Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Σπανακοτυρόπιτες της γιαγιάς

Λαχταριστή συνταγή!

8 Δεκεμβρίου 2020 12:56
Σπανακοτυρόπιτες της γιαγιάς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Athensmagazine.gr θα σας προτείνει μια λαχταριστή συνταγή για παραδοσιακές σπανακοτυρόπιτες σαν της γιαγιάς! Η συνταγή αυτή, θα σας ξετρελάνει. Ωστόσο, αν δεν προτιμάτε το σπανάκι, δείτε εδώ συνταγή για τυρόπιτα στο τηγάνι.

Υλικά (10 μερίδες)

  • 1/2 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
  • Χλιαρό νερό όσο πάρει
  • Αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 1/4 του κιλού τυρί φέτα
  • 1/2 κιλό σπανάκι
  • 1/2 μάτσο άνηθο
  • 1/2 μάτσο μαϊντανό
  • Λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  • Φτιάχνουμε πρώτα το ζυμάρι. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και βγάζουμε το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και τέλος ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε να γίνει μια ζύμη μαλακιά και ελαστική. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
  • Για την γέμιση, σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το σπανάκι με τα μυρωδικά, ρίχνουμε αλάτι και την φέτα θρυμματισμένη με τα χέρια μας. Προσθέτουμε και λίγο λάδι.
  • Χωρίζουμε την ζύμη σε 10 κομμάτια και κάθε κομμάτι το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο στο μέγεθος μεγάλου πιάτου. Βάζουμε λίγο από την γέμιση σε τόπους τόπους μακριά και κλείνουμε την πιτούλα σε μισοφέγγαρο. Σφραγίζουμε με πιρούνι. Τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι μέχρι να ροδίσουν ή τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Πηγή: cookpad.com

Τυρόπιτα με απάκι... που σε στέλνει στα ουράνια

Ψάχνετε κάποια συνταγή, η οποία θα αποτελέσει το καλύτερο προδόρπιο για το οικογενειακό σας γεύμα; Το Athensmagazine.gr σας προτείνει αυτή την τυρόπιτα με απάκι, η οποία μπορεί… να σας στείλει στα ουράνια.

Πρόκειται για μια εναλλακτική έκδοση τυρόπιτας, αλλά και η συνταγή αυτή είναι εξίσου νόστιμη και λαχταριστή, με άπαντες σίγουρα να σας τη ζητούν συνέχεια, όπως τη ζουμερή τυρόπιτα με φέτα και γιαούρτι.

Υλικά

  • 8 φύλλα κρούστας
  • 1 φλιτζάνι απάκι, ψιλοκομμένο
  • 2 και 2/3 φλιτζάνια φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 συσκευασία κατίκι
  • 1 και 1/2 φλιτζάνια, τριμμένη μοτσαρέλα
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα, τριμμένη
  • 4 αβγά
  • 7 – 10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 3/4 κούπας ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • πιπέρι
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ταυτόχρονα, σε ένα μικρό τηγάνι προσθέτετε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί βάζετε το ψιλοκομμένο απάκι . Τσιγαρίζετε για 2 – 3 λεπτά ή έως ότου αρχίσει να καβουρδίζεται και να απελευθερώνει τα αρώματά του.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτετε όλα τα τυριά, τα αβγά, το θυμάρι και το απάκι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Παίρνετε μια κλασική στρογγυλή φόρμα για κέικ και τη λαδώνετε καλά. Τοποθετείτε το πρώτο φύλλο κρούστας στη φόρμα και με ένα πινέλο το λαδώνετε. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
  • Αδειάζετε όλο το μίγμα με τα τυριά στη φόρμα και σκεπάζετε με το φύλλο κρούστας που περισσεύει στα πλάγια. Σιγουρευτείτε ότι έχετε κλείσει καλά τα φύλλα. Ψήνετε για 55 – 60 λεπτά. Μόλις κρυώσει, ξεφορμάρετε.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share