Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Τυρόπιτα από τα παλιά - Η συνταγή της γιαγιάς

Απλή και γρήγορη συνταγή!

16 Νοεμβρίου 2020 07:52
Τυρόπιτα από τα παλιά - Η συνταγή της γιαγιάς

Φτιάξτε απλή και γρήγορη τυρόπιτα με λίγα μόνο υλικά. Πρόκειται για μια λαχταριστή και παραδοσιακή συνταγή, από το κλασικό τεφτέρι της γιαγιάς. Αν όμως, θέλετε να κάνετε κάτι πιο γρήγορο, φτιάξτε τυροπιτάκια με ψωμί του τοστ.

Υλικά

  • 750 γρ φέτα
  • 125 γρ βούτυρο
  • 7 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 2 κούπες γάλα
  • 7 αυγά
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • Λάδι για τα φύλλα

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ τρίβουμε με τα χέρια τη φέτα.
  • Ζεσταίνουμε το γάλα.
  • Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι. Το τσιγαρίζουμε για λίγο.
  • Προσθέτουμε το γάλα ζεστό, ανακατεύουμε και έχουμε μια μπεσαμέλ σφιχτή.
  • Μόλις κρυώσει η μπεσαμέλ, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
  • Χτυπάμε λίγο τα αυγά, τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε.
  • Σε ταψί στρώνουμε τα μισά φύλλα, λαδώνοντας ανάμεσα. Ρίχνουμε την γέμιση. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και πάλι λαδώνοντας τα.
  • Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.

Πηγή: cookpad.com

Τυρόπιτα με κρέμα μπεσαμέλ και γιαούρτι

Φτιάξτε πανεύκολη και λαχταριστή τυρόπιτα με κρέμα μπεσαμέλ και γιαούρτι. Πρόκειται για μια εύκολη συνταγή που θα σας ξετρελάνει! Εκτός όμως, από αυτή τη συνταγή, δείτε εδώ πως θα φτιάξετε μαμαδίστικο κέικ.

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας

Για την μπεσαμέλ:

  • 700 γρ. γάλα
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.σ. κόρν φλάουρ
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 αυγό
  • 1/2 κούπα τυρί κεφαλοτύρι τριμμένο
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
  • 6 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κούπα τυρί φέτα θρυμματισμένη
  • Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • 3 φέτες μπέικον σε κομματάκια
  • Λευκό σουσάμι
  • Μαύρο σουσάμι

Εκτέλεση

  • Αρχικά ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα για να μπορούμε να την ανοίξουμε.
  • Για να ετοιμάσουμε την μπεσαμέλ χρειαζόμαστε μία μεγάλη κατσαρόλα. Θα τη βάλουμε στη φωτιά, θα προσθέσουμε το βούτυρο να λιώσει λίγο, το γάλα μέσα εκεί και κατόπιν το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το κόρν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
  • Όταν τη δούμε να έχει δέσει την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το αυγό και ανακατεύουμε γρήγορα (να μη μας κόψει το αυγό) κατόπιν προσθέτουμε και το μπέικιν και το κεφαλοτύρι.
  • Στη συνέχεια μέσα στην μπεσαμέλ αναμιγνύουμε το γιαούρτι με το τυρί φέτα, το αυγό, το μπέικον, τον άνηθο και τα ανακατεύουμε. Κατόπιν σε ένα στρογγυλό ελαφρώς βουτυρωμένο ταψί (ή ό,τι βολεύει), στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα, το στρώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι και στρώνουμε και το άλλο φύλλο από πάνω και κλείνουμε τη γέμιση.
  • Χαράσσουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με λευκό και μαύρο σουσάμι και λίγο νερό. Την ψήνουμε στους 180 - 200 βαθμούς κελσίου για 50 λεπτά μέχρι να τη δούμε να πάρει χρώμα.

Πηγή: cookpad.com

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share