Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Φτιάξτε το τέλειο χωριάτικο ψωμί μέσα σε... γλάστρα

Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε!

12 Νοεμβρίου 2020 17:18
Φτιάξτε το τέλειο χωριάτικο ψωμί μέσα σε... γλάστρα

Πήγατε εκδρομή και δεν πήρατε μαζί σας ηλεκτρικές συσκευές, γιατί είστε ευσυνείδητοι και θέλετε να προστατέψετε το περιβάλλον από κάποια ανεπιθύμητη φωτιά; Καλά κάνατε! Και αν ανησυχείτε για το τι θα φάτε, μην αγχώνεστε. Δε χρειάζεστε καν ρεύμα για να ετοιμάσετε αυτό το υπέροχο χωριάτικο ψωμί! Αφού όμως θα μπείτε στη διαδικασία να φτιάξετε το δικό σας ψωμί, δείτε εδώ το μυστικό κόλπο για να κάνετε το μπαγιάτικο ψωμί σας σαν φρέσκο.

Τι θα χρειαστείτε:

Μια γλάστρα, ελαιόλαδο, αλουμινόχαρτο, αλεύρι, μαγιά, αλάτι

Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για 2-4 ώρες πριν ξεκινήσετε.

Βήμα 1: Προετοιμασία γλάστρας

Ξεπλύνετε καλά με νερό και μόλις στεγνώσει απλώστε αρκετό ελαιόλαδο σε ολόκληρο το εσωτερικό της. Επειδή όμως θα απορροφηθεί αμέσως, περάστε και μια δεύτερη στρώση.

Βήμα 2

Καλύψτε την τρύπα που βρίσκεται στον πάτο της με το αλουμινόχαρτο και βάλτε και πάνω από αυτό ελαιόλαδο.

Βήμα 3

Βάλτε τη ζύμη στη γλάστρα – αφήνοντας 1/3 κενό πάνω – και προσθέστε ελαιόλαδο.

Βήμα 4

Καλύψτε τη γλάστρα με αλουμινόχαρτο σχηματίζοντας ένα μικρό θόλο στο επάνω μέρος, για να χωρέσει το ψωμί όταν φουσκώσει.

Βήμα 5

Ψήσιμο Βάλτε τη γλάστρα πάνω στα καuτά κάρβουνα (είτε είστε στην εξοχή είτε στην αυλή του σπιτιού σας δεν έχει σημασία). Σε περίπου 20 λεπτά – ανάλογα με τη φωτιά σας – που θα μυρίσετε το ψωμί, είναι έτοιμο!

Βήμα 6

Βγάλτε τη γλάστρα από τη φωτιά με προσοχή όμως για να μην καείτε και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και θα δείτε τη χρυσαφένια κρούστα του ψωμιού σας. Αν είστε πολύ ανυπόμονοι και αποφασίσετε να το βγάλετε αμέσως, θα κολλήσει στη γλάστρα. Απλά περιμένετε να κρυώσει και θα ξεκολλήσει από μόνο του. Έτοιμο!

Έριξε μια φέτα ψωμί μέσα στην κατσαρόλα - Μόλις δείτε το λόγο θα εκπλαγείτε

Όσο έμπειροι κι αν είστε στη μαγειρική, κάποια στιγμή μπορεί να έχετε ένα ατύχημα και να πέσει στο φαγητό παραπάνω αλάτι απ’ ότι θα έπρεπε με κίνδυνο να καταστρέψει όλη του τη γεύση.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε…

Αν το αλάτι έπεσε την ώρα που μαγειρεύετε και το φαγητό δεν είναι ακόμη έτοιμο, δοκιμάστε να ρίξετε μέσα στην κατσαρόλα μια πατάτα. Αφού την ξεφλουδίσετε, ρίξτε την ολόκληρη μέσα στο φαγητό, όσο αυτό μαγειρεύεται. Μόλις κλείσετε το…μάτι της κουζίνας, βγάλτε την. Και μιας και μιλάμε για μυστικά, δείτε εδώ το μυστικό για να κάνετε το μπαγιάτικο ψωμί σας ξανά σαν φρέσκο σε χρόνο μηδέν!

Το άμυλο που περιέχει η πατάτα απορροφά με έναν… μαγικό τρόπο το περιττό αλάτι.

Αν το φαγητό σας είναι ήδη έτοιμο και μαγειρεμένο, ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα μια φέτα ξερό ψωμί και αφήστε τη μέσα για περίπου δέκα λεπτά. Έπειτα, όταν περάσει το δεκάλεπτο βγάλετε την, προσθέστε λίγο νερό και ανακατέψτε. Θα διαπιστώσετε ότι η γεύση του είναι σαν να μην έπεσε ποτέ περισσότερο αλάτι.

TAGS
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share