Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αφράτο στριφογυριστό τυρόψωμο

Είναι για όλες τις ώρες!

2 Δεκεμβρίου 2020 09:45
Αφράτο στριφογυριστό τυρόψωμο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Βαρεθήκατε τις τυρόπιτες; Φτιάξτε λαχταριστά και αφράτα στριφογυριστά τυρόψωμα. Είναι μια γρήγορη και εύκολη συνταγή, η οποία θα σας ξετρελάνει. Αν πάλι, θέλετε να φτιάξετε γλυκό, δείτε εδώ ένα κέικ καρότου.

Υλικά

  • 300 ml χλιαρό γάλα
  • 40 ml σπορέλαιο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φακ. ξερή μαγιά
  • 2 ασπράδια αυγών
  • 600 γρ. περίπου αλεύρι

Γέμιση

  • 150 γρ. τριμμένη φέτα
  • 1 χούφτα γκούντα τριμμένο
  • Ρίγανη
  • Επάλειψη
  • 2 κρόκοι αυγών χτυπημένοι με λίγο γάλα
  • Σουσάμι, παπαρουνόσπορος

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε στα δύο. Πάνω σ' ένα φύλλο λαδόκολλας στο μέγεθος του ταψιού της κουζίνας, ανοίγουμε φύλλο περίπου ίσων διαστάσεων.
  • Απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια. Ανοίγουμε ένα ακόμη φύλλο και σκεπάζουμε με αυτό.
  • Κόβουμε σε τρεις ίσες λωρίδες. Μεταφέρουμε τη λαδόκολλα στο ταψί και τις στριφογυρίζουμε μία-μία.
  • Αλείφουμε με τους κρόκους και πασπαλίζουμε σουσάμι και παπαρουνόσπορο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Πηγή: cookpad.com

Κρατσανιστή τυρόπιτα - Το μυστικό βρίσκεται στη σόδα

Φτιάξτε λαχταριστή και... κρατσανιστή τυρόπιτα, με λίγα μόνο υλικά. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή, η οποία θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, αν θέλετε να φτιάξετε κάτι άλλο, δείτε εδώ μια συνταγή για τυροκροκέτες express.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • Λίγο αλάτι
  • 330 γρ. σόδα ανθρακικό νερό
  • 150 γρ. βούτυρο
  • Λίγη ζάχαρη

Γέμιση

  • 500 γρ. Φέτα
  • 300 γρ. Διάφορα κίτρινα τριμμένα τυριά
  • Λίγο ρίγανη
  • Λίγο μαύρο πιπέρι
  • 1 αυγό

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα μας τα στερεά υλικά το αλεύρι την ζάχαρη το αλάτι και σταδιακά ανακατεύοντας με το χέρι προσθέτουμε τη σόδα μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 30 λεπτά να ηρεμήσει.
  • Ύστερα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια με ένα λεπτό πλάστη ανοίγουμε ένα μεγάλο λεπτό φύλλο διαμέτρου 40 με 50 εκ., παίρνουμε το βούτυρο μας και βουτυρώνουμε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Έτσι όπως είναι το φύλλο μας στρογγυλό το χαράζουμε κάνοντας ένα κύκλο μικρότερο στην μέση και γύρω γύρω σαν πέταλα και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο πάνω στον κύκλο.
  • Κόβουμε στα δύο ένα μικρότερο στρογγυλό κομμάτι και ένα μεγαλύτερο. Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση σε ένα μπολ, με τα δάχτυλα σπάμε τη φέτα ανακατεύουμε με τα κίτρινα τυριά, το μαύρο πιπέρι λίγη ρίγανη και το αυγό. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Παίρνουμε το καλό μας ταψί για πίτα το βουτυρώνουμε και το αλευρώνουμε. Παίρνουμε το μεγάλο μπαλάκι ζύμης το ανοίγουμε 2 πόντους μεγαλύτερο από την επιφάνεια του ταψιού το στρώνουμε μέσα στο ταψί βάζουμε την γέμιση, ανοίγουμε την μικρότερη μπάλα ζύμης να στρώσουμε από πάνω, ενώνουμε τις άκρες χαράζουμε την πίτα ελαφρώς και από πάνω με απαλές κινήσεις απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια λίγο βούτυρο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °c βαθμούς μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Καλή όρεξη!

Πηγή: cookpad.com

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share