Ρίχνουμε την μαστίχα στο γουδί με μία κουταλιά ζάχαρη και την χτυπάμε μέχρι να λιώσει
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε το ούζο, τη μαστίχα, ζάχαρη, αλάτι και τέλος τη μαγιά μας που την έχουμε διαλύσει σε χλιαρό νερό.
Ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε τη ζύμη με το χέρι μας.
Η ζύμη μας θα πρέπει να μην κολλάει στα χέρια μας
Κόβουμε τη ζύμη μας σε μπαλάκια και αρχίζουμε να πλάθουμε τα κουλούρια επάνω σε σουσάμι, τα αφήνουμε να φουσκώσουν και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 200 βαθμούς.
1 φλιτζάνι περίπου σουσάμι άσπρο μαύρο ή και από τα δύο
5 με 6 κουταλιές σούπας ζάχαρη κρυσταλλική άσπρη ή καστανή ή περισσότερη αν βάλετε σε όλα.
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε την ζύμη με ελαιόλαδο. Σε μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι. Την σόδα μπορείτε να την διαλύεστε σε λίγο χυμό πορτοκάλι.
Τώρα προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με κουτάλα μέχρι να έχετε μία μαλακή ζύμη να μην κολλάει αλλά όχι και στεγνή μάλλον κάπως υγρή και αρκετά λαδερή.
Την τυλίγουμε σε μεμβράνη διάφανη και την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 30 με 40 λεπτά. Μπορείτε να την αφήσετε και πολύ περισσότερο πχ όλο το βράδυ.
Βγάλτε την και αφήστε την 15 με 30 λεπτά να έρθει κάπως σε θερμοκρασία δωματίου αλλιώς δεν θα πλάθεται και θα διαλύεται.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κόψτε κομματάκια βάρους 13 με 20 γραμ και πλάστε μπαστουνάκια πάχους περίπου 1 εκατοστό.
Κυλήστε τα επάνω σε επιφάνεια που έχετε πασπαλίσει με σουσάμι ή ζάχαρη ή και τα δύο. κλείστε τα σε κουλουράκια και βάλτε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ραντίστε με κονιάκ ή κουαντρό με το χέρι και ψήστε τα για 14 με 15 λεπτά.