Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

Κουλουράκια μαστίχας της γιαγιάς

Λαχταριστά και εύκολα!

11 Δεκεμβρίου 2020 13:30
Κουλουράκια μαστίχας της γιαγιάς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Athensmagazine.gr έχει για εσάς μια λαχταριστή συνταγή. Φτιάξτε τα παραδοσιακά κουλουράκια μαστίχας της γιαγιάς και θα μας θυμηθείτε. Ωστόσο, αν δε θέλετε κουλούρια, δείτε εδώ μια συνταγή για γιαουρτογλυκό.

Υλικά

  • 100 γρ μάγια φρέσκια
  • 1 ποτήρι του κρασιού ούζο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • Λίγο αλάτι
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 200 γρ σουσάμι
  • Λίγη μαστίχα

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε την μαστίχα στο γουδί με μία κουταλιά ζάχαρη και την χτυπάμε μέχρι να λιώσει
  • Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα.
  • Ρίχνουμε το ούζο, τη μαστίχα, ζάχαρη, αλάτι και τέλος τη μαγιά μας που την έχουμε διαλύσει σε χλιαρό νερό.
  • Ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε τη ζύμη με το χέρι μας.
  • Η ζύμη μας θα πρέπει να μην κολλάει στα χέρια μας
  • Κόβουμε τη ζύμη μας σε μπαλάκια και αρχίζουμε να πλάθουμε τα κουλούρια επάνω σε σουσάμι, τα αφήνουμε να φουσκώσουν και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 200 βαθμούς.

Πηγή: cookpad.com

Κουλουράκια νηστίσιμα με λάδι και πορτοκάλι

Φανταστικά και πολύ γευστικά νηστίσιμα κουλουράκια με λάδι και πορτοκάλι. Επίσης, δείτε την συνταγή για μία τέλεια στριφτή τυρόπιτα με φέτα.

Υλικά για 100 περίπου κουλουράκια:

Για την ζύμη

  • 1 φλιτζ 250 ml ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ 250 γραμ ζάχαρη
  • 200 με 250 ml χυμό πορτοκάλι
  • 3 κουτ σούπας κονιάκ
  • 2 κουτ γλυκού σόδα
  • 1 κουτ γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ γλυκού γαρίφαλο
  • 730 με 750 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την επικάλυψη

  • 1 φλιτζάνι περίπου σουσάμι άσπρο μαύρο ή και από τα δύο
  • 5 με 6 κουταλιές σούπας ζάχαρη κρυσταλλική άσπρη ή καστανή ή περισσότερη αν βάλετε σε όλα.

Κουλουράκια νηστίσιμα με λάδι και πορτοκάλι

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζετε την ζύμη με ελαιόλαδο. Σε μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι. Την σόδα μπορείτε να την διαλύεστε σε λίγο χυμό πορτοκάλι.
  2. Τώρα προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με κουτάλα μέχρι να έχετε μία μαλακή ζύμη να μην κολλάει αλλά όχι και στεγνή μάλλον κάπως υγρή και αρκετά λαδερή.
  3. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη διάφανη και την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 30 με 40 λεπτά. Μπορείτε να την αφήσετε και πολύ περισσότερο πχ όλο το βράδυ.
  4. Βγάλτε την και αφήστε την 15 με 30 λεπτά να έρθει κάπως σε θερμοκρασία δωματίου αλλιώς δεν θα πλάθεται και θα διαλύεται.
  5. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κόψτε κομματάκια βάρους 13 με 20 γραμ και πλάστε μπαστουνάκια πάχους περίπου 1 εκατοστό.
  6. Κυλήστε τα επάνω σε επιφάνεια που έχετε πασπαλίσει με σουσάμι ή ζάχαρη ή και τα δύο. κλείστε τα σε κουλουράκια και βάλτε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ραντίστε με κονιάκ ή κουαντρό με το χέρι και ψήστε τα για 14 με 15 λεπτά.

Πηγή: idiva.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share