειας.

Παρασκευή του ψωμιού

Το ψωμί παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι και νερό. Επιπλέον, το αλάτι και οι διογκωτικοί παράγοντες, όπως είναι η μαγιά και η μαγειρική σόδα είναι συνήθη συστατικά, αν και μπορεί να περιέχει και άλλα, όπως γάλα, αυγά, μπαχαρικά, φρούτα, ζάχαρη, ελιά, λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή σπόρους.

Συνήθως, το ψωμί φτιάχνεται από αλεύρι σίτου (λευκό αλεύρι) και νερό αναμειγμένο με μαγιά. Ο παραγόμενος πολτός λέγεται ζύμη ή προζύμι. Η ζύμη αφήνεται να φουσκώσει και τελικά ψήνεται στο φούρνο. Κατά τη ζύμωση, μύκητες της μαγιάς προκαλούν διάσπαση του αμύλου σε μικρότερα μόρια, με αποτέλεσμα την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα με το ψωμί να φουσκώνει.

Ψωμί: Δείτε αναλυτικά τη συνταγή

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μια συνταγή για χωριάτικο ψωμί από τον Γιάννη Φυρογένη:

Υλικά:

  • 800gr αλεύρι τύπου Μ κίτρινο
  • 200gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20gr αλάτι
  • 20gr μαγιά νωπή
  • 650gr νερό

Εκτέλεση:

  • Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ τα άλευρα μαζί με τη μαγιά που την έχουμε διαλύσει στο νερό.
  • Μόλις αρχίσει και σχηματίζεται η ζύμη, προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Μεριδοποιούμε τη ζύμη (250gr - 280gr) και της δίνουμε σχήμα.
  • Στοφάρουμε για 30 λεπτά και έπειτα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 - 35 λεπτά.

Συνταγή: Γιάννης Φυρογένης

Instagram: giannis_fyr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share