Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

Αλευρωμένες τηγανητές πατάτες για να γλύφετε τα δάχτυλά σας

Δοκιμάστε την!

10 Δεκεμβρίου 2020 16:32
Αλευρωμένες τηγανητές πατάτες για να γλύφετε τα δάχτυλά σας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είστε λάτρης της τηγανιτής πατάτας; Τότε εμείς σου έχουμε μια τέλεια και πανεύκολη συνταγή για υπέροχες τραγανές πατάτες που θα γλύφετε τα δάχτυλά σας. Το κόλπο φυσικά είναι στο αλεύρι.

Το Athensmagazine.gr σας προτείνει να δείτε και άλλη μια εύκολη συνταγή για το πως φτιάχνουν τις τηγανητές πατάτες οι Βέγλοι.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 μεγάλες πατάτες
  • 1/2 φλυτζάνι αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 1 κουταλιά ξύδι
  • αλάτι
  • λάδι (για το τηγάνισμα)

Προετοιμασία: 12′ Mαγείρεμα: 23′

Πώς το κάνουμε:

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες.
  • Τις σκουπίζουμε καλά για να μην έχουν νερά.
  • Προσθέτουμε το αλάτι και το ξύδι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να πάει παντού.
  • Όταν καίει το λάδι τις τινάζουμε λίγο (για να μην έχουν πολύ αλεύρι πάνω τους) και τις τηγανίζουμε (ή μπορούμε να τις βάλουμε και στο φούρνο, για λιγότερο λάδι, αλλα δεν γίνονται τόσο καλές όσο στο τηγάνι- ψιλοξεραίνονται).

Πατάτες τηγανιτές: Ποιο το τεράστιο λάθος στο τηγάνισμα που προκαλεί καρκίνο

Το τηγάνισμα ή ψήσιμο αμιλούχων τροφών, όπως το ψωμί και οι πατάτες, για πολλή ώρα σε υψηλή θερμοκρασία ενέχει κινδύνους για την υγεία, καθώς παράγεται ακρυλαμίδιο, μία καρκινογόνος ουσία.

Σύμφωνα με νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κατασκευαστές υποχρεώνονται να λάβουν άμεσα μέτρα για τη μείωση της ποσότητας ακρυλαμιδίου που προσλαμβάνουν οι καταναλωτές ημερησίως, αλλάζοντας την προετοιμασία των τροφίμων.

Ο νέος κανονισμός απευθύνεται σε εταιρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παράγουν και εμπορεύονται προϊόντα πατάτας, ψωμί, ζαχαροπλαστικής, δημητριακών για πρωινό, παιδικές τροφές, προϊόντα καφέ ή υποκατάστατα καφέ.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ακρυλαμιδίου είναι 15-50 μικρογραμμάρια, ανάλογα με το βάρος του καταναλωτή.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης εντόπισε υψηλή ποσότητα ακρυλαμιδίου, που ανέρχεται στα 250-3900 μικρογραμμάρια ανά κιλό τροφίμου, σε τρόφιμα πλουσία σε υδατάνθρακες που είχαν ψηθεί για αρκετή ώρα, όπως οι τηγανητές πατάτες, τα τσιπς, το ψωμί και οι φρυγανιές. Η ποσότητα αυτή θεωρείται αρκετά επικίνδυνη για την υγεία, καθώς προκαλούνται μεταλλάξεις στον οργανισμό.

Με την ευκαιρία διαβάστε κι αυτό: Βράζει μια πατάτα, την κόβει στη μέση και τη βάζει στο ταψί - Όταν ολοκληρώσει τη συνταγή θα σας τρέχουν τα σάλια

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καθώς προκαλεί τη δημιουργία αδενωμάτων και αδενωκαρκινωμάτων στο θυρεοειδή και στα γεννητικά όργανα.

Στον άνθρωπο, το ακρυλαμίδιο είναι δυνητικά καρκινογόνος, ενώ ο καρκίνος που έχει προκληθεί από αυτή την ουσία, δεν μπορεί να ανιχνευθεί άμεσα.

Ο αγγλικός Οργανισμός Τυποποίησης Τροφίμων (FSA), συμβουλεύει τους καταναλωτές να βγάζουν τις πατάτες και το ψωμί, αμέσως μόλις αποκτήσουν χρυσό χρώμα, για να μειωθεί η πρόσληψη ακρυλαμιδίου.

Οι τηγανητές πατάτες πρέπει να καθαρίζονται και να μένουν στο νερό για αρκετή ώρα, στη συνέχεια να βράζονται και μετά να τηγανίζονται για λίγο και όχι να ξεροψήνονται.

Ο ΕΦΕΤ συνιστά τη μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων που έχουν τηγανιστεί ή ψηθεί για αρκετή ώρα και να προτιμούν το βρασμό ως τρόπο μαγειρέματος.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share