Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Βραστόγαλο: Tο φαΐ που έθρεψε τις γενιές των γονιών μας - Δείτε τη λαχταριστή συνταγή

Δοκιμάστε το!

8 Δεκεμβρίου 2020 10:59
Βραστόγαλο: Tο φαΐ που έθρεψε τις γενιές των γονιών μας - Δείτε τη λαχταριστή συνταγή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το πρώτο φαΐ του ανθρώπου το γάλα, αλλά και βασική, πλήρης και θρεπτική τροφή σε όλη του τη ζωή, έθρεψε τις γενιές των γονιών μας και των παππούδων μας, στο σπίτι και στο βουνό. Ένα πιάτο νοστιμότατο βραστόγαλο κάθε πρωί, ήταν και το ξεκίνημα όλων, άλλος για τις δουλειές και άλλος για το σχολείο.

Για 4 μερίδες χρειαζόμαστε ένα κιλό γάλα πρόβειο και το ανάλογο αλάτι.

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε την κατσαρόλα με το γάλα σε κανονική φωτιά, προσθέτοντας το αλάτι και ανακατεύουμε συνέχεια, απαραίτητα με ξύλινη κουτάλα.
  • Όσο πλησιάζει να βράσει ανακατεύουμε ακόμα περισσότερο.
  • Με το που αρχίζει να "φουντώνει", λιγοστεύουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, προσέχοντας μη χυθεί.

Η λεπτομέρεια και η τέχνη της συνταγής είναι να χτυπάμε συνέχεια τον πάτο της κατσαρόλας με την ξύλινη κουτάλα:

  • Όταν ο χτύπος "χοντρύνει", το γάλα μας είναι έτοιμο και πεντανόστιμο! Αν μάλιστα είναι βρασμένο και στα ξύλα, ε, τότε σίγουρα είναι δέκα φορές νοστιμότερο!
  • Το σερβίρουμε (πολύ) ζεστό και τρίβουμε στο πιάτο μπόλικο ψωμί με προζύμι, από χωριάτικο ξυλόφουρνο.

Ακόμα και μετά από μέρες παραμένουν φρέσκα: Τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα και πορτοκάλι

Σας αρέσουν τα τσουρέκια τα οποία θέλετε να παραμένουν φρέσκα μετά από καιρό; Μην ανησυχείτε σας έχουμε την κατάλληλη συνταγή. Επίσης αυτή είναι η κατάλληλη συνταγή για αφράτο και μαστιχωτό τσουρέκι.

Παρακάτω θα βρείτε τι υλικά χρειάζεστε αλλά και την εκτέλεση για να φτιάξετε τα φρέσκα τσουρέκια.

Υλικά

Μετράμε την δοσολογία με το κουτί από το ζαχαρούχο γάλα

  • 1 κουτί ζαχαρούχο,
  • 3 κουτιά ζάχαρη,
  • 2 κουτιά ηλιέλαιο (μπορείτε να βάλετε λιγότερο και να προσθέσετε βούτυρο)
  • 6 αυγά,
  • 2-3 βανίλιες,
  • 1 φακελάκι μπέικιν,
  • χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 3 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • και ενάμιση κουταλάκι από κάθε μυρωδικό, δηλαδή μαστίχα, μαχλέπι, κακουλέ.,
  • 3 κουτιά ζεστό νερό και 200 γραμ. νωπή μαγιά.

Τι κάνετε

Βάζεις πρώτα το ζεστό νερό με την μαγιά να διαλυθεί καλά, και σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά βάζεις το γάλα, την ζάχαρη, τα αυγά και την βανίλια να διαλυθούν καλά , μετά τα μεταφέρεις στην λεκάνη με την μαγιά και σιγά σιγά βάζεις όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Σκεπάζεις και αφήνεις 2 ώρες να φουσκώσουν, μετά πλάθεις, αλείφεις με αυγό και ψήνεις σε λαδόκολλα στους 180 μισή ώρα στις αντιστάσεις.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share