Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τυρόπιτα... αλλιώτικη με πιπεριές Φλωρίνης

Μια ξεχωριστή συνταγή

17 Δεκεμβρίου 2020 17:01
Τυρόπιτα... αλλιώτικη με πιπεριές Φλωρίνης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Θέλετε να φτιάξετε μια τυρόπιτααλλιώτικη από τις υπόλοιπες, προκειμένου να την απολαύσετε ανάμεσα στα γεύματά σας; Το Athensmagazine.gr σας προτείνει μια συνταγή με πιπεριές Φλωρίνης, που θα σας ξετρελάνει.

Οι πιπεριές Φλωρίνης κάνουν τη διαφορά και δίνουν μια πιο έντονη και ιδιαίτερη γεύση στην πίτα σας. Η διαδικασία δεν είναι και τόσο δύσκολη, ούτε κουραστική, αλλά ούτε και πολύ διαφορετική από άλλες που έχετε φτιάξει, ενώ δε θα σας πάρει πολλή ώρα, αν και μπορείτε να δοκιμάσετε μια παραδοσιακή θρακιώτικη τυρόπιτα.

Υλικά

  • 6 φύλλα κρούστας
  • 300 γραμμάρια φέτα
  • 300 γραμμάρια ανθότυρο
  • 200 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • Λάδι
  • Πιπέρι
  • 1 κούπα γάλα

Εκτέλεση

  • Σ’ ένα μπολ αναμειγνύουμε την φέτα, το ανθότυρο και την κεφαλογραβιέρα -όλα σε τρίμματα- και την πιπεριά σε κομματάκια.
  • Προσθέτουμε ακόμα το πιπέρι, δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και απλώνουμε το πρώτο φύλλο, το οποίο αλείφουμε με λάδι κι από πάνω βάζουμε και το δεύτερο φύλλο τσαλακωμένο.
  • Ρίχνουμε σταγόνες λαδιού στο τσαλακωμένο φύλο και ρίχνουμε το 1/3 του μείγματος με τα τυριά.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μας.
  • Τυλίγουμε τις γωνίες προς τα μέσα και λαδώνουμε το πάνω μέρος του τελευταίου φύλλου και ρίχνουμε στο τέλος λίγες σταγόνες νερό για να γίνει πιο τραγανό το φύλλο.
  • Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
  • Ρίχνουμε στο τέλος το γάλα πάνω από τα φύλλα.
  • Την ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά.

Τυρόπιτα... στο ποτήρι με μέλι - Το μυστικό είναι στο φύλλο

Ψάχνετε για μια συνταγή, η οποία θα σας βοηθήσει να… ξεπεράσετε μια λιγούρα που μπορεί να έχετε ανάμεσα στα γεύματα; Το Athensmagazine.gr σας προτείνει μια τυρόπιτα… στο ποτήρι με μέλι, με το μυστικό να βρίσκεται στο φύλλο.

Είναι μια υπέροχη συνταγή, η οποία θα σας κάνει… να γλείφετε τα δάχτυλά σας, αν και πρέπει φυσικά τη συγκεκριμένη τυρόπιτα να την καταναλώσετε διαφορετικά, τοποθετώντας τη σε ένα ποτήρι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Υλικά

550 γρ. φέτα

200 γρ. ανθότυρο ανάλατο

150 γρ. κρέμα γάλακτος

100 γρ. ελαιόλαδο + 40 γρ. επιπλέον για τα φύλλα

10 φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένου

3 φύλλα Βηρυτού

60 γρ. γραβιέρα

100 γρ. μέλι θυμαρίσιο

2 κ.σ. ούζο

Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μπλέντερ τη φέτα, το ανθότυρο, την κρέμα γάλακτος, τα 100 γρ. ελαιόλαδο και λίγο πιπέρι, μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή κουτάλι. Τη μοιράζουμε σε 6 βαζάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Ντύνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Βάζουμε μέσα ένα φύλλο, το αλείφουμε με ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Το πασπαλίζουμε με τη μισή γραβιέρα να πάει παντού. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, το λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα. Σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο, το οποίο επίσης λαδώνουμε. Το καλύπτουμε με λαδόκολλα και τοποθετούμε πάνω της ένα ταψί. Ψήνουμε τα φύλλα για 10-14 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο. Μόλις αποκτήσουν ωραίο, χρυσαφί χρώμα, είναι έτοιμα.

Σπάμε τα φύλλα σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στα βαζάκια πάνω από την κρέμα τυριών. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το μέλι με το ούζο και, με ένα κουτάλι, περιχύνουμε τα φύλλα στα βαζάκια.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share