Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Απολαύστε το κλασσικό πιάτο μακαρόνια με κιμά από... λουκάνικα

Καλή σας όρεξη

7 Νοεμβρίου 2020 15:32
Απολαύστε το κλασσικό πιάτο μακαρόνια με κιμά από... λουκάνικα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αν είστε μακαρονάδες και γενικά λατρεύετε να τα φτιάχνετε συνεχώς στο σπίτι σας μπορείτε να δοκιμάσετε και την παραπάνω συνταγή. Αφού την φτιάξετε δείτε και ποιο είναι το μυστικό για να κάνετε μακαρόνια με μηδέν θερμίδες.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το κλασσικό πιάτο μακαρόνια με κιμά με την μόνη παραλλαγή να είναι ότι ο κιμάς είναι από λουκάνικα.

Παρακάτω η συνταγή:

Υλικα:

  • 6 λουκάνικα, χωρίς το περίβλημά τους
  • 1 κ. γλ. μάραθο
  • 250 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 150 ml κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
  • 660 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 300 γρ. πένες (ή το ζυμαρικό της αρεσκείας σας)
  • Τριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τα θρυμματισμένα λουκάνικα με τους σπόρους μάραθου.
  2. Τηγανίστε για λίγα λεπτά μέχρι να απελευθερωθεί το λίπος από τα λουκάνικα, ανακατεύοντας καλά για να διαλυθεί το κρέας.
  3. Προσθέστε τα μανιτάρια και σοτάρετε λίγο ακόμη μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Ρίξτε το κρασί, αν το χρησιμοποιήσετε τελικά, και προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας.
  5. Αφήστε να πάρει μία βράση.
  6. Εντωμεταξύ, βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίες.
  7. Μόλις βράσουν στραγγίστε τα και ρίξτε τα στη σάλτσα.
  8. Ανακατέψτε καλά, σερβίρετε και γαρνίρετε με τριμμένη παρμεζάνα.

Τι θα κερδίσετε αν τρώτε τα μακαρόνια κρύα;

Την επόμενη φορά που θα βρείτε στο ψυγείο σας μακαρόνια της προηγούμενης ημέρας, μην κάνετε το λάθος να τα πετάξετε, καθώς όπως αποδείχτηκε, τα κρύα ζυμαρικά όχι μόνο δεν επιβαρύνουν την υγεία σας, αλλά την ωφελούν κιόλας!

Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε μέσα από μια σχετική μελέτη που έγινε από μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Surrey, με επικεφαλής την καθηγήτρια Denise Robertson, και η οποία είχε ως θέμα της τους άπεπτους υδατάνθρακες, ενώ μάθετε γιατί οι Ιταλοί δεν σπάνε τα μακαρόνια.

Στα πλαίσια της μελέτης, οι εθελοντές κατανάλωσαν ζυμαρικά που είχαν προμαγειρευτεί, με τους μισούς να τα τρώνε κρύα και τους άλλους μισούς ξαναζεσταμένα. Έπειτα, όλοι τους υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, ενώ τους μέτρησαν και τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Την επόμενη ημέρα, το πείραμα πραγματοποιήθηκε ξανά, με το μενού όμως να αντιστρέφεται.

Τι διαπιστώθηκε

Όπως διαπιστώθηκε, τα κρύα ζυμαρικά ανέβασαν λιγότερο το επίπεδο του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα, σε σχέση με τα πρόσφατα βρασμένα. Επιπλέον, φαίνεται πως τα ζυμαρικά που είχαν μαγειρευτεί, είχαν κρυώσει και είχαν ξαναζεσταθεί, επηρέασαν σε ακόμα μικρότερο ποσοστό τις τιμές των παραπάνω ουσιών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι απλοί υδατάνθρακες μετατρέπονται σχεδόν αμέσως σε σάκχαρα και απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό, κάτι που προκαλεί την αύξηση της ινσουλίνης στο αίμα, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην απότομη πτώση της, με αποτέλεσμα το αίσθημα της πείνας να αυξάνεται περισσότερο και πιο σύντομα.

Αντίθετα, οι άπεπτοι υδατάνθρακες διασπώνται και απορροφώνται πιο αργά, με συνέπεια τα επίπεδα ινσουλίνης να μην αυξάνονται, αλλά και να μην πέφτουν απότομα, κάτι που κάνει τον οργανισμό να νιώθει κορεσμό για περισσότερο διάστημα.

Επιπροσθέτως, οι άπεπτοι υδατάνθρακες περνούν στο παχύ έντερο, όπου και ζυμώνονται στην εντερική μικροχλωρίδα και μετατρέπονται σε πολύ χρήσιμες ουσίες για τον οργανισμό, ενώ παράλληλα βελτιώνουν και τη λειτουργία του εντέρου.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share