Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Θαυματουργή: Η χρήση του νερού από το μαγείρεμα που κάνει τέλειο το πιάτο σου με τα μακαρόνια

Έτσι μπορείτε να το αξιοποιήσετε

11 Δεκεμβρίου 2020 22:25
Θαυματουργή: Η χρήση του νερού από το μαγείρεμα που κάνει τέλειο το πιάτο σου με τα μακαρόνια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα μακαρόνια είναι ένα αγαπημένο μας γεύμα και θέλουμε πάντοτε να τα κάνουμε τέλεια, με το νερό ακόμη να έχει χρήσεις από το μαγείρεμα, που μπορούν να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε το ιδανικό πιάτο.

Πώς, όμως, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε; Φροντίζουμε, λοιπόν, να το κρατήσουμε λίγο, προκειμένου να ραντίσουμε τα μακαρόνια μας αφού πρώτα τα έχουμε σερβίρει σε ένα πιάτο με μπόλικη σάλτσα, με ένα άλλο κόλπο να μας βοηθά για να μη λασπώσουν.

Μην πετάτε, επομένως, το νερό από τα μακαρόνια σας και φροντίστε να μείνει λίγο, ώστε να φτιάξετε ένα πιάτο, για… να γλείφετε τα δάχτυλά σας.

Ξεχάστε όσα ξέρατε: Αυτή είναι η καλύτερη σάλτσα για τα μακαρόνια σας

Τα μακαρόνια είναι ένα λατρεμένο έδεσμα σε όλο τον κόσμο και, φυσικά, μας αρέσει να τοποθετούμε την ιδανική σάλτσα. Σας προτείνουμε, λοιπόν, την καλύτερη για κάθε περίπτωση ζυμαρικών.

Τα ζυμαρικά χωρίζονται, ως προς το σχήμα, σε οκτώ βασικές κατηγορίες, όμως εμείς θα ασχοληθούμε με τις επτά – τα ζυμαρικά που γεμίζονται (λαζάνια, κανελόνια κ.λπ.) συγκρατούν ούτως ή άλλως τη γέμιση / σάλτσα τους. Αντίστοιχα και οι σάλτσες χωρίζονται σε κατηγορίες γεγονός που καθιστά το «πάντρεμα» ευκολότερο.

Βέβαια, μεγάλο ρόλο στο γάμο ζυμαρικού - σάλτσας παίζουν πλέον και οι συστάσεις των ζυμαρικών που είναι σήμερα πολυποίκιλες. Μιλάμε για πολλά και διαφορετικά αλεύρια (ολικής αλέσεως, χωρίς γλουτένη, ζέα), και για αναρίθμητες αναμείξεις τους με διάφορα υλικά, όπως αβγά, σπανάκι, μελάνι σουπιάς, ντομάτα, μανιτάρια, που παίζουν, λίγο πολύ, ρόλο στην επιλογή της σάλτσας.

Ο οδηγός που σας παρουσιάζουμε αφορά στα συνηθισμένα ζυμαρικά (όχι με ειδικά αλεύρια, ούτε «χρωματισμένα»).

Μακριά και λεπτά

Λινγκουίνι, μπουκατίνι.

Ταιριάζουν με σάλτσες θαλασσινών και με κρεμώδεις ή βασισμένες στα λάδι σάλτσες.

Δοκίμασε: Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτα (ναπολιτάνα), ντι μάρε, αραμπιάτα και καρμπονάρα.

Κορδέλες

Ταλιατέλες, παπαρδέλες, φετουτσίνι, χυλοπίτες.

Δένουν με πλούσιες σάλτσες που περιλαμβάνει κρέας (ή υλικά με «κρεατώδη» υφή).

Δοκίμασε: Πάλια ε φιένο, με άγρια μανιτάρια.

Κοντά

Πένες, ριγκατόνι, μακαρονάκι κοφτό.

Δένουν με σάλτσες λαχανικών ή με σάλτσες τυριών ή κρέμας που περνούν από το φούρνο. Επίσης ταιριάζουν ιδανικά με κιμά ή με ραγού (φώτο).

Δοκίμασε: Μπολονέζε, 4 τυριά, παστίτσιο.

Μικρά

Κριθαράκι, ρυζάκι, κουσκουσάκι, πεπονάκι, αστράκι.

Σε όλες τις περιπτώσεις δίνουν «σώμα» σε σούπες. Επίσης το κριθαράκι λειτουργεί ως γαρνιτούρα σε διάφορα είδη κρέατος, εάν συμβράζει μαζί. Όμως μπορούν να λειτουργήσουν και αυθύπαρκτα μαγειρεμένα, στη λογική του ριζότο – το ζυμαρικό δεν βράζει σε άφθονο νερό, αλλά σοτάρετε στο σκεύος όπου προστίθεται σιγά σιγά νερό / ζωμός.

Δοκίμασε: κριθαρότο σε διάφορες γεύσεις.

Αχιβαδόσχημα

Κοχύλι, αχιβάδα, νιόκι.

Λόγω σχήματος εγκλωβίζουν σάλτσα (τα μεγαλύτερα του είδους μπορούν και να γεμιστούν). Οπότε ταιριάζουν με σάλτσες που δεν είναι ομοιογενείς, αλλά περιλαμβάνουν κομμάτια. Συμπεριφέρονται σαν τα κοντά ζυμαρικά, αλλά δεν έχουν ανάγκη το λιωμένο τυρί για να «δέσουν».

Δοκίμασε: Αλά Καπρέζε, με «βότκα, προσούτο κι αρακά».

Στριφτά

Φουσίλι (βίδες), καζαρέτσε, φιογκάκι.

Δένουν ιδανικά με ελαφριές σάλτσες που «κολλάνε» στις «στροφές» τους.

Δοκίμασε: Πέστο (ίσως η πιο δύσκολη σάλτσα μαζί με τον κιμά που δένει με τα μακαρόνια).

Γεμιστά

Ραβιόλι, τορτελίνια.

Επειδή η γέμισή τους περιλαμβάνει πλούσιες γεύσεις, η σάλτσα τους οφείλει να είναι απλή, βασισμένη στο λάδι ή το βούτυρο, που λειτουργούν ως συνδετικός ιστός.

Δοκίμασε:: Τορτελίνια αλά κρεμ.

Πηγή: Gr.askmen.com

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share